De 3 mest effektive måtene å kutte strømregningen

River strømregningen i lommeboken hver måned? Ønsker du lavere strømregning? Her er de 3 tiltakene som vil kutte mest på strømregningen din!

strom
(Klikk for stor versjon)

Når du ønsker å kutte ned på strømregningen kan det være lett å henge seg opp i å “Huske å slå av lyset”, “Fylle oppvaskmaskinen og vaskemaskinen” og dra ut ledninger, men dette monner mikroskopisk lite, faktisk utgjør belysning bare 6% av strømforbruket og oppvaskmaskinen bare 1%. Skal du virkelig kutte strømregningen så kan det være lurt å fokusere mest mulig på det som monner mest, nemlig:

  1. Prisen på strømmen din – Finn billigste strømleverandør for deg!
  2. Oppvarming av huset – Å varme huset ditt koster flesk! Effektiviser og spar masse!
  3. Oppvarming av vann – Varmt vann koster, her er det mye å spare!

Sjekk også om du har mulighet til å produsere egen strøm med solceller på taket. Les mer fra Fjordkraft om hvordan du går fram for å starte din egen strømproduksjon i dag. 

I tabellen under (Kilde: E24) ser du en oversikt over et typisk forbruk for ulike apparater i huset

Oppvarming  kr       13 200 66 %
Varmt vann  kr          3 840 19 %
Belysning  kr          1 100 6 %
Tørketrommel  kr             320 2 %
Kjøleskap  kr             289 1 %
Vaskemaskin  kr             234 1 %
Oppvaskmaskin  kr             182 1 %
Komfyr kokeplater  kr             175 1 %
TV  kr             152 1 %
Komfyr ovn  kr             120 1 %
Støvsuger  kr               83 0 %
Hårføner  kr               62 0 %
Vannkoker  kr               58 0 %
Kaffemaskin  kr               58 0 %
Mikrobølgeovn  kr               38 0 %
Bærbar PC  kr               13 0 %

 

1. Finn billigste strømleverandør for deg

Kutt prisen på strømmen så kutter du hele strømregningen i samme slengen!

Se også: Strømavtaler som gir SAS Eurobonuspoeng og Norwegian Cashpoints

Etter å ha hatt høy strømregning over lengre tid bestemte jeg meg for å sjekke opp i hva jeg kunne gjøre for å redusere den. Det første jeg gjorde var å sjekke om jeg kunne finne en billigere strømleverandør, det kunne jeg absolutt!

For min del havnet valget på Fjordkraft,  hvor jeg fikk 10 000 Eurobonuspoeng for å bytte som deretter ble byttet ut til spotpris etter bindingstiden. Dette reduserte regningen min betraktelig i forhold til forrige strømleverandør jeg hadde. Ikke minst fikk jeg nå strøm fra 100 % vannkraft, i motsetning til forrige strømleverandør som overraskende nok hadde for det meste kjernekraft og fossile energikilder.

Les mer: Hvordan få miljøvennlig strøm fra fornybare energikilder

Men det kan være andre leverandører som er best for deg, du kan finne billigste strømleverandør for deg ved å sjekke f. eks portalen Strøm.no, Elskling.no eller forbrukerrådets nettside for strøm.

*Lenkene til  Fjordkraft, Strøm.no og elskling.no er affiliate-lenker, men likefullt tjenester jeg anbefaler og bruker selv. Jeg bruker selv Fjordkraft i dag. Men veksler stadig strømleverandør for å få billigst strøm og mest fordeler.

2. Varm huset mer effektivt

Når du har fått den billigste strømmen i stikkontakten din, er det på tide å kutte strømforbruket og her er det naturlig å begynne med det største strømsluket av de alle, nemlig oppvarming.

Oppvarming av huset står for over 60% av strømregningen din, så det sier seg selv at det er her det monner mest om du vil redusere strømregningen din. Her gjelder det å se på hvordan og hvor mye du varmer opp huset ditt, når du varmer opp og hvor godt huset holder på varmen.

Det er her naturlig å se på hvordan og hvor mye du varmer opp huset ditt, varmer du opp på en effektiv måte? Peis? Panelovner? Gulvvarme? Varmepumpe? Undersøk hva som kan være den mest energieffektive måten å varme opp ditt hus. For en enebolig kan det ofte lønne seg å vurdere å bytte til varmepumpe.

Hvis du har mer tradisjonell oppvarming, f. eks med panelovner, så kan det være lurt å skru ned temperaturen noen hakk på hverdagen, og nesten helt ned om natten og når ingen er hjemme. (Her kan du f. eks kjøpe deg en timer som slår av og på ovnene).

Og sist men ikke minst, det kan virkelig lønne seg å se på isolasjonen av huset ditt. Det hjelper lite med effektiv oppvarming om ikke huset holder effektivt på varmen. Da fyrer du bare for kråkene og kaster strøm ut vinduet!

3. Kutt ned på varmtvannsforbruket

Det nest høyeste forbruket av strøm er oppvarming av vann, denne står for 19% av strømregningen.

Les også: Produsere egen strøm med solceller på taket

Kort fortalt, dette er all tiden du bruker i dusjen! Det er dyrt å varme opp vann, ergo, det er dyrt å dusje. Men jo, jeg skjønner det, det er jo så innmari godt med en god, lang og varm dusj!

Men det er altså mye å spare på å dusje litt kortere og litt sjeldnere. Det er tross alt bare i helt moderne tid at det er blitt vanlig å dusje hver eneste dag, og kanskje til og med flere ganger på én dag!

Dusj 5 minutter istedet for 10 minutter og dusj heller annenhver dag, da har du plutselig redusert forbruket med 75%! På strømregningen over så utgjør det 2 880 kroner.

Et annet tips er å utnytte muligheter til å dusje andre steder enn hjemme, f. eks når du uansett er på treningssenteret eller om du har dusj på jobben.

Og selvfølgelig, selvom belysning ikke utgjør mer enn 6% av strømregningen, så skader det selvsagt ikke å ta av lys i rom du ikke befinner deg i. Det er tross alt begrenset hvor mange rom du er i om gangen og hvor mye lys du trenger, ingen vits å sløse heller.