20 Comments

Beste nettmegler for utenlandske aksjer

Ønsker du å ha muligheten til å handle med utenlanske aksjer? Er du usikker på hvilke nettmegler du skal velge? Det er stor forskjell mellom de ulike nettmeglerne når det kommer til utenlandske aksjer, både i kurtasje og hvilke markeder som tilbys. Aksjebloggen gir deg oversikten så du kan velge den nettmegleren som passer best for deg og dine behov.

Les også: Den store kurtasjeundersøkelsen 2011

Det er mange faktorer å ta hensyn til ved valg av nettmegler. Hvis du er interessert i å handle med utenlanske aksjer er det viktig å velge en nettmegler som tilbyr disse mulighetene og helst da også med så lav kurtasje som mulig. I denne undersøkelsen vil du få en oversikt over nettmeglere i norge som tilbyr handel i utenlanske aksjer.

Kurtasje

Når det kommer til kurtasje ved handel av utenlandske aksjer er det et stort sprik mellom den beste og verste nettmegleren. For å kunne sammenligne kurtasjene mellom de ulike nettmeglerne har jeg tatt utgangspunkt i tre utvalgte markeder, henholdsvis Sverige, Danmark og USA, ettersom disse markedene tilbys av de fleste nettmeglerne. Kurtasjene er også omgjort til norske kroner for å gjøre det lettere å sammenligne.

For markedene Sverige og USA vil Nordnet mini være det billigste alternativet hvis du handler for beløp under 32 700 kr. For handler over dette beløpet vil Netfonds være det billigste alternativet. Aksjehandel i Danmark vil derimot være billigst hos SaxoBank som kun skal ha 29 DKK per handel.

I motsatt ende finner vi DnB Nor som den desidert dyreste nettmegleren i de aktuelle markedene, ihvertfall for handler under 100 000 kr. Beveger du deg over 100 000 kr per handel vil Nordnet mini og Fokus Bank være de dyreste nettmeglerne for handel i Sverige og Danmark. DnB Nor vil fortsatt være dyrest for handel i USA.

Hvilke nettmegler som er vinner av denne kurtasjeundersøkelsen er avhengig av dine preferanser. Skal du stort sett drive aksjehandel i Danmark, er SaxoBank den beste nettmegleren for deg. For aksjehandel i Sverige og USA på under 32 700 kr vil Nordnet mini være best for deg. For de fleste andre alternativer vil Netfonds være nettmegleren med de laveste kurtasjene.

Land /
Nettmegler
Sverige Danmark USA
Netfonds49 kr / 0,05 %49 kr / 0,05 %69 kr / 0,10 %
Nordnet mini 33 kr / 0,15 %40 kr / 0,15 %71 kr / 0,15 %
SaxoBank55 kr / 0,10 %30 kr / 0,10 %81 kr / 0,11 kr per aksje
Saxo Ebank67 kr / 0,10 %58 kr / 0,10 %81 kr / 0,15 %
Nordnet84 kr / 0,10 %71 kr / 0,12 %71 kr / 0,15 %
Fokus Bank89 kr / 0,15 %89 kr / 0,15 %-
DnB Nor114 kr / 0,10 %114 kr / 0,10 %163 kr / 0,20 %

I tabellen vises minstekurtasje og prosentvis kurtasje. Informasjonen er hentet fra nettmeglernes egne nettsider september 2011. Kurtasjene er omgjort til norske kroner for å lettere kunne sammenlignes, valutaendringer vil derfor kunne endre resultatet noe. Tar forbehold om eventuelle feil og mangler.

Markeder

Kurtasjeprisene kan selvsagt ikke alene avgjøre hvilke nettmegler som er best egnet for deg og dine behov. Nettmegleren må jo også kunne tilby handel i de markedene du ønsker å handle aksjer i. Også her er det et stort sprik mellom de ulike nettmeglerne og hvilke markeder de tilbyr aksjehandel i.

Det er særlig Saxobank og DnB Nor som skiller seg positivt ut med henholdsvis 18 og 14 land å handle aksjer i. Fokus Bank kommer dårligst ut av nettmeglerne som tilbyr handel i utenlanske aksjer, da de kun tilbyr aksjehandel i Sverige og Danmark. Tett etterfulgt kommer Netfonds som i tilegg til Sverige og Danmark, tilbyr aksjehandel i USA.

Saxobank og DnB Nor er altså de klare vinnerene når det kommer til markeder som tilbys.

Nettmegler /
Land
SaxobankDnB NorSaxo EbankNordnetNetfondsFokus Bank
Sverige
Danmark
USA
Finland
Tyskland
Storbritannia
Frankrike
Nederland
Italia
Spania
Canada
Østerriket
Sveits
Belgia
Portugal
Australia
Hong-Kong
Singapore
Konklusjon

Så hvilke nettmegler bør du velge? Er du opptatt av å ha mange markeder å handle i, vil Saxobank fremstå som den  store vinneren av denne testen. Saxobank tilbyr aksjehandel i hele 18 land og det til en lav kurtasje. Er du derimot mer opptatt av lav kurtasje enn utvalget vil Netfonds og Nordnet være gode alternativer for deg. Om du overhode er interessert i aksjehandel i utlandet er ikke Fokus Bank nettmegleren for deg, de tilbyr kun aksjehandel i to land og det til en relativt høy kurtasje, dermed fremstår Fokus Bank som denne testens taper.

Følg Aksjebloggen:

 

 

20 Comments

 1. På handel av Amerikanske aksjer i USA, så vil jeg si at det viktigste er hvilken sub-broker de skandinaviske bruker som link inn på børsen. Hvor raskt går ordren inn, og hvordan routes den. Dette betyr veldig mye for hvilken pris du får handlet aksjen til. Det amerikanske markedet er veldig annerledes enn Norge/Sverige, siden det er mange markedsplasser der de samme aksjene er notert og MYE høyere algoritmehandel. Ergo så stilles det større krav til ordrerouting, distanse til markedsplass osv. Det kan virke rart for de som ikke har handlet mye i USA, men de med den erfaring har kanskje følt at man har fått dårligere kurser enn hva man ser på liveskjermen? 🙂 hehe.

 2. To faktorer du ikke har tatt med i analysen din, er kildeskatt og valutaspread.

  Jeg har bare kjennskap til nordnet og netfonds når det gjelder kildeskatt/valutaspread.

  Hos netfonds er det ingen valutaspread, mens nordnet har 0.15% med valutakonto. Hos nordnet er det altså 0.15% dyrere å kjøpe utenlandske aksjer.

  Netfonds holder igjen 30% kildeskatt ved utbytte fra USA, nordnet bare holder igjen 15%. 15% er satsen i skatteavtalen mellom USA og Norge, 30% skal egentlig bare være for dem uten skatteavtale med USA, hvorfor netfonds da holder igjen 30%, er uvisst for meg.

 3. Takk for input AS og Tomas. Dette er bare en helt enkel oversikt over de ulike nettmeglerne ment for nybegynnere som ønsker å starte med aksjer. Jeg har nok ikke nok kjennskap til hvordan valutaspread og kildeskatt er hos de ulike aktørene til å ta dette med i denne oversikten.

 4. Takk for denne oversikten. Kjekt å slippe å måtte pløye gjennom alle nettmeglerne selv :p Nå har jeg allerede tatt mitt nettmeglervalg, men det er likevel kjekt å ha en oversikt som dette. Og det ser ut til at jeg har gjort et greit valg om jeg skulle få lyst til å begynne å handle med aksjer i andre land. Men i begynnelsen har jeg nok med Norske aksjer.

 5. Erik (og andre):

  Det kan være greit å titte på litt andre markeder enn det norske av og til… Særlig for å kunne spre risikoen. Norge er jo veldig oljeavhengig. F.eks er McDonalds i USA en “artig” aksje. “Lite” påvirket av markedsuro (se grafen på den noen år tilbake), kvartalsvise utbytter og dollarkurs og aksjemarkeder går “ofte” motsatt vei. Slik at omaksjer faller, så stiger ofte prisen på dollar, og ved å ha endel aksjer i dollar vil man da kunne unngå litt nedturer…

  Finnes mengder av aksjer i USA med gode stabile utbytter, og anbefaler f.eks å se på siden http://www.seekingalpha.com, for endel gode innlegg..

  Men, man må jo følge litt mer med. Det gjelder jo all investering.

  Men greit å ha McDonalds, Coca Cola, Pepsi osv osv med i investeringsuniverset sitt… 🙂

 6. @vidar: Ja, jeg kommer nok til å utvide horisonten min etterhvert. Men akkurat nå er jeg helt fersk i aksjemarkedet og da har jeg nok med å lære hvordan det hele fhenger ssammen og fungerer. Jeg er ikke inne med mye penger enda. Jeg vil først lære litt hva som påvirker kursene, lese litt og prøve å analysere litt i regnskap osv. Takk for tips om nettside, skal sjekke den ut! 🙂

 7. @erik: Høres veldig fornuftig ut… Ett tips er uansett å følge med litt (uten å handle) på kanskje ett fåtall amerikanske aksjer.

  Ved hjelp av ADR på NYSE får man mulighet til å kjøpe aksjer fra egentlig nesten hele verden.

  Men som sagt er det ett tips å kanskje finne noen amerikanske aksjer å følge litt, lærer masse av det. Forslaget mitt er å finne noen man kjenner til. F.eks Apple, Google, McDonalds og ett par til. Og dette var ikke aksjeråd, mer tips om å følge. Selvom jeg selv eier litt i McDonalds fordi jeg liker aksjen og at det kommer utbytte hvert kvartal.

  Men husk det er litt mer skattestyr med amerikanske aksjer, men ikke mer enn at man klarer det ved hjelp av nettsidene til skatteetaten og forklaringene til skjemaene man må fylle ut. Tips er kildeskatt (RF-1147(?)) og RF-1059.

  Lykke til! (og har forresten ikke store porteføljen selv, så er langt fra noen guru, men har vel i snitt 3 “norske” og tre utenlandske aksjer i porteføljen… 🙂

 8. @vidar: Takk for kommentaren 🙂 Setter pris på å lære litt fra hvordan andre gjør det. Og det er nok sikkert ikke så dumt å sette seg litt inn i noen av disse selskapene som du nevner her. Er det noe annet enn ekstra skattestyr jeg må tenke over når jeg begynner med utenlandske aksjer?

 9. Valutakurs er veldig viktig. Kjøper man aksjer for 1000 dollar på kurs 5, og kursen stiger til 7 har verdien i Nok steget 40 %. Bortsett fra det er jo alt selskapet sender ut på ” utenlandsk “, men det er det jo i Oslo også… 😉 Kanskje noe mer jeg glemte i farten… Sikkert andre som har noe mer… 🙂

 10. Morsom blogg du har her. Vil vel legge til noen litt ‘ukjente’ meglere til listen din som Interactive Brokers(beste), TD Ameritrade, E*Trade og thinkorswim. Veldig gode på derivater, aksjer og absolutt godkjente kurtasjesatser.

  Som noen av de andre har nevnt må en ta til etterretning valutakurs, men det er ikke verre enn å opprette en dollarkonto hos megleren. Spør også meglerhuset om de tilbyr en investeringskonto for å unngå skatt på gevinst før du tar pengene ut av konto.

  Kjappe tips fra en i bransjen 😉

 11. Takk for det 🙂 Alltid kjekt med innspill og tips fra noen med litt mer erfaring. Har kun hørt om E*trade av de du nevner. Vil du si at dette er meglere en nybegynner i aksjemarkedet bør vurdere? Hvordan er handel med norske aksjer gjennom disse meglerene?

 12. @nyseamex

  Om man oppretter en dollarkonto hos megler så gjør du jo ingenting med valutarisikoen? Så sant du ikke har inntekter i dollar og utgifter i dollar? Er man ukomfortabel med valutarisikoen er eneste løsning å bruke sikringsinstrumenter, eller egentlig valutaspekulasjon (men brukt som sikring).

  Investeringskonto høres jo kjekt ut, men man ikke glemme at man mister skjermingsfradraget, så sier seg ikke selv at det er kjempebutikk. Google “Nordnet Zero+DN”, mener DN tok for seg deg Zero kontoen ganske grundig. Glem heller ikke kostnadene, mange tar jo årlig gebyr.

  Husk også på kostnadene som kan komme med overføring av penger til de nevnte utenlandske meglerne. (men disse kjenner jeg overhodet ikke til, så kan være det er kostnadsfritt).

  Jeg bruker uansett Nordnet til mine aksjer siden jeg ikke handler så store poster. Er man helt ny ville jeg forsåvidt anbefale dere å finne en dere kjenner til å verve dere så får dere en aksje på kontoen. Det er selvfølgelig ikke verdt stort, men kan være litt læring i det, både i forhold til skatterapportering, skjermingsfradrag, utbytte osv osv… 🙂

 13. @Aksjebloggen

  Jeg listet kjapt opp noen meglere med lav kurtasje for handel på den amerikanske markedet. For etter en stund skjønner en at OSEBX blir et litt for smalt markedet hvis en er på jakt etter avkastning. Interactive Brokers har en mer interaktivt (ligger i navnet, hehe) oppsett hvor en kan sette opp grafene en vil følge i sanntid (les: Bloomberg-aktig). Mye bedre enn Nordnet, DNB, Netfonds, Pareto og alle andre norske meglerhus som tilbyr utenlandshandel. Handler ikke lengre aksjer i Norge, så det kjenner jeg dessverre ikke til om de tilbyr OSX eller Burgundy.

  @vidar

  Hehe. Ved å opprette en dollarkonto unngår en valutaeksponeringen som oppstår ved kjøp og salg av aksjer i dollar. Dette er jo en sikringsstrategi (ved små poster) for at avkastningen på aksjene ikke skal bli spist opp av svingningene i USDNOK. Skal pengene først ut av dollarkontoen selger en USD og kjøper NOK selv (deretter fører pengene over på en norsk konto) eller inngå en terminkontrakt med FX avdelingen (eller kjøper futures, men her blir det tricky for Herr Hvermansen). Kommer aldri unna eksponeringen i USDNOK hvis dollaren tilslutt skal inn på en NOK kto, men en kan redusere risikoen som er forbundet med fremtidig verdi.

  Kjenner til at skjermingsfradraget blir borte, men en får ikke i pose og sekk i finansverden. Hehe. Da får en heller veie opp fordelene og ulempene ved å reinvestere med eller uten skatt på avkastningen. Renters rente er litt av en jævel 😛

  Disclaimer: Tipsene mine fra første innlegg var beregnet på folk som vil teste aksje- og derivatmarkedet i USA. Skal en først tjene penger er det lurt å lære seg litt om ‘option trading’, gjerne strategier som gir avkastning ved å kjøpe Out of the Money opsjoner.

  Sjekk gjerne ut:
  http://www.cmegroup.com
  http://www.cboe.com
  http://www.marketwatch.com
  http://www.bloomberg.com/markets/economic-calendar/

  Hvis du ikke er så hypp på å svi av noen tusen kroner på lærebøker i finans:
  http://www.cnbc.com/id/41585735
  http://www.khanacademy.org/ (under finance seksjonen)

 14. Hei,

  Er Danske Bank en mulighet her eller er det en grunn for at den ikke blir diskutert? (Dumme jeg, jeg leser akkurat at Fokus bank byttet til Danske bank i 2012, denne bloggen ble skrevet i 2011)

  Jeg har kontaktet flere banker men hittil uten suksess.

  DnB nor hadde bare svar på halvparten av mine spørsmål.
  Skandiabanken handler kun i NOK og på Oslo børs, jeg vil handle på flere markeder
  Nordnet tilbyr ikke sine tjenester/platform på engelsk (Dette er viktig til min far som ikke kan norsk)
  Snakket med Saxobank og de var ganske hjelpsomme.
  Jeg har et møtet med Danskebank i neste uke.

  Er det noe oppdatert info om dette allerede? Jeg kom ganske tilfeldig på denne bloggen her…

 15. Jeg har sett litt på dette med valutaspread hos netfonds, er dere sikker på at det ikke beregnes spread, men at de i motsetning til nordnet ikke informerer kunder om forholdet – det bakes kun inn i kjøpsprisen til kunden ?

  Jeg kan ikke forstå hvordan de slipper unna en slik kostnad ?

 16. Jeg har brukt Pluss500 i noen måneder nå. Kjøpte 250000 aksjer i et selskap og ser at pluss500 tar ca 20000 i premie for posten. Er det normalt? Altså de tar ikke kurtasje (slik jeg har skjønt det) men jeg har allerede et tap på 20k i premie siden jeg kjøpte i mai 2015

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *