5 Comments

Å lykkes som trader – Tre avgjørende forhold

Hva skal til for å lykkes som trader? Svært høy intelligens? Utsøkte analytiske evner? Doktorgrad innen finans? En stor interesse for penger og økonomi?

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Vidde som står bak Pengebloggen.

Slik jeg ser det, er det tre forhold du må ha på plass for å lykkes som trader i aksjemarkedet:

 1. 1. Et fortrinn
 2. 2. Et system for oppfølging
 3. 3. Følelsesmessig kontroll


Tre forhold høres kanskje ikke så mye ut, men realiteten er at kun en liten andel av aktørene i aksjemarkedet har alle disse tre forholdene på plass. Og du er nødt til å ha alle de tre forholdene på plass for å lykkes. De tre forholdene er som faktorene i et multiplikasjonsstykke. Dersom én av dem er 0, blir resultatet også 0. I dette innlegget skal vi se litt nærmere på disse tre forholdene.

1. Fortrinn

Med fortrinn mener jeg at du er nødt til å vite noe som gjør at du med større sannsynlighet kan velge ut en vinneraksje enn en person som velger ut en helt tilfeldig aksje har. Et fortrinn kan skaffes på mange ulike måter. Du kan for eksempel ha fått kjennskap til informasjon som ennå ikke er kjent i markedet om et selskap. Eller du kan ha avdekket trender innenfor bestemte bransjer ved å analysere historiske data. Noe mange ikke er klar over, er at et fortrinn slett ikke trenger å være veldig stort for at man skal tjene på det på sikt. Dersom det for eksempel er 50 % sannsynlighet for at du velger en vinneraksje dersom du velger en helt tilfeldig aksje, og du har et fortrinn som gjør at du med 55 % sannsynlighet velger en vinneraksje, kan dette være et godt nok fortrinn til at du kan tjene penger på det over tid. Det er svært, svært sjelden at et fortrinn er så stort at man med 100 % sannsynlighet kan velge en vinneraksje. Selv Warren Buffett har kjøpt aksjer som han har tapt penger på.

2. Et system for oppfølging

Med et system for oppfølging mener jeg at du på forhånd må ha bestemt deg for hva du skal gjøre med de aksjene du kjøper. Her er noen viktige spørsmål du må et klart svar på før du kjøper en aksje:

 1. Når skal du selge aksjen dersom den stiger i verdi etter at du har kjøpt den?
 2. Når skal du selge aksjen dersom den faller i verdi etter at du har kjøpt den?
 3. Hva gjør du dersom aksjekursen ikke utvikler seg i noen retning i en periode?

Jeg vil understreke at et system for oppfølging er noe du må ha på plass før du kjøper en aksje. Etter at du har kjøpt aksjen er det for sent. Jeg vil også anbefale sterkt å ha ”mekaniske” regler for når du skal selge en aksje. Å selge når du føler at aksjen har steget nok, er sjelden en god strategi. Erfarne og dyktige tradere kan ha utviklet evnen til å føle når en aksje har steget nok og er i ferd med å snu, men nybegynnere har svært sjelden denne egenskapen. Tradere som innbiller seg at de har et medfødt talent for å tjene penger på aksjer, får som regel ganske raskt juling av markedet.

3. Følelsesmessig kontroll

I aksjemarkedet er man ofte selv sin verste fiende. Med dette mener jeg at selv om man egentlig vet hva man skal gjøre, så gjør man ofte noe helt annet på grunn av at man blir følelsesmessig involvert i de aksjene man har kjøpt. Frykt, håp og grådighet er de tre mest utbredte følelsene som rammer aktørene i aksjemarkedet, og disse fører ofte til at man taper penger på aksjer som man kunne ha tjent penger på. Skal du lykkes som trader, er du nødt til å opptre avbalansert og ikke handle ut ifra irrasjonelle følelser.

Konklusjon

En vanlig nybegynnerfeil er å fokusere for mye på å finne et godt fortrinn. Problemet er at det ikke hjelper å ha verdens største fortrinn, dersom du ikke har et godt system for oppfølging og følelsesmessig kontroll. Dessverre er det også slik at de fleste bøkene som skrives om aksjemarkedet, legger for mye vekt på hvordan man skal velge ut vinneraksjer, og for lite vekt på et system for oppfølging og følelsesmessig kontroll. Er du fersk som trader, vil jeg derfor anbefale deg å sette av tid til å utvikle alle de tre forholdene. For de fleste tar det lang tid å mestre alle de tre forholdene, men det er som kjent ”no free lunch on Wall Street”. Lettvinte snarveier fører som regel ingen steder.

Flere pengerelaterte innlegg på: http://pengeblogg.bloggnorge.com/

Se også 100 økonomiske tips og råd for en oversikt over Pengebloggens 100 pengetips.

5 Comments

 1. Hei. Bra artikkel. Veldig enig i mye av det du sier. Det jeg har brent meg mest på er vel den følelsesmessige kontrollen 🙂 Forresten bør man kanskje være litt forsiktig med denne: “Du kan for eksempel ha fått kjennskap til informasjon som ennå ikke er kjent i markedet om et selskap.”

  Kan ikke få understreket nok at man må gjøre vurderingene før man går inn i en aksje og ikke når man sitter overbelånt og i tap…

  Lykke til.

 2. Å oppnå følelsesmessig kontroll er sannsynligvis det som er vanskeligst for de fleste.

  Skjønner at setningen du viser til kan tolkes i retning av innsideinformasjon 😉 Jeg oppfordrer selvsagt ikke til å gjøre noe ulovlig. Samtidig har jeg ingen tro på at markedet er så effisient som akademikerne skal ha det til, så er man våken og følger veldig godt med, kan man av og til få tilgang til fullt lovlig informasjon som ennå ikke er priset inn i aksjekursene.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *