10 Comments

Slik ble jeg millionær på den kjedelige måten – ved å tjene, spare og investere

Å bli millionær kan høres spennende ut, men jeg har valgt den kjedelige tidkrevende ruten til millionen. Jeg har blitt millionær på å tjene, spare og investere. Ingen arv, boligrakett eller bitcoins.

Les også: Hvordan bli rik sakte, men sikkert!

La meg avsløre den store kjedelige hemmligheten til hvordan jeg ble millionær; Jeg bruker mindre enn jeg tjener og sparer og investerer mellomlegget. Thats it! Ikke noe mer magi eller hokus pokus enn det. Ingen arv, boligrakett eller bitcoins. Dette er den sikre, men kjedelige veien til å bli millionær.

bli millionær
Den store avsløringen på Twitter. (PS: Følg meg)

Fra 0 til 1 million kroner på 5 år

Grafen starter i øyeblikket jeg startet i fast jobb etter endt utdanning. Her startet jeg med en nettoformue på litt under null kroner. Det vil si at jeg hadde akkurat nok penger til å teoretisk kunne betale ned studielånet mitt og stå med null på konto. Men jeg er ikke interssert i å ha null på konto. Istedet begynte jeg å spare penger fra det jeg tjente. Gjennom de siste 5 årene i arbeidslivet har denne grafen vært veldig stabil stigende helt til millionen ble nådd. Jeg har spart veldig jevnt gjennom hele denne perioden.

formueSom tidligere skrevet i innlegg “Den sikreste måten å bygge formue for deg i 20-årene” har jeg fokusert på 3 ting – Tjene penger, spare penger og investere penger.

Tjene penger

Først og fremst måtte jeg selvsagt tjene penger for å kunne spare penger. Helt fra jeg tjente noen hundrelapper på å levere avisen på en søndag, har jeg lagt av penger fra lønnen til sparing.

Når jeg da begynte å studre hadde jeg litt penger på bok, men sommerjobb og noe bi-inntekter fra nettsidene var dette akkurat nok til å holde nettformuen i null til slutten av studietiden.

Deretter startet jeg i full jobb som sivilingeniør høsten 2012, og det var her jeg begynte å spore formueutviklingen for alvor, derav starten på grafen over. Jeg startet med en nettoformue på litt under null og satte meg et sånn uhøytidelig mål om å bli millionær før jeg ble 30 år.

Å gå rett fra et lite studentbudsjett til ingeniørlønn, gjorde det egentlig veldig enkelt å fortsette å holde et lavt forbruk. Jeg var vant med å ikke trenge så mye og være fornøyd med det jeg har. Dermer klarte jeg å skufle mye av lønningen inn i sparing og aksjer.

Med en jobb i en bransje i nedgangstid har det ikke vært mye rom for å øke lønnen. Dermed har fokuset vært noe på å få inn andre inntektsstrømmer, deriblant fra Aksjebloggen, dette har jeg skrevet litt om tidligere i Prosjekt Pengetre. Jeg har i tilegg andre nettsider som Målbevisst.no og Deltidsblogger.no. Disse bidrar med litt slanter i kassen. Les mer om hvordan skape inntekter fra blogg.Spare penger

Det hjelper selvsagt ikke å tjene en god ingeniørlønn om jeg bare bruker opp alt. Heldigvis har jeg en naturlig innebygget sparesans, noe som gjør dette relativt enkelt. Gjennom de siste 5 årene har jeg satt av rikelig til sparing hver eneste måned til BSU, boligsparekonto, sparekontoer og aksjekonto.

Les også: Slik sparte jeg over halve lønnen i 2 år

Å spare for meg betyr ikke å ofre noe, tvert imot betyr det for meg å betale meg selv først. Jeg kjøper alt jeg virkelig trenger og vil ha. Men jeg trenger ikke særlig mye annet enn driftskostnadene og til reise og opplevelser. Dermed er det enkelt å spare mye av lønnen. Under her finner du en graf over spareraten min gjennom siste 5 årene. Det svinger mye!

Bli millionær ved å spare

Et godt eksempel på dette er valget om å ikke kjøpe bil, bare fordi jeg har fått meg fast jobb. Sannheten er at jeg egentlig ikke trenger bil, ihvertfall ikke enda. Derfor kjøpte jeg den heller ikke, kanskje er det dette som gjort meg til millionær? Les: Hvordan det å utsette bilkjøpet kanskje kan gjøre deg til millionær

I tilegg til fokus på de store utgiftene har jeg også hatt fokus på de små hverdagslige utgiftene. F. eks har jeg kuttet dagligvareforbruket drastisk selv om vi spiste bedre og sunnere og vi er blitt gode på å finne rabatter og tilbud på det vi uansett trenger og skal kjøpe og bruker selvsagt alltid kredittkort med fordeler, alle monner drar.

Investere penger

Så til den morsomste delen. Nemlig å investere penger! Jeg grøsser at tanken på å la sparepengene stå på såkalt høyrentekonto (Er vel egentlig mer en lavrentekonto i disse dager). Istedet ønsker jeg å investere mest mulig utover noen naturlige bufferkontoer.

Les også: Hvordan enkelt spare i aksjefond med Kron

De første årene har imidlertid fokuset vært på å spare opp egenkapital til kjøp av bolig, dermed står mye av pengene på BSU-konto og Boligsparekonto. Det er først de siste 1-2 årene at jeg har økt fokuset på å øke aksjekapitalen.

Hovedsaklig består sparingen av en fast sum i måneden som automatisk overføres fra lønnskonto på lønningsdag, til aksjesparekonto, hvor de investeres i indeksfond. De månedene aksjemaredet faller litt ekstra mye velger jeg også å sette inn litt ekstra.

Les også: 20% aktiv trader – 80% traust investor

I tilegg til å trauste investeringer i indeksfond (eller noen av oss synes jo det er litt spennende) driver jeg med litt aksjetrading på si, sånn rundt 20%. Det er ikke denne delen jeg har blitt millionær på, men den har selvsagt bidratt. Her har jeg en liten kapital som står klar til gode muligheter og tradingcaser jeg skulle komme over.

Å bli millionær på den kjedelige måten

Det er ikke mye som forandret seg med en nettomillion i boks, faktisk ingenting annet enn et nytt siffer. Men det skal sies at jeg synes det har vært spennende å bli millionær på den kjedelige måten. Det er kjedelig i det korte bilde, for alt går av seg selv, men det er veldig spennende å se utviklingen og hva det kan bli til med tålmodighet og tiden til hjelp.

10 Comments

 1. Hvor mye har du spart i kr hver måned? Hvor mye går på høyrentekonto, aksjer, fond og BSU?

  Du eier ikke leilighet?

 2. Utrolig bra jobba! Nå går det vel bare raskere og raskere å øke formuen, og blir bare morsommere og morsommere å spare på den kjedelige måten???? Hvor lang tid regner du med å bruke på den neste millionen?

 3. Sam: Takk for det 🙂 Har nok ikke noe tall på neste million. Neste på agendaen blir nok boligkjøp og noe hurtigere nedbetaling av boliglån 🙂

  Fredrik: Jeg sparer gjerne et sted mellom 5000-18000 kr/mnd, men dette har også variert en del opp gjennom sammen med variasjoner i lønn og andre faktorer. Fordelingen kan du lese mer om her: https://aksjebloggen.wpengine.com/skal-jeg-spare-i-bank-investere-i-aksjer-eller-betale-ned-gjeld/ Og nei, ingen leilighet enda. Det kommer nok…

 4. Kjenner meg igjen her. Startet som siv.ing høsten 2013 og har også nylig fått min kjedelige nettomillion, startet med nettoverdi godt under null da så klapper meg selv på skulderen!
  Kjøpte bolig for to år siden, men har ikke tatt prisendring på den med i regnestykket. Når du kjøper bolig, kommer du da til å sette boligverdien til kjøpsverdi fram til du får ny takst eller kommer du til å justere månedlig basert på et eller annet??

 5. Kult! Gratulerer med din første kjedelige nettomillion Robert 🙂 Hvordan har veien dit vært for deg? Mye sparing og aksjeinvesteringer?

  Hm.. Har ikke tenkt så mye over det enda. Men ser for meg at det kanskje kan bli en (veldig) edruelig årlig justering av boligverdi når den tid kommer.

 6. Henrik: Veien dit har vært hovedsaklig sparing til egenkapital til bolig, og sparing i globalt indeksfond. Jeg leker meg litt med enkeltaksjer men har som mål å aldri ha mer enn 10% i enkeltaksjer. Nå har jeg ca 660k i aksjer og fond, og like mye i bolig (oppspart egenkapital og nedbetaling av lån, teller ikke med verdistigning/-tap før en takstmann har sett på boligen, noe jeg ikke har behov for ennå). Har ikke hoppet på krypto-toget…

 7. Høres fornuftig ut! 🙂 Vi har særdeles lik økonomi ja! Kryptotoget har jeg for lite forstålse for å hoppe på, men spennende å følge med på sidelinjen og se hvilken betydning det vil få i hverdagen vår. Forløpig er jo det aller meste av Bitcoin som eies kun i hender på folk som håper andre andre skal kjøpe dem dyrere av dem senere, ikke til faktisk bruk som valuta. Så dette kan jo gå alle veier.

 8. Bra jobba med den første millionen!

  Vil ikke nedgradere den prestasjonen, men en million er tross alt et relativt lite steg på veien mot økonomisk frihet. Det å være millionær er ikke det samme som det en gang var. Er mange utgifter som skal betales, og samtidig skal staten hele tiden ha sitt. Drypp drypp ????

  Er imidlertid mulig å oppnå målet om økonomisk frihet om man virkelig går inn for det, og er villig til å satse 10, 20, 30 år i strekk. Egentlig er det ganske enkelt, men det krever selvdisiplin.

  Skal du primært satse på aksjemarkedet framover eller har du tenkt over mulighetene for andre passive inntektskikder og diversifisering?

 9. Hei Askeladden,
  Haha.. Nei, det er klart en million ikke er like stort som før, men som du sier et steg på veien 🙂 Den store motivasjonen kommer av at jeg nå endelig begynner å se renters-rente effekten tydeligere og tydeligere. Og du har helt rett, i prinsippet enkelt, men krever selvdisiplin, evt stor interesse.

  I første omgang fokuserer jeg først og fremst på jobbinntekt (Akkurat gått inn i en ny og krevende stilling som krever mye tid til kunnskapsbygging framover), på bi-inntekter via nettsidene, aksjesparing og -trading, noe investering i start-ups og på gjeldsnedbetaling. Men har alltid øynene åpne for nye muligheter til både nye inntektskilder og redusere kostnader 🙂

  Er du selv på stien mot økonomisk uavhengighet? 🙂

 10. Veldig bra. Vært gode år på børsen siste 5 årene, men siden du ikke har leilighet så har du nok “tapt” den millionen tilbake der siden du ikke kjøpte for 5 år siden. Jeg har en utleie leilighet i Oslo, og verdien på den fra 2-3,5millioner gikk på under 5år tror jeg. Helt sykt. Fortsett det gode arbeidet. Selv fokuserer jeg ikke så hardt på å nedbetale resten av gjelden, siden inflasjonen faktisk er høyere enn renta mi på 1,9%. Det er tross alt den som har bært alle investeringene mine, fra hus til aksjer. Den dagen du skaffer deg hus gjeld, har du egentlig denne gjelden på aksjer også, eller på bilen, sykkelen , stereoen osv . Altså alt du foretar deg blir bundet opp mot å motsvare renta på den gjelden.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *