3 Comments

10 lærdommer fra min første tid i aksjemarkedet

Det begynner nå å bli noen år siden mitt første år i aksjemarkedet, så da er kanskje tiden inne for å avslutte artikkelserien “Mitt første år i aksjemarkedet” for godt, og hva er vel ikke bedre som avslutning enn å oppsummere noen av de viktigste lærdommene jeg lærte i min første tid i aksjemarkedet? Her er 10 lærdommer jeg gjorde fra min første tid i aksjemarkedet, hovedsaklig gjennom egenerfarte nybegynnerfeil

Det er egentlig noe paradokstalt at jeg lister opp disse lærdommene som noe jeg lærte av egen erfaring, for egentlig visste jo jeg om alle disse fellene før jeg satte i gang. Jeg hadde lest flere bøker før jeg satte i gang med aksjer som nevner flere av disse, og jeg trodde dermed også at jeg kom til å være obs på dem og dermed også unngå å gjøre de samme feilene når jeg selv entret aksjemarkedet, men så feil kan man altså ta. Det skulle vise seg å være noe helt annet å være inne i aksjemarkedet selv, med egne penger på spill. Det skulle vise seg at jeg måtte gjøre feilene selv, før jeg faktisk virkelig lærte dem og tok dem inn i min egen strategi. Dette er også grunnen til at jeg nå pleier å anbefale andre nybegynnere om å i første omgang kun gå inn med en liten andel av det en faktisk til slutt har tenkt å investere og trade. Dette gir rom for å gjøre de uungåelige feilene som må til for virkelig å lære.

Å lære av egne handler, og særlig av feil jeg begår er en svært viktig del av min egen fremgangsmåte i aksjemarkedet og hvordan strategien min er bygget opp. Les mer om hvordan jeg går frem i aksjemarkedet og UKOSE-prossessen min. Disse 10 lærdommene, kan sees på som råd til meg selv som nybegynner i aksjemarkedet.

1. Vær tålmodig!

Dette er kanskje en av de viktigste egenskapene for å lykkes i aksjemarkedet. I ditt første møte med aksjemarkedet er du kanskje veldig spent, nysgjerrig og ivrig etter å få litt “action”, ihvertfall var jeg det. Men å lære tar tid, mye tid. Så vær tålmodig når du kommer inn i aksjemarkedet for første gang, og vit at det som med det meste annet vil kreve tid og tålmodighet av deg.

Det er ikke bare tålmodighet i læreprosessen som er viktig, men også tålmodighet i aksjehandlene i seg selv. Noen av de største blemmene jeg har gjort i aksjemarkedet skyldes min egen utålmodighet. Typisk her er å gå inn i en aksje på bakgrunn av en god strategi og en god vurdering, for så å sjekke aksjekursen flittig i påvente på at noe skal skje. Når det så ikke skjer noe, så er det lett å hoppe ut av aksjen i jakten på et nytt og mer spennende case.

2. Ha kontroll på følelser

Før jeg gikk inn i aksjemarkedet leste jeg en del om markedspsykologi og det å ha kontroll på egne følelser. Jeg trodde jeg var bevisst på dette og jeg trodde ikke det skulle bli noe problem for meg. Men der tok jeg altså feil igjen. Det var egentlig ikke før jeg begynte å analysere handlene mine i ettertid at jeg så at jeg ofte utførte aksjehandler basert på følelser som frykt, håp og glede. Å ha egne penger i aksjemarkedet vil ta tak i noen følelser hos deg, slik er det bare. Da gjelder det å ha en egen aksjestrategi (Se punkt 4) hvor det ikke blir gitt plass til at følelser skal spille inn på avgjørelser i aksjehandelen.

3. Ikke følg aksjetips blindt

Du vil finne utallige aksjetips i aviser, i forumer og egentlig alle andre steder hvor aksjemarkedet er et tema. Det er lett å la seg forføre av noen av de store fristende avkastningene som tipserne gjerne kommer med. Dette har jeg skrevet en del om her på Aksjebloggen og er et viktig poeng å ta med seg. Aksjetips er basert på andre sine oppfatninger og strategier som ikke nødvendigvis passer inn i din egen. Les mer her: Du blir ikke rik av aksjetips

4. Ha en egen aksjestrategi

Å bygge opp en egen aksjestrategi er også noe jeg har vært flittig innom her på Aksjebloggen. I løpet av mitt første år i aksjemarkedet hadde jeg den første perioden ingen strategi å følge. Jeg var rett og slett inne i aksjemarkedet uten mål og mening. Dette ga stor rom for å handle basert på følelser der og da og ikke minst basert på aksjetips. Det ble ikke kontinuitet og struktur i aksjehandelen og dermed heller ingen progresjon i læringen. Jeg gjorde feil og beveget meg videre uten å lære og bygge lærdommene inn i en aksjestrategi. Selv bare det å ha noen grunnleggende regler vil gjøre underverker i forhold til å ikke ha noen strategi. 

 Les også: Fem spørsmål nærmere en investeringsstrategi

5. Aldri forelsk deg i en aksje

Dette punktet kunne kanskje havnet under det å ha kontroll på følelsene sine, men det å forelske seg i en aksje er så vanlig og ødeleggende at det fortjener et eget punkt. Jeg har selv hatt mine forelskelser i spesielle aksjer og det har som regel endt med et hardt brudd. Når du begynner å studere en aksje og bli stadig mer kjent med den, så blir du også mer knyttet til det, får du også oppleve en opptur med aksjen vil du forbinde den med gode opplevelser. Blir dette båndet for tett, kan du fort bli litt blind for viktige negative tegn. Kjærlighet gjør blind, er det ikke det de sier? 

6. Ta tapet tidlig og bli ferdig med det

Å oppleve sviende tap i aksjermarkedet er ikke noe kjekt. Jeg har selv opplevd å tape på over 100 % av en investering. Har du en aksje som står med negativ avkastning og den står å gnager i hodet ditt og kanskje til og med berører nattesøvnen din, så bare kvitt deg med den og bli ferdig med den. Tro meg, du glemmer det tapet veldig fort med en gang du slipper å se aksjen i porteføljen din lenger. Spør deg selv: Hvis jeg ikke hadde denne aksjen i porteføljen min, ville jeg kjøpt deg i dag? Hvis svaret er nei, så er det heller ingen grunn til å beholde den. Da er det mye bedre å kjøpe noe du har bedre tro på. Ved å ta tapet tidlig (Her anbefales stop-loss) så slipper du også at tapet vokser og vokser. Jo større tapet blir og jo lenger du har sittet med tapet, jo tyngre føles det ofte også å selge.

7. Ikke undervurder kurtasjeutgiftene

Her er en feil jeg ser ofte hos nyebgynnere, og som jeg selv også gjorde. Jeg undervurderte rett og slett kurtasjeutgiftene. Dette er særlig viktig å ta hensyn til hvis du begynner å investere/trade med et lite beløp. Handler du flittig, noe som fort kan skje i den ivrige og spennende nyebgynnerfasen, så kan kurtasjeutgiftene fort spise opp en eventuell avkastning.  

8. Vær bevisst på risiko

De aller fleste er innforstått med at aksjemarkedet innvolverer risiko, men ser en på mange av nybegynnere i aksjemarkedet så ser en raskt at risikobegreper virket å være et noe fjernt begrep. Mange tar opp stor risiko, blant annet gjennom å låne penger til å investere i aksjer eller å investere mye penger i veldig få aksjer. Andre nybegynnere hopper gjerne på de små aksjene som  falt mye i kurs på kort tid og som svinger mye i kurs i håp om de kanskje skal skyte fart og gjøre dem “rik” over natten, men i dette håpet om en rakettaksje, så er det fort gjort å glemme at det som oftest er en god grunn til at aksjen har falt så mye som den har gjort og at det betyr stor risiko. Så viktig er risikobegrepet at jeg har skrevet flere egne artikler om dette: Les mer: Risiko del 1: Hva er risiko?

9. Ha alltid en plan og hold deg til den

Dette punktet henger egentlig tett sammen med det å ha en egen aksjestrategi. Når du kjøper en aksje bør du ha en plan for hvordan investeringen/traden skal gå for seg, hvorfor du kjøpte den og når og hva som skal avgjøre når du selger den. Det er en vanlig nybegynnerfeil å kjøpe en aksje basert på en strategi, for så å selge den basert på noe helt annet. Dette kan for eksempel være å kjøpe en aksje med den hensikt å ha den som en langsiktig investering, men så å selge den pga en kortsiktig teknisk salgssignal. Lag en plan for hver aksjehandel basert på aksjestrategien din, og hold deg til den.

10. Lær av egne feil 

Dette er det desidert viktigste punktet for å lykkes i aksjemarkedet i mine øyne. Selv om du ikke kan påvirke eller spå hvordan aksjekursene skal utvikle seg så kan du ha kontroll over dine egne handlinger i aksjemarkedet. Da er det din jobb å skape det beste grunnlaget du kan for å gjøre gode handlinger innefor det du selv kan kontrollere, et grunnlag som skapes av kunnskap og erfaring, men kanskje viktigst av alt kunnskap basert på erfaring. Så ta alltid lærdom av den erfaringen du gjør, det er dette som gjør at du vokser og forbedrer deg. Analyserer hva du gjorde galt og implementer tiltak for å unngå å gjøre dette igjen, da slipper du å gjøre de samme dyre feilene om og om igje


3 Comments

 1. Bra innlegg. 🙂

  Er nok ganske vanlig at det først er når man selv begår feil at man virkelig lærer av dem. Men har man lest om dem på forhånd, er det gjerne lettere å avdekke egne feil og svakheter.

 2. Ja når man ser kursen til REC for tiden er jeg glad at jeg solgte meg ut med ca 15% i tap. I dette tilfellet gjorde jeg nok alle feil man kan gjøre bortsett fra å innse at: dette går ikke.

  Takk for gode tips! 🙂

 3. Takktakk 🙂

  Det er nok helt sant. Når en får føle konsekvensene på kroppen (eller i dette tilfelle på kontoen) selv, så sitter det nok mye bedre, men å lese om det har nok trolig hjulpet meg i å bli mer bevisst på det, absolutt.

  Formuebygging: Nå vet jeg ikke akkurat omstendighetene, men å selge ut med 15% tap høres ikke så veldig feil ut. Kutt tapene tidlig og la vinnerne ri. Selv prøver jeg å selge ut tap på rundt 10-12 %.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *