3 enkle steg for å komme i gang med aksjehandel

Dette er for deg som ønsker å begynne med aksjehandel, men som kanskje er litt usikker på hvordan du kommer i gang sånn rent praktisk

For at du i det hele tatt skal ha muligheten til å handle aksjer er det noen praktiske ting som må på plass. Dette er heldigvis veldig enkelt. Så enkelt at vi hopper over alt snikk snakk og går rett på sak.

Nyttige innlegg for deg som skal starte med aksjehandel:

1. Finn en passende nettmegler

Det første du må gjøre er rett og slett å finne en nettmegler som passer deg og dine behov. En nettmegler er en plattform på nett hvor du kan kjøpe og selge aksjer/aksjefond og andre finansprodukter. Dette kan være i din vanlige bank (Eks. DNB, Skandiabanken, Handelsbanken, Nordea) eller i en ren nettmegler som Nordnet.

Når du skal velge hvilke nettmegler som er best for deg, er det flere ting du bør se på. Her er noen av de punktene som kan være grei å sjekke ut før du tar ditt valg:

  • Tilgjenglige aksjemarkeder – Det er ikke slik at alle aksjer og aksjefond er tilgjengelig hos alle de ulike nettmeglerne. Hvis du skal handle aksjer i andre markeder enn Oslo Børs bør du velge en nettmegler som både har godt utvalg og lav kurtasje på aksjer utenfor Norge. Se oversikt her.
  • Brukergrensersnitt – Denne faller nok inn under smak og behag. Det er stor forskjell i brukergrensersnitt (og dermed også brukervennlighet= hos de ulike nettmeglerne. De beste på dette området er ikke overraskende de rene nettmeglerne som har nettopp aksjehandel som hovedfokus.
  • Annet – Det er også mye annet enn nettmelger kan tilby som gjør at du kanskje ønsker å velge én fremfor en annen. Det kan være tilgjengelige analyser, analyservektøy, kundeservice osv osv. Det kan derfor være verdt å sjekke ut hva ekstra tjenester de ulike nettmeglerne kan tilby deg.

Se anbefalt nettmegler Nordnet

2. Opprett aksjekonto

Når du har siktet deg inn på en nettmegler som passer deg er det neste steget å opprette en konto hos denne nettmegleren. Dette er som regel veldig enkelt og rett frem når du besøker nettsiden til den aktuelle nettmegleren.

Å opprette konto og kundeforhold er så enkelt som å bruke Bank-ID eller fylle inn et skjema, signere og sende de inn til nettmegleren. Med dette oppretter du ditt kundeforhold og en VPS-konto (En aksjekonto hvor alle de handler blir registrert).

Istedet for en vanlig konto kan du også opprette noe som kalles investeringskonto, dette har sine fordeler (og noen ulemper) og kan være verdt å sjekke ut.

3. Overfør penger

Når kontoen er opprettet er det kun én ting igjen som mangler før du kan gå i gang med aksjehandelen, nemlig penger på konto. Å overføre penger til en aksjekonto fungerer akkurat på samme måte som å overføre penger til en vanlig bankkonto. Overfører du penger fra en annen bank vil det kunne ta litt tid før pengene er på konto. Du har som regel også muligheten til å opprette avtalegiro slik at du overfører faste beløp til faste tidspunkt.

Sånn, da var du klar! Da er det bare til å sette i gang med aksjehandelen, noe som forøvrig også er veldig enkelt, hvis du likevel skulle være usikker så se her: Hvordan kjøpe aksjer.


Anbefalt bok for deg som er ny med aksjer


Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *