3 ting å tenke på når du skal låne penger med forbrukslån

Vurderer du å ta opp forbrukslån? Da er det 3 ting du bør tenke nøye gjennom før du sender inn søknaden.

I disse dager finner du reklame for forbrukslån overalt og et søknadskjema er stort sett ikke lenger bort enn et lite bannerklikk. Et  forbrukslån kan imidlertid ha stor innvirkning på din framtidige økonomi og avgjørelsen bør derfor behandles deretter.

Du bør tenke nøye gjennom om forbrukslån i det hele tatt er det beste alternativet i din situasjon, se på hvordan dette lånet faktisk vil påvirke økonomien din og lage en solid plan for å betale ned og ikke minst, hvis du først har bestemt deg – Ikke hoppe på det første og beste, finn det som passer deg og din lommebok best!

1. Er forbrukslån det beste alternativet for formålet?

Det første du bør tenke gjennom når du vurderer å ta opp forbrukslån, er om det faktisk er det beste alternativet for det formålet du trenger pengene. Finnes det andre billigere og bedre måter å gjøre det på?

Kan det vente? Det første du bør vurdere er om forbruket du ønsker å foreta deg egentlig kan vente? Hvis du har mulighet til å spare opp til det innen rimelig tid, så vil det alltid være mest lønnsomt å slippe de dyrene rentene som følger med et forbrukslån.

Kan du tjene ekstra penger? Hvis du MÅ ha pengene raskt, har du noen mulighet til å tjene inn ekstra penger istedet for å ta opp lån? Da bør du absolutt vurdere dette. Det smerter kanskje nå å ta opp ekstra vakter og jobbe overtid, men det vil nok smerte enda mer å betale fra framtidige inntekter på noe du allerede har konsumert, og attpåtil betale en stiv rente for det.

Kan du låne billigere? Hvis du har kommet fram til at du absolutt MÅ låne pengene, da bør du spørre deg selv om forbrukslån er det beste alternativet når du skal låne? Forbrukslån har normalt sett veldig høy rente, fordi de ikke har sikkerhet i noen eiendeler (Som bil eller hus). Kan du låne fra jobben? Fra familie? eller kanskje øke lånet på huset? Tenk gjennom om det finnes bedre alternativer. Husk å skrive lånekontrakt om du låner privat og hvis du låner opp på huset, bør du betale inn ekstra på huslånet (Tilsvarende du ville gjort med et forbrukslån). Det kan fort bli dyrt om du betaler selv et lite beløp ned over 25 år.

2. Har jeg en plan for å betale tilbake lånet?

Hvis du først har bestemt deg for å ta opp et forbrukslån så ikke ta lett på det! Hele summen pluss (høye) renter skal faktisk betales tilbake i sin helhet. Aldri ta opp et lån uten å ha en solid plan for hvordan du skal betale det tilbake!

Fall aldri for fristelsen om å ta opp et lån i affekt! Tenk nøye gjennom hvorfor du ønsker å ta opp lånet og lag en solid plan for hvordan du skal betale tilbake hele lånet. Det er veldig raskt og enkelt å ta opp et forbrukslån og få pengene rett inn på konto, men det kan ta smertelig lang tid å betale tilbake alt sammen.

I planen din bør du se på helheten i økonomien og hvilken effekt forbrukslånet kommer til å ha for din lommebok. Det fristende å fokusere mest på de ekstra pengene som kommer inn, mens det i realiteten er ekstra penger som går ut. Hvor mye vil det månedlige beløpet du må betale faktisk påvirke hverdagsøkonomien din?

Hvis du ikke er forsiktig her og tenker nøye gjennom hva du gjør, så kan du fort ende opp i en spiral hvor hverdagsøkonomien ikke lenger går rundt uten å ta opp mer gjeld. Det siste du ønsker er å havne i en situasjon hvor du må ta opp dyr kreditt bare for å klare deg i hverdagen, som igjen bare forsterker problemet og skyver det fram i tid.

Særlig unge kan være sårbare for å havne i en slik spiral, desto større grunn til å gå tilbake til punkt 1 og vurdere andre alternativer. Faktisk oppgir hele 8% av unge mellom 19-29 år at de tar opp kreditt for å forsørge seg selv, les mer om undersøkelsen i E24.

3. Hvilket forbukslån passer best for min situasjon?

Det florerer av tilbud på forbrukslån med ulike renter og betingelser. Hvis du først skal ta opp forbrukslån, sørg for å finne det beste og billigste alternativet for deg. 

Hvis du har kommet deg forbi de forrige punktene og kommet fram til at forbrukslån er det beste alternativet for din situasjon og ikke minst at du har en solid plan for hvordan du skal betale det hele ned, så gjenstår det bare å finne det forbrukslånet som passer deg best.

Det finnes utallige tilbyderne av forbrukslån, du finner dem overalt; Bokstavlig talt! Nesten hvor enn du måtte befinne deg på nettet så finnes det bannere med et forbrukslån bare noen klikk unna, men ikke ta det første og beste! Ta deg tid og finn det som passer deg best!

Det finnes heldigvis også tjenester som gjør det enklere for deg å finne det beste forbrukslånet for deg. Her kan du besøke billigeforbrukslån.no.

 

*Eksempel på låneomkostninger: Lån 75.000, over 5 år, effektiv rente 16,65%, Kostnad:33.234 kr, Totalt: 108.234 kr.


 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *