2 Comments

20 % aktiv trader – 80 % traust passiv investor

Det er nå over 8 år siden jeg startet med aksjer og med Aksjebloggen. På den tiden var jeg intet annet enn en grønnskolling av en triggerhappy overaktiv trader uten mål og mening. Nå blir jeg en stadig traustere og mer passiv investor som synes indeksfond er spennende.

Lenke: I aksjemarkedet uten mål og mening

Mine første steg inn i aksjemarkedet midt i finanskrisens herjinger var preget av stor fascinasjon, nysgjerrighet og sult på å forstå, i tillegg til veldig lite kapital (Jeg var tross alt student på den tiden)

Jeg var drevet av et ønske om å lære mest mulig og brukte mye tid på å studere aksjemarkedet, lese aksjebøker, se videoer, dra på seminarer, studere strategier og lese finansaviser. I min iver kjøpte og solgte jeg aksjer i hytt og pine, ofte med en strategi i tankene, men det hjalp lite når jeg byttet strategi oftere enn andre byttet sokker. Aksjer kunne bli kjøpt med en langsiktig strategi i tankene, og solgt bare dager senere, og omvendt.

Bare se på denne fantastiske investering jeg gjorde i Bakkafrost. Aksjen ble kjøpt på 36 kroner, ment som en veldig langsiktig investering for framtiden. Den ble solgt på 38 kroner kort tid etter (for å sikre gevinsten antar jeg). Deretter fulgte en oppgang på nesten 10-gangen.
Bakkafrost

Jeg har mange slike eksempler og det er en faktor som har gått igjen siden start, nemlig tålmodighet, eller mer bestemt mangel på den.

For tålmodighet er viktig i aksjemarkedet, det er kanskje en av de viktigste lærdommene jeg har gjort i min tid som amatør aksjetrader. De gangene jeg har klart å beholde tålmodigheten er de gangene jeg har klart å gjøre knallgode trades og investeringer og de har det blitt stadig flere av opp gjennom årene. Heldigvis har også de unødvendige tapene blitt stadig færre.

I dag følger jeg strategien min på en veldig strukturert måte og jeg tar heller noen veldig få, men veldige gode caser enn å jakte på middelmådige muligheter. Med denne framgangsmåten ble det naturlig at aksjetradingen fikk en litt mindre plass i økonomien min.

Lenke: 10 lærdommer fra min første tid i aksjemarkedet

Hvorfor jeg blir en stadig mer passiv investor

Det er ikke det at jeg har gjort det dårlig som aktiv trader. Jeg har gjort mange gode aksjetrades gjennom årene som har gitt meg god avkastning totalt sett. Men sett i ettertid, med tanke på at jeg begynte med aksjer helt i bunnen av finanskrisen, så må jeg jo bare innse at jeg hadde faktisk gjort det bedre om jeg bare hadde alt sammen syltet ned i passive indeksfond helt fra starten.

Lenke: Investor, trader eller noe i mellom?
Det smerter meg litt å skrive det, men det har vært sannheten. Det tok meg lang tid å få kontroll og tålmodighet med egen strategi, og i løpet av disse årene mens jeg snuble meg fram i aksjemarkedet, så løp rett og slett aksjemarkedet i fra meg. Passive indeksfond kom spaserende forbi meg som skilpadden som tasset forbi den overivrige haren.

Passive indeksfond kom spaserende forbi meg som skilpadden som tasset forbi den overivrige haren.

Men det var verdt det! Jeg har lært vanvittig mye om aksjer og aksjetrading som jeg også kommer til å fortsette med, bare i litt mindre grad. Før var hele aksjekontoen min dedikert til enkeltaksjer, denne er nå gjennom de siste årene blitt redusert til 10-20 % av investeringskapitalen og da dedikert til usedvanlig gode caser når disse dukker opp.

Resten av kontoen blir nå gradvis investert inn i mer passive investeringer, da hovedsakelig globale indeksfond. Og slik kommer jeg til å fortsette min framtidige aksjesparing.

Dermed får jeg fortsette med den spennende jakten på gode og spennende trades, uten at dette blir helt avgjørende for den totale avkastningen. Det gir mer ro til å følge strategien min, betraktelig redusert risiko, mer tid borte fra det støyende aksjemarkedet og viktigst av alt mer fokus og tålmodighet for de få aksjetradene jeg gjennomfører.


2 Comments

  1. Kjenner meg igjen der , tross at jeg har langt kortere tid i markedet enn deg.

    Hvordan innlegget ditt ender, synes jeg er svært interessant fordi det var akkurat den samme følelsen som grep meg. Jeg følte et sterkt behov for å bevise for meg selv at jeg er flink. Og mulighetene er ikk så gode for det i indeks, med mindre man velger sub-indekser, som feks Sør-Korea eller Sverige.

    Jeg har skrevet om det her: http://flerepenger.com/2015/12/04/behovet-for-a-vaere-smart-og-hva-aksjesparere-kan-laere-av-sportsspillere/
    Fra avsnitt “Behovet for å være smart”

  2. Morn igjen, det var lenge siden og på tide ;-). har vel litt av samme opplevelsen da jeg i fjor begynnte med Dine Penger prosjektet, og forsiktig puttet inn noen hundre tusen. Hadde jeg da kjøpt index for alt jeg kunne skrape sammen til i dag så hadde jeg sittet igjen med mer enn jeg gjør i dag. Har hatt et DnB aksjeråd prosjekt fra 6des i fjor og still going, foreløpig 3% over index og med større innsats denne gangen, men som videoen din over viser, det kommer nok et krakk en dag, og sitter med litt på sidelinjen til den dagen, selvom det kan vise seg å bli dyrekjøpt erfaring. Når man har gjeld så er jo også alle cash man har gjeld i praksis, så må ikke glemme at man har tatt mindre risiko da i den tiden man har vært inne med lavere beløp enn maks. Arti å oppdage at du har vært på flyskolen, kanskje derfor det ikke har skjedd noe her på en stund. Gikk der jeg og for 20år siden ;-), og driver fortsatt på med det :-).

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *