7 Comments

Anders Skar – Vil gjøre Nordnet til norges nye sparebøsse

Nordnet er nordens største internettmegler og har tilsammen over 300 000 kunder i Norge, Danmark, Sverige og Finland. Anders Skar er daglig leder for den norske virksomheten til Nordnet og er dermed ansvarlig for alt fra salg og markedsføring til service ovenfor de 50 000 aktive kundene i Norge. Anders er utdannet siviløkonom ved NHH og har jobbet i Nordnet de siste 5 årene.

Nøyaktig på slaget,  Anders kommer imot meg med et entusiastisk smil og møter meg med et fast og ivrig håndtrykk. Han setter straks igang med å vise meg rundt i lokalene, en rundtur som ikke tar så lang tid, for her er det nemlig bare 22 ansatte som jobber og som tar seg av den norske delen av Nordnet. Etter rundturen setter vi oss ned i et møtelokale og innleder bli-kjent-fasen. Stemningen er god og lite formel, mens vi snakker om alt fra utdanning og studietid til aksjehandel. Etter en liten samtale begynner jeg å servere noen av de mange spørsmålene jeg har på lur.

Hva er en typisk dag for deg?

– Jeg starter alltid dagen med å komme meg gjennom Dagens Næringsliv og Finansavisen. Det er ikke slik at jeg leser  alt perm til perm, men jeg må ha med meg litt generelt om hva som skjer. Også blir det selvsagt i løpet av en dag en del mail mottatt og mail sendt. Det er jo litt sånn som bare må gjøres. Også er det jo møter med potensielle samarbeidspartnere og møter internt for å diskutere strategi og hvordan vi skal håndtere ulike case. Men grovt overordnet så handler det om hvordan vi skal videreutvikle Nordnet som bedrift og hvordan vi skal bli enda bedre på det vi gjør fremover.

Så hva liker du best med jobben din, når er du i ditt ess?

– Jeg er i mitt ess når jeg får jobbe sammen med andre, produsere resultater, og se effekten av det en gjør. Jeg liker gjerne også å få kompliserte problemstillinger som gjør at man får utfordret seg selv. Og kjenne at man faktisk må stå på litt ekstra og få den der tilfredstillelsen av å se hva vi klarte å skape, se hva vi klarte å gjøre. Det synes jeg er veldig motiverende. Samtidig motiveres jeg av ansvaret også. Jeg synes det er veldig  spennende å ha ansvar for en såpass stor virksomhet som Nordnet er.

Hvilke erfaringer har du med aksjehandel selv?

– Jeg kjøpte min første aksje tre måneder før jeg begynte å jobbe i Nordnet, og da kjøpte jeg faktisk aksjer i Nordned siden jeg skulle begynne å jobbe her. Da tenkte jeg det var på tide å stifte bedre bekjentskap med aksjeverdenen. Jeg har jo spart i fond fra ganske tidlig av, puttet en del av studielånet i fond osv, men den konkrete aksjeerfaringer fikk jeg først når jeg begynte å jobbe her. Etter det har jeg investert nå og da, jevnlig.  Stort sett kjøpt aksjer og satt veldig lenge på dem og bygget opp mer og mer erfaring på det.

Anders spilte fotball som liten gutt noe han mener han har lært mye av i forhold til hvordan han jobber i dag. Særlig mener Anders at lagspill er viktig og det å skjønne hvordan man presterer som lag og hvordan lagdynamikk fungerer. Dette gjenspeiler seg også i lederstilen til Anders.

– Jeg er nok en leder som liker å være en managment by walking around. Jeg liker bedre å samarbeide med andre enn å være sjefen til andre. Og det tror jeg er mer effektivt i forhold til å skape team som presterer fordi det er resultatet som team som gir mest effekt, ikke hver enkelt person. Så det tror jeg kan være bra for Nordnet som helhet.

Så hva ønsker du å oppnå som daglig leder i Nordnet?

– Jeg ønsker jo at Nordnet skal bli nordens ledende bank innenfor sparing. Og det blir vi ved å hjelpe alle kundene våre til å ta bedre privatøkonomiske valg og investeringsvalg. Jeg føler vi er litt sånn the good-guys i bank og finansbransjen. Vi ønsker jo å representere et litt rundere alternativ hvor vi deler makten ut til dem som faktisk bruker våre tjenester istedenfor at vi sitter med makten sånn som den tradisjonelle gamlebanken gjør.  Det føler jeg at vi har gjort i veldig stor grad og vi har vært en viktig bidragsyter til å demokratisere aksjemarkedet til fordel for privatpersoner. Vi trenger ikke å gå mange tiår tilbake før dette markedet i prinsippet var utilgjengelig for hvermansen, men med aktører som Nordnet som har vært der hele veien og har gått og trakket opp veien slik at dette markedet nå er like tilgjengelig for alle. Nå finnes det systemer, programmer, verktøy, informasjon, som tidligere var kun forbeholdt den profesjonelle elite, tilgjengelig for småsparerne som ønsker å prøve seg med en liten tusenlapp i aksjemarkedet.

Anders har en visjon om at Nordnet skal vokse i det bredere sparemarkedet og har som mål at Nordnet skal være norges ledende bank innenfor sparing innen 2018.

Hvordan skal dere nå dette målet?

Det handler om å ha fokus på kunden og levere tjenester som kunden etterspør. Vi er nødt å være ute der og pleie relasjonen til kundene våres. Kundene er jo våre viktigste ambassadører så et ledd i dette her er jo å stadig levere gode tjenester og levere den beste servicen til kundene våres. Gjør man det vil man få fornøyde kunder som igjen er gode spokespersons for Nordnet og som gir en positiv effekt. Men vi har en ambisjon om å knytte kunden enda tettere til oss. Så et mål i løpet av 2011 er å ta opp telefonen og ringe hver eneste kunde og høre om han er fornøyd og om det er noe vi kan hjelpe med med kontoen hans i Nordnet. Vi kommer også til å være mye mer ute å treffe kunder i forhold til kurs og seminarer og reise rundt i Norge. Og i tilegg ønsker vi å finne strategiske samarbeidspartnere som vi kan skape vinn-vinn situasjoner med. Eksempelvis Aksjebloggen.com.

Du omtaler  her kunden som hankjønn, er dette den typiske kunden deres?

Nesten 90 % av kundene våres er menn. Det skyldes jo delvis at det siden vi etablerte virksomhet i Norge i 2001  har vært aksjehandel og trading som har vært kjernevirksomheten til Nordnet. Det er først de tre-fire siste årene av vi har begynt å bredde satsingen vår til spare og pensjonsprodukter. Vi har altså det tydeligste benet vårt innefor aksjemarkedet så at menn er klart overrepresentert der, ellers i samfunnet også, det er bare å se på finansbransjen generelt. Flest kunder er bosatt på sentrale østlandet eller i en av norges største byer. De fleste kundene er mellom 35-45 år. Det er der vi har den største massen med kunder. Men skal vi se på hvor kapitalen sitter så sitter mesteparten av kapital hos dem mellom 55-65 år. Kundene våre er gjerne over gjennomsnittet interessert i børs, økonomi, aksjer og egen privatøkonomi. Det som kanskje skiller litt kundene våre fra en del andre er at de sparer med glede. De synes det er spennende og interessant å ta vare på sparepengene sine, mens en del andre kanskje sparer fordi de føler at de må og synes det er en litt trist greie. Mens våre kunder er gledessparere. Målet våres er å få enda flere til å få et slikt positivt og engasjerende forhold til pengene sine hvor man faktisk synes det er spennende å lærerikt og ser at man greier å få noe ut av pengene sine.

Hva mener du er den største utfordringen Nordnet står ovenfor i dag?

Vi har en utfordring i forhold til kunnskap om det vi holder på med. Går du på enkeltaksjer så oppfattes som veldig komplisert for mannen i gata, og det er jo en oppfatning at å spare i aksjer og i aksjefond er gambling hos nordmenn, så vi har en kommunikasjons og opplæringsutfordring i forhold til å la folk skjønne hva dette her er for noe og få dem til å bli komfortable med å spare i aksjemarkedet. Der ser vi  positive tegn til at folk blir mer bevisst over egen økonomi og blir mer innsatt i økonomi, næringsliv, børs osv, så trenden er positiv, men det er veldig mange nordmenn som har litt for lite kunnskap om aksjemarkedet og som da sogner til bankkontoen sin i litt for stor grad til ulempe for dem også.

Hvordan tror du bransjen ser ut om 10 år og hvor er nordnet da?

Da er vi jo forhåpentligvis Nordens ledende bank innenfor sparing og hvordan bransjen ser ut er jo vanskelig å si selvfølgelig, men at utviklingen går fortere og fortere og at det er snudd mye på hodet i 2021 er nok ganske sikkert. Det er helt sikkert nye aktører som har kommet til og ting som vi ikke har tenkt på som har snudd opp ned på bransjen. Vi ser jo f. eks at prisene i bransjen konvergerer mot null, så om vi tjener penger overhode på aksjehandel om ti år er jo kanskje tvilsomt. Kanskje vi tjener penger på tjenester rundt aksjehandel. At aksjehandelen er gratis, men kanskje vi gjør selvangivelsen din, gir deg tips og råd. Foretningsmodellen ser nok sannsynligvis ganske annerledes ut i 2021 enn den gjør i dag.

Helt til slutt, har du noen råd til Aksjebloggens lesere som ønsker å begynne med aksjer?

Det må være at bruk sunn fornuft, vær sikker på du gjør, vit hva du kjøper og kontinuerlig lær av de erfaringene du gjør når du investerer i markedet.

7 Comments

 1. Takk for et bra intervju. Liker selv designet på Nordnet _veldig_ godt. Det er enkelt å navigere på siden og du føler deg velkommen når du er innlogget. Forstår godt hvorfor Nordnet vil nå ut til den enkelte mann eller kvinne i gata. 🙂

 2. Bra du likte det 🙂 Var spennende for meg også. Og beklager at det har tatt så lang tid, har vært syk en lang periode og dermed også en opphoping i studiet, men satser på å komme tilbake nå.

  Jeg liker også designet deres godt. Enkelt og brukervennlig og ikke minst føler du at du har veldig god oversikt over investeringene dine. Det finnes jo selvsagt også forbedringspotensiale her og der, men jeg har troen på at det bare kommer til å bli bedre og bedre med tiden.

 3. Heisann Ida,

  Det var bra du nevnte. Vinneren er trukket og har mottat boken, men jeg har helt glemt å nevne det her. Det var Vidde som vant boken denne gang og vinnerlisten er nå oppdatert (https://aksjebloggen.wpengine.com/tidligere-vinnere/). Det kommer trolig en konkurranse til om ikke så lenge så følg med så kanskje du vinner neste gang 🙂

  Ha en fin helg

 4. Veldig interessant intervju dette! Verdt å vente på 😉 Men håper du begynner å blogge litt mer igjen, jeg liker det du skriver og har lært litt av hvert på denne bloggen. Vil gjerne lære mer! Har også kjøpt litt bøker nå og begynner å skjønne litt mer av det hele. Er veldig spennende.

 5. Takk for det Lars, setter pris på tilbakemeldingen 🙂 Ja, jeg forsøker. Men det er veldig veldig hektisk for tiden. Har forresten svart på mailen din nå, beklager igjen at det har tatt litt tid 🙂

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *