2 Comments

Årets store raid i min personlige økonomi

Starter året med å ta min egen oppfordring til et aldri så lite raid i min personlig økonomi. Nå skal det spares!

I innlegget med 100 sparetips oppfordret jeg til å ta et skikkelig raid i egen økonomi. Da jeg lå utslått av influensa gjennom romjulen så jeg mitt snitt til å ta min egen oppfordring. Langflat i sykesengen med laptopen på fanget startet jeg mitt raid.

Jeg trodde først ikke jeg skulle finne så mye å gjøre eller endre på, men som alltid når man først begynner et raid så dukker det fort opp lavthengende frukter. Ofte bare noen minutters arbeid for spare både hundrelapper og tusenlapper, og det rett fra sykesengen. Her er noen av raidene jeg gjorde:

PS: Merk at noen lenker i dette innlegget er såkalte affiliate-lenker. Det vil si at jeg får en liten slant om du kjøper noe via dem (Som går til påfyll av nesespray og hostesaft)

1. Redusere strømregningen?

Med en strømregning tydelig preget av vinter og kulde i hendene var det naturlig å starte her. Kunne jeg redusere regningen?

Les også: 3 mest effektive måtene å kutte strømregningen

I fjorårets raid byttet jeg til Norgesenergi da jeg så at jeg kunne spare penger på dette. Nå ser jeg at jeg kanskje kan spare litt på å bytte til ny leverandør igjen, MEN så fant jeg en annen mulighet til å redusere strømregningen.  Norgesenergi gir nemlig kundene sine muligheten til å gi bort 1 måned gratis strøm og få 1 måned gratis selv. Vinn-vinn!

Se også: Strømavtaler som gir SAS Eurobonuspoeng og Norwegian Cashpoints

2. Opprydning i abonnementer

I et økonomisk raid er det obligatorisk med en gjennomgang av alle løpende abonnmeneter. Kan noen kuttes eller reduseres?

Med jenvlig gjennomgang er det ingen lang liste å gå gjennom her, men likefullt, et raid er et raid.

  1. Storytel – Jeg og samboeren hører MYE på lydbøker. Så Storytel er gull for oss. Ikke så mye å kutte her egentlig, MEN… There is another way, se punkt 5. lenger nede.  (Se forresten også: Hør lydbøker om aksjeinvestering, personlig økonomi og finans GRATIS på Storytel)
  2. Spotify – Trodde ikke det var så mange muligheter å kutte her heller, men jammen meg viser det seg at Spotify har studentrabatt. Overfører vi til samboeren som er student så vipps har vi halvert regningen. 600 kr spart i året.
  3. Dine Penger – Jeg har hatt digitalt abonnement på Dine Penger i hele 2017. Denne fikk jeg gratis som kunde av Skandiabanken, så ikke mye å kutte her.
  4. Dagbladet/Aftenposten – Hadde også digitalt abonnement på disse to avisene. Ble opprettet gjennom et tilbud hvor jeg fikk cashpoints for å prøve de ut, men kommer nok neppe til å fortsette disse.
  5. Diverse andre – Har noen andre bittesmå abonnementer som jeg også har kuttet ut. Ingen big deals her.

3. Begynne å bestille sommerferien

Det er mange gode tilbud på flyreiser nå i januar så vi har gått i gang med å planlegge sommerferien for å se etter billige flyreiser. Det lønner seg å være tidlig ute!

I tilegg til at vi holder på å se etter billigere flyreiser og hotell, kommer vi nok til å kombinere dette med IKANO Visa sin rabattkalender som har 4 % Cashback på flyreiser i Januar. Perfekt! Et av de fire kredittkort med fordeler jeg bruker. Ser også mulighet til å kombinere dette igjen med noen rabatter fra rabattlisten vår (Blant annet Hotels.com og SAS via Remember kredittkort)

Ser også på andre alternativ enn hoteller. Erfaringsmessig får jeg ofte mer valuta for pengene ved å velge f. eks privat rom på hostel eller leie privat via Airbnb (PS: Hvis du bruker denne lenken så får du 350 kr som du kan bruke på ditt første opphold med Airbnb)

4. Selger unna ting på Finn

Vi har også begynt å gå løs på en del ting og tang som står ubrukt rundt i leiligheten. Disse legges rett ut på Finn i bytte mot noen lapper.

Har allerede fått solgt en del saker, men stort sett litt småting til noen hundrelapper. Uansett godt å få ryddet opp og ikke minst å få litt cash for ting som ellers bare tar plass og samler støv.

5.  Kjøpt gavekort på tjenester vi allerede bruker

Rett etter julaften er vel overstått, julegavene er pakket opp og maten er fordøyd, ja da starter julegaverushet på Finn! Gode muligheter til å plukke opp gaver andre ikke ville ha eller kunne bruke.

Dette utnyttet jeg i år da vi kom over noen gavekort for tjenester som vi allerede bruker (Storytel i dette tilfellet). Her fikk vi plutselig gavekort på Storytel for ned til halve prisen. Tok bare noen minutter å søke opp, skrive melding, vippse og motta gavekortkode. Litt mer penger spart!

Får også snart første gavekort fra Gfk Consumerscan på 600 kr som vi kommer til å bruke på Storytel!

6. Satt inn på BSU ved årets start

Den gode (eller i det minste det beste av de mindre gode innskuddsrentene som tilbys) BSU-renten må selvsagt utnyttes til det fulle.

Det er ikke mye å spare her, men det er fortsatt en liten bekk som skal inn i å’en. Satt over 25 000 kroner til årets BSU-sparing. Dette gir ca 1,5 % høyere rente på dette beløpet gjennom året (Framfor å sette inn på slutten av året). Fantastiske 375 kroner spart for 1 minutts arbeid. Verdt det!

7. Bytte til lavere kurtasje Nordea

Nordea er den billigste på kurtasje i Norge. Klikk på bildet for å gå til full oversikt over kutasjene hos norske banker og nettmeglere. Foto: Nordea
Nordea er den billigste på kurtasje i Norge. Klikk på bildet for å gå til full oversikt over kutasjene hos norske banker og nettmeglere. Foto: Nordea

I forrige kurtasjeundersøkelse var det Nordea som ble den store vinneren som tilbyr desidert billigste kurtasje for aksjehandel. Her kan det være mye å spare!

Etter å ha telt gjennom hvor mange handler jeg gjør har jeg regnet ut at det kan være flere tusenlapper å spare i året for meg å bytte den aktive aksjehandelen fra Nordnet til Nordea, jeg har derfor åpnet aksjesparekonto hos Nordea.

Kontoen er enda ikke tatt i bruk. Jeg må si at jeg ikke er veldig begeistret for selve handelsløsningen og brukergrensersnittet i Nordea. Hadde et lite håp om at noen av de andre nettmeglere skulle følge etter Nordea på pris, men det ser foreløpig dårlig ut. Så sånn sett ser det ut til at det blir Nordea for meg etterhvert når det er såpass mye å spare.

8. Endret skattekortet

Et annet obligatorisk gjøremål i økonomiraidet er å sjekke og oppdatere skattekortet slik at det stemmer best mulig med hvordan økonomien min blir i 2018.

Det er ikke den store oppgaven, men likevel nødvendig. Det er særlig to punkt jeg utfører årlig på skattekortet. Det er å endre til prosentrekk og å øke prosentrekket noen hakk for å gi rom for aksjegevinster og bi-inntekter.

9. Betale regninger via Payr for å få Cashback

payrVed å bruke kredittkort med fordeler får jeg 1% bonus på alt jeg kjøper. Det vil si alt, bortsett fra regninger som betales. Inntil nå…

I romjulen begynte jeg å eksperimentere med å bruke tjenesten Payr til å betale regninger (Strømregning, mobilregning etc). Via denne tjenesten skal du kunne få bonus fra kredittkort som har dette når du betaler regninger. Det gjenstår å se om det fungerer med mine kort. Tvi tvi. Payr skal også fungere slik at den skal kunne finne fram bedre avtaler enn de jeg betaler på, dette har jeg heller ikke fått testet ut enda.

10. Bedre innskuddsrente?

En annen obligatorisk aktivitet i det årlige raidet er å se på muligheten til å få bedre innskuddsrente. I år som alle de siste årene er svaret kort og brutalt – Renten er fortsatt helt ræva overalt.

Jeg kunne fått noen få titalls prosent høyere innskuddsrente ved å skifte bank, men vurderer det slik at differansen ikke er stor nok til å være verdt det.

Vurderer å plassere noe av sparepengene (Som ikke inngår i aksjer) i crowdfundingtjenester som låner ut til bedrifter, f. eks Monner eller Kameo. Her kan jeg få betraktelig høyere rente, men selvsagt til høyere risiko. 

11. Vurdere alternativ transport til jobb?

De som har fulgt med kjenner jeg gjerne til at jeg ikke har bil. Sånn sett har jeg allerede en relativt billig transportvei til og fra jobb, likevel vurderer jeg om jeg ikke kan gjøre dette enda billigere ved å investere i en el-sykkel.

Les også: Hvordan tjene penger på å leie ut bilen

Jeg må innrømme at det ikke har vært mye opp i tankene, men etter at jeg skrev et sparetips om å se på muligheten til å bytte til el-sykkel. Begynte idéen å vokse litt i hodet på meg. Da jeg i tilegg ser at det ifølge Google tar like lang tid å sykle som det tar for meg å gå til offentligs transport, vente, ta transporten og gå siste stykket til jobb, var jeg nesten solgt.

Det er egentlig bare to aspekt som gjør at jeg fortsatt står på gjerdet. Det ene er at jeg muligens flytter i løpet av overskuelig framtid, da kan det være greit å se hvor jeg flytter før jeg kjøper en dyr el-sykkel. Det andre er Bergensværet, tanken på å begi seg ut på sykkel de verste regndagene frister særdeles lite. Kommer jeg til å sykle nok til at det svarer seg?

Vi har forøvrig kvittet oss med medlemskapet i bildeleringen, rett og slett fordi vi ikke brukte det nok til at det svarte seg. Istedet ser vi på muligheten til å bruke Nabobil.no de få gangene vi trenger bil (Hvis du registrerer deg med denne lenken vil du få 200 kr avslag på din første bestilling hos Nabobil)

12. Laget oversikt over alle rabatter

salg

Gjennom blant annet medlemskaper og kredittkort med fordeler har vi rabatter i mengder av butikker, restauranter, nettbutikker og lignende. Det er lett å glemme hvor vi har rabatter og dermed gå glipp av dem. Derfor har vi laget en oversikt over alle rabatter vi har.

Vi har rabatter gjennom alle mulige medlemskap og kundeforhold som Kickback, OBOS, BOB, Norgesenergi, DNB, Fagforening, COOP, Trumf, Ikano Visa og Remember. Til sammen gir disse rabatter på alt fra 4% til 30% i hundrevis av nettbutikker, restauranter, tjenester og vanlige butikker. Nå har vi samlet alle disse rabattene i et excelark for å kunne ha oversikt og bruke de aktivt.

Etter å ha laget listen ser vi også at vi har gått glipp av MYE rabatter opp gjennom på varer vi uansett kjøpte. Så her lønner det seg å ha oversikt.

13. Tidsfordriv med inntektspotensiale

Med influensa gjennom hele julen ble det også til at jeg testet ut litt ulike tidsfordriv med inntekstpotensiale.

Blant disse var deltagelser i konkurranser på nett og å svare på meningsmålinger via Meningstorget og Yougov. Første aktivitet endte jeg opp med en premie på 1000 kr for å spille et lite app-spill, hurra! Mens meningsmålingene var det heller bare småpenger å hente for en realtivt kjedelig og tidkrevende oppgave. Jeg kommer nok ikke til å fortsette noe særlig med meningsmålingene, da foretrekker jeg GfK Consumerscan som kun krever et par minutters arbeid etter hver handlerunde.

14. Redusere såpeforbruket med 75%

saapeJeg vet ikke med deg, men hos oss går det mye håndsåpe så jeg tar derfor med dette lille kjøpet med som et siste lite punkt i listen over økonomiske raid.

Gikk til innkjøp av denne såpepumpen som gir skum istedet for å pumpe opp såpe direkte, dette reduserer såpeforbruket med hele 75%. Ikke de store pengene spart, men når vi uansett skulle ha en såpepumpe så er jo dette en win! Haha… Nå tror jeg at jeg har gått tom for ting å raide i økonomien.. Takk og farvel…

 

 

 

2 Comments

  1. Testet med Shell MasterCard. Det gikk helt fint ???? 1% av beløpet inn på Trumfkontoen min

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *