1 Comment

De beste investeringsrådene til Warren Buffet

Warren Buffets investeringsråd er tidløse og treffer i kjernen av hva man burde fokusere på i forhold til investering. Dersom du tenker på tidligere feil du har gjort i aksjemarkedet er det ikke overraskende om feilen på en eller annen måte kan relateres til et av Buffets investeringsråd som følger under.

Ved å fokusere på disse investeringsrådene kan du unngå noen av de aller mest kjente feilene investorer kan foreta, og på den måten få bedre samlet avkastning over tid.

Warren Buffet har gitt utrolig mange investeringsråd, og det er også mye man lære av å se på hvordan han investerer. Disse rådene er dermed ikke uttømmende, men kun en håndfull av noen av Buffets aller viktigste lærdommer.

*Dette er et sponset gjesteinnlegg levert av Investikon.no

1. Invester i det du kjenner til og ingenting annet

En av de enkleste måtene du kan unngå dårlige investeringer er å ikke foreta investeringer som er altfor komplekse.

De fleste av oss har gjennom arbeidslivet jobbet i noen få yrker og kjenner godt til disse industriene eller bransjene. På grunn av dette har vi en relativt god forståelse for hvordan disse markedene fungerer og hvilke selskaper som er de mest lovende innenfor disse bransjene.

De fleste selskapene på børsen deltar imidlertid innenfor industrier vi ikke har noen kjennskap til eller forståelse av.

Warren Buffet har tidligere uttalt:

Aldri invester i selskaper du ikke forstår

Dette betyr ikke nødvendigvis at du ikke kan investere i selskaper som opererer i andre markeder enn de du kjenner til, men at du i disse tilfellene burde være mer forsiktig.

De fleste selskaper opererer innenfor industrier som de fleste av oss ikke har tilstrekkelig erfaring eller kunnskap innenfor. Å vite om et medisinselskap vil klare å lage en viktig medisin, hva som vil bli den nye motetrenden innen kjoler eller hva som vil bli det neste teknologiske gjennombruddet er for de fleste av oss ikke mulig.

Er det snakk om selskaper som opererer innenfor nisjer du ikke har noen erfaring innenfor på burde du i de fleste tilfeller avstå fra å investere. Det er såpass mange muligheter der ute at dette i de aller fleste tilfeller vil være en unødvendig stor risiko.

Dette er for eksempel grunnen til at Warren Buffet alltid har unngått å investere i teknologisektoren.

Som Warren Buffet sier burde man alltid holde seg innenfor sin sirkel av kompetanse.

Dersom du ikke føler at du enda har en sirkel av kompetanse trenger du ikke fortvile. I dette tilfelle burde du som oftest bruke tid på å bygge deg opp forståelse innenfor en bransje, fremfor å spre fokuset over mange forskjellige bransjer.

2. Planlegg å beholde en aksje evig i det du kjøper den

Når du har kjøpt deg inn i et selskap til en rimelig pris er et betimelig spørsmål hvor lenge du skal beholde aksjen. Her har Warren Buffet mange interessante sitater:

Hvis du ikke planlegger å eie en aksje i ti år, burde du ikke en gang planlegge å eie den i ti minutter.

Vår favorittperiode å beholde en aksje på er for evig – Warren Buffet

Warren Buffet legger et sterkt fokus på en kjøp-og-hold mentalitet. Noen av posisjonene hans har han holdt over flere tiår.

Grunnen til dette er at det er vanskelig å finne gode selskaper som har en positiv utvikling over tid. I tillegg vil kvalitetsselskaper øke sin verdi gradvis. Som Buffet tidligere har sagt er tid alltid vennen til et godt selskap.

Fundamentale faktorer kan ta flere tiår før de påvirker aksjekursen til et selskap, og dermed er det ofte kun de mest tålmodige investorene som blir belønnet.

Buffet mener også at for en aktiv tradingstil er en stor fiende for den som vil ha positiv avkastning. Dersom du konstant kjøper og selger aksjer vil du som oftest betale mer i skatter og kurtasje. Istedenfor er det ifølge Buffet bedre å kjøpe og sitte på aksjene tålmodig.

Aksjemarkedet er designet til å overføre penger fra den aktive til den tålmodige. – Warren Buffet

3. Diversifisering kan være farlig

Mange eksperter mener at det er lurt å diversifisere porteføljen så mye som mulig for å unngå risiko. Ikke alle er imidlertid enig i dette, blant annet Buffet.

I 1960 besto faktisk Buffets største posisjon av hele 35 % av hans portefølje.

Buffets investeringsstrategi går ut på at han gjennomfører en ekstremt detaljert analyse før han investerer i et selskap, og deretter har han 100 % tro på at dette selskapet vil øke i verdi. På grunn av dette kan han ta mer risiko i forhold til dette selskapet.

Buffet har tidligere uttalt:

Diversifisering er en beskyttelse mot ignoranse. Det gir veldig lite mening for de som vet hva de gjør

Buffets forretningspartner Charlie Munger, som mange har ment er et av de viseste menneskene i verden har uttalt: “Ideen om ekstrem diversifisering er galskap”.

4. De fleste nyheter er støy, ikke nyheter

Det er ikke mangel på finansnyheter som dukker opp foran ansiktet ditt hver dag.De fleste nyhetene er imidlertid kun til for å generere klikk og påvirke følelsene dine. Ofte er disse nyhetene også skrevet av journalister som ikke virkelig skjønner hva de skriver om, og dette kan også ofte være tilfelle i forhold til ekspertene som blir intervjuet.

Warren Buffet og Charlie Munger har derfor uttalt at de ikke forholder seg til nyheter fra massemedia overhodet.

5. Investering er ikke rakettforskning, men det finnes heller ikke noen magisk vinnende formel

En av de største misoppfatningene om investering er at bare ekstremt intelligente mennesker kan velge de beste aksjene.

Ifølge Buffet er intelligens imidlertid ikke en så viktig faktor. Buffet har tidligere uttalt: “Du trenger ikke være være en rakettforsker. Investering er ikke et spill hvor den med 160 i IQ slår den med 130 i IQ.”

Du trenger ikke være et geni for å følge Warren Buffets investeringsfilosofi, men dersom du på den anden side skal være en mer aktiv trader er det vanskeligere å konsistent slå markedet og unngå å gjøre feil.

På lik linje må du være klar over at det ikke finnes en magisk formel eller et fast regelsett som du kan følge. Du vil dermed aldri bli ferdigutlært. Buffet har uttalt:

Investorer burde være skeptiske til historieskapte modeller. Slike modeller pleier å se imponerende ut. For ofte har imidlertid tiden løpt fra slike modeller. – Warren Buffet.

Enhver person som hevder å ha et slikt vinnende system er enten veldig naiv eller en sleip selger. Uansett burde du ikke høre på dem. Dette poenget kan avsluttes med et sitat fra Charlie Munger:

Det er ikke meningen at det skal være enkelt. Enhver som synes investering er enkelt er dum

6. De beste investeringene er kjedelige.

Investering i aksjemarkedet er ikke en måte å bli rik raskt på. I så fall vil du som oftest måtte være avhengig av flaks, hvilket ikke er en farbar investeringsstrategi.

Om noe er aksjemarkedet best ment for å moderat øke din kapital over en lang tidsperiode. Investering skal ikke være særlig spennende.

Istedenfor å lete etter den neste store vinneren som Facebook eller Apple, er det ofte bedre å investere i selskaper som allerede har bevist sin verdi. Warren Buffet har selv sagt:

Vi gir intet forsøk på å velge de få vinnerne som vil oppstå fra havet av usikre selskaper. Vi er ikke smarte nok til å gjøre det, og det vet vi.

Målet burde være å finne kvalitetsselskaper som øker sin verdi over flere år. Hvis du gjør dette riktig, vil kapitalen din øke over tid.

Som Buffet har sagt:

Vær forsiktig med å investere i selskaper som produserer applaus, de beste investeringene er ofte møtt med gjesping.

Konklusjon

Vi pleier ofte å gjøre investering mye vanskeligere enn det trenger å være. Warren Buffet følger en enkel metode som er basert på sunn fornuft, som alle har mulighet til å følge.

Dette er bare noen av mange mulige tipsene du kan hente fra Warren Buffet. Vil du ha flere tips kan du lese i de utallige bøkene som er skrevet om Warren Buffet, eller lese artikler om Buffet på nett.

Ved å følge noen av Buffet sine investeringsråd vil det være mer sannsynlig at du unngår enkle feil og fokuserer på det essensielle. I våre dager er det mange som pleier å gjøre investering mer komplisert enn det trenger å være, og her er Buffet en viktig kontrær.

1 Comment

  1. Må si meg litt undrene til punktet “Planlegg å beholde en aksje til evig tid” her, hvertfall om man sammenligner med Spetalens uttalelser i Hegnar om at de fleste selskaper går konkurs til slutt :-). God Jul og Godt Nyttår ønskes.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *