3 Comments

De mest vanlige spørsmålene for nybegynnere i aksjemarkedet

Er du ny i aksjemarkedet eller har vurdert å begynne med aksjer? Her er noen av de vanligste spørsmålene som kan hjelpe deg i gang med aksjer.

Gjennom Aksjebloggens levetid har jeg jevnlig fått e-poster fra personer som er helt ny i aksjemarkedet eller som er nyskjerrig på om aksjer er noe for dem, men er usikker på hvordan de skal gå frem for å komme i gang. Ettersom det er mange av de samme spørsmålene som stadig dukker opp vil jeg i dette innlegget forsøke å samle noen av de mest vanlige spørsmålene her sammen med mine svar på disse. Jeg håper dette vil være til hjelp for andre som kanskje lurer på det samme. Men jeg mener det viktig å påpeke at jeg ikke er en ekspert og at mine svar er utelukkende basert på den kunnskap og erfaring jeg selv har skaffet meg gjennom min korte tid i aksjemarkedet.

 

Hvordan setter jeg i gang med aksjehandel?
Rent praktisk er det i dag veldig enkelt å sette i gang med aksjehandel. Aksjehandel tilbys i dag gjennom de fleste bankene og gjennom flere store nettmeglere. For å sette i gang med aksjehandel, trenger du en VPS-konto som aksjehandlene din blir ført opp mot, denne blir opprettet automatisk når du åpner en aksjekonto hos din bank eller nettmegler. Med Bank-ID er det en rask prosess å åpne en aksjekonto. Har du ikke Bank-ID vil du gjerne måtte få tilsendt avtaledokumenter i posten, signere disse og returnere dem. Straks kontoen er åpnet, kan du overføre penger til den og sette i gang med aksjehandel.

Selve handelen med aksjer er ofte veldig intuitivt lagt opp, hvor du har oversikt over ulike markeder og aksjer og kan gå inn (eller søke opp) aktuelle aksjer og legge inn kjøp/salgsordre på disse. Men det er ofte også litt ekstra å sette seg inn i for eksempel i forbindelse med ordreleggingen, hvor det finnes flere ulike type ordre du kan legge inn. Så her anbefales det absolutt å sette seg litt inn i nettmegleren du har valgt og de funksjonene som er tilgjengelig der før du kaster deg ut i aksjehandelen. Ta deg en liten oppdagelsesferd rundt i nettmegleren og oppdag de mangfoldige funksjonene og mulighetene som finnes der.

Les også: En introduksjon til aksjer og aksjemarkedet

Hvor er det best å handle med aksjer?
Hvilke nettmegler som er best for deg er litt avhengig hvordan du har tenkt å handle aksjer (f. eks veldig hyppig eller sjelden), hvilke funksjoner du ønsker å ha, markeder du ønsker å kunne handle i og ikke minst smak og behag når det kommer til brukergrensersnittet. Siden du gjerne ikke har mulighet til å prøve ut de ulike grensersnittene, så er jo det sistnevnte vanskelig å avgjøre på forhånd. Men basert å de erfaringene jeg har fått fra andre nybegynnere i aksjemarkedet så virker det som de fleste uansett blir fornøyd med det valget de tar av nettmegler, så det er praktisk talt bare til å prøve ut en og se om du er fornøyd. For noen oppleves det enkelt og praktisk å ha aksjehandelen i egen nettbank (F. eks Skandiabanken og DNB) og dermed ha alt samlet, for andre er det mer ønskelig å ha aksjehandelen sin hos en ren nettmegler som Nordnet.

Har du tenkt å handle hyppig med aksjer, så vil jeg anbefale deg å ta en titt på kurtasjesatsene for de ulike nettmeglerne før du gjør ditt valg. Du finner en oversikt over disse her: Den store kurtasjeundersøkelsen 2011 (Får vel oppdatere denne snart)

Ønsker du å handle i aksjer i markeder utenfor Norge, så bør du også være obs på at det er stor forskjell i hvilke markeder som tilbys handel i hos de ulike nettmeglerne. Du finner en liten oversikt her: Beste nettmegleren for utenlandske aksjer

Hvor mye bør jeg begynne å investere med?
Dette er kanskje det mest vanlige spørsmålet jeg får fra nybegynnere i aksjemarkedet, men kanskje også det vanskeligste spørsmålet å svare på rett og slett fordi det er så individuelt fra person til person. Hvor mye du bør gå inn med er rett og slett veldig avhengig av blant annet hvordan resten av din personlige økonomi ser ut og hvor mye risiko du er villig til å ta. Tommelfingerregelen som går igjen overralt er at du ikke bør satse mer enn du tåler å tape. Du bør altså ikke ha behov for de pengene du investerer i aksjemarkedet i en del år fremover og du bør ihvertfall ikke som ny i aksjemarkedet låne penger for å investere, det ender som regel svært dårlig da du da må kjempe både mot kurtasjekostnadene, lånerenten og dine egne nybegynnerfeil.

Jeg pleier å råde nybegynnere om å ikke investere alt de har tenkt å investere med en gang, men heller bygge seg opp sammen med erfaringen. Rent praktisk betyr det at hvis du for eksempel kan se for deg å investere med 100 000 kroner, så kan du begynne med 20-30 000 kroner, for så å sette inn mer penger etterhvert som du tilegner deg mer erfaring. Dette gjør at de nybegynnerfeilene som du garantert vil gjøre ikke koster deg så mye. Gevinsten er verdifull lærdom som du kan bruke når du investerer alle de 100 000 kronene.

Ellers bør du også unngå å gå inn med for lite penger, da dette fort kan føre til at kurtasjene spiser opp gevinsten og vinningen går opp i spinningen. Dette minimumbeløpet blir litt avhengig av hvor hyppig du har tenkt å handle og hvor mange aksjer du har tenkt å ha i porteføljen. Selv begynte jeg med 15 000 kroner (Etter prinsippet i avsnittet over), men oppdaget fort at det var i minste laget i forhold til kurtasjeutgiftene og den hyppigheten jeg handlet med aksjer. Jeg liker imidlertid å tro at jeg sparte mye penger på å begynne med et såpass lite beløp på at nybegynnerfeilene ikke kostet meg så mye penger.

Hvor finner jeg informsjon om aksjene?
Du finner ofte informasjon om selve aksjen og utviklingen i aksjekursen hos nettmegleren din, men også i finansmedier som DN, E24 og Hegnar og på Oslo Børs sine nettsider. For aksjen finner du her informasjon om aksjekursen, de største eierne i aksjen, ordredybe etc. Her finner du også oversikt over utviklingen i aksjemarkedet generelt og de mest omsatte aksjene, vinnerne og taperne den aktuelle dagen.

For å finne mer informasjon om selve selskapet bak aksjen, så vil du finne alt dette på selskapet sine hjemmesider, som regel under “Investors relation”. Her finner du all den nødvendige og tilgjengelige informsjonen om selskapet, deriblant regnskapene, nyheter og presentasjoner, kalender for finansielle hendelser osv osv.

Men såklart, i den hyperinformsjonsverdenen vi lever i dag, så ligger ikke hovedutfordringen i å finne informasjon, men å luke ut den informsjonen som er aktuell og verdifull, men også pålitelig for deg og dine behov. Mye av informasjonen du vil finne om et selskap f. eks gjennom forum, rykter, blogger, venner osv osv er ofte så subjektivt vinklet at den praktisk talt har null verdi for deg. Den eneste informasjonen av denne typen som kunne hatt verdi for deg er innsideinformasjon, men det er jo som du forhåpentligvis vet strengt forbudt. Så hold deg til pålitelige kilder (som selskapets egne nettsider) og fokuser på den informasjonen som faktisk har en verdi for deg og gjør deg opp din egen mening basert på denne informsjonen. Det er selvsagt mange som synes det er greit å diskutere aksjer og slikt i forumer og det er jeg ikke uenig i, men da bør en selvsagt også ta det en leser med en stor klype salt.

Les også: Du blir ikke rik av aksjetips

Hvordan bør jeg gå frem for å lære meg aksjeinvesteringer?
Som med alt annet så er det å lære seg aksjeinvestering i aller høyeste grad basert på to elementer, kunnskap og erfaring. Det er disse to elementene som bør avgjøre hvordan du bør gå frem for å lære deg aksjeinvesteringer. Siden vi alle lærer forskjellig så vil det også være forskjell i hva som er den mest optimale fremgangsmåten for å lære mest mulig, men en enkel fremgangsmåte å følge kan være som følger:

 • Les deg opp på det elementære om aksjer og aksjehandel og hvordan aksjemarkedet fungerer
 • Les eller forhør deg gjerne også med andre sine erfaringer (f. eks les artikkelserien “Mitt første år i aksjemarkedet“) så du vet litt hva du går til
 • Følg med på aksjemarkedet en stund før du begynner å handle med egne penger for å få litt oversikt over hvordan markedet uvikler seg og hvordan ulike faktorer påvirker
 • Begynn så smått med aksjehandel og vær klar på at du skal lære hele tiden av den erfaringen du gjør (Les mer: Gjør erfaring om til kunnskap)
 • Les flere bøker samtidig som du gjør deg mer erfaring i aksjemarkedet. Dermed bygger du opp kunskapsbasen din hele tiden, noe som igjen vil føre til bedre forståelse av dine erfaringer
 • Begynn å bygge deg opp en egen strategi for hvordan du skal investere / trade i aksjemarkedet (Les mer: 5 spørsmål nærmere en aksjestrategi)
 • Bygg  på med mer aksjehandel og kapital etterhvert som du får mer erfaring, bli mer stabil og er mer fortrolig med det du holder på med

Hvilke bøker anbefaler du for nybegynnere?
Å lese aksjebøker er et must om du ønsker å lære deg aksjer og aksjehandel. Ved å lese bøker, både de rent faglige om aksjer, men også de som baserer seg på erfaringer til andre får du en helt unik innsikt i et emne som andre før deg har brukt mange år og tiår på å tilegne seg kunnskaper om.

LES MER: Anbefale aksjebøker

Hvilke bøker akkurat du bør begynne er nok også litt indviduelt i forhold til hvilke fremgangsmåte du ønsker deg (Les: Investor, trader eller noe i mellom?) Men noen bøker er også nyttige uavhengig av hvilke fremgangsmåte du har tenkt deg, en av disse som jeg virkelig anbefaler er Aksjekjøp og daytrading av Oddmund Grøtte (Selvom tittelen preges av trading). Dette er den mest komplette norske aksjeboken. Hvis du er usikker på hvilke fremgangsmåte du har tenkt deg så kan det være lurt å lese f. eks Tidenes største aksjetradere, hvor du får innsikt i mange ulike fremgangsmåter blant de største traderne og investorene gjennom tidene og deres strategier.

Les også: Tre aksjebøker for den ferske og nyskjerrige

Hvordan finner jeg ut hvilke aksjer jeg bør handle i?

Helt i begynnelsen før du har kommet så langt at du har din egen aksjestrategi, kan det være utfordrende å finne ut hvilke aksjer du bør se på og handle i. Siden målet ditt helt i begynnelsen kanskje er å lære mest mulig, fremfor å prøve å få størst mulig avkastning så kan det kanskje være lurt å følge med på noen av de mest omsatte og omtalte aksjene da du gjerne kan lære litt mer av disse i forhold til hvordan aksjekursen blir påvirket av ulike faktorer. Prøv å sett deg inn i for eksempel noen av begrunnelsene som gies av folk som anbefaler aksjen, og analyser aksjen selv ut ifra dette. Etterhvert som du opparbeider deg en strategi, så vil du finne aksjene basert på denne strategien. F. eks du har en strategien som baserer seg på nøkkeltallet P/E, så vil du enkelt kunne pløye deg gjennom aksjene på Oslo Børs for å finne en aksje med en P/E verdi som passer din aksjestrategi.

Uansett hvordan du finner frem til de første aksjene du kjøper deg så bør du være obs på å ikke bli forelsket i aksjen. Dette er noe jeg ser ofte hos personer som har handlet sine første aksjer, og jeg har gjort det selv også. En knytter et spesielt bånd til noen av første aksjene en kjøper, men dette kan fort bli farlig og dyrt. Det samme gjelder det å skygge unna aksjer, bare fordi du har brent deg på dem før.

Les også: Hvordan jeg går frem i aksjemarkedet

Bør jeg bruke teknisk eller fundamental analyse?
Dette er et spørsmål jeg får ganske ofte, og jeg har desverre ingen fasitsvar på det. Noen foretrekker fundamental analyse (som oftest de litt mer langsiktige investorene), mens andre foretrekker teknisk analyse (gjerne litt mer kortsiktige tradere). Det finnes mange ulike fungerende aksjestrategier som benytter seg av disse analysemetodene. Jeg vil gjerne anbefale deg å sette deg inn i begge analysemetodene og finne ut hva som passer deg best og dermed hvilke analysemetode du vil basere aksjestrategien din på. Kanskje kan du ha en portefølje hvor du bruker fundamental analyse og en med teknisk analyse for å lære deg begge? Det er også mulig å bruke kombinasjoner av disse analysene sammen, f. eks ved å analysere aksjer fundamental for å finne potensielle verdiaksjer, men å la kjøpstidspunktet bli avgjort av teknisk analyse. Her er vel egentlig rådet å prøve deg litt frem og se hva som fungerer best for deg.

Hvordan får jeg høyest mulig avkastning uten å ta for stor risiko?
Å få høyest mulig avkastning uten å ta for stor risiko er nok det de fleste ønsker seg, men desverre er nok avkastningen nært knyttet til risikoen (Du kan lese mer om risiko her). Det er imidlertid noen grep du kan ta for å redusere risikoen mest mulig. Et av de er å disverifisere aksjeporteføljen din. Dette innebærer at du handler i flere ulike aksjer, og gjerne også i selskaper i ulike bransjer. Hensikten med dette er å redusere den totale riskoen du har i porteføljen som de forskjellige aksjene utgjør. Det skal ikke det store antallet aksjene til for få til dette, har u 7-10 aksjer i porteføljen har du kommet langt. Jo flere aksjer i porteføljen jo mindre vil den selskapsspesifikke risikoen innvirke på den totale avkastningen.

Å få størst mulig avkastning og å redusere risikoen ligger også i handlingene du utfører basert på aksjestrategien din. En vanlig metode som går igjen i svært mange aksjestraetgier er for eksempel å alltid kutte tapene raskt og beholde vinneraksjene. Ved å innføre egne handlingsregler i aksjestrategien kan du hindre deg selv i å gjøre nybegynnerfeilene igjen og igjen (Såfremt du lærer av dem og implementerer regler for å hindre deg selv å gjøre dem igjen), og dermed potensielt øke avkastningen eller i det minste redusere risikoen.

Hvor mye tid må jeg forvente å bruke på dette?
Hvor mye tid som går med til å følge med på aksjemarkedet, analysere aksjer, lese og lære om aksjer osv er svært avhengig av deg selv og hvor mye tid du ønsker å investere. Du bør selvsagt tilpasse aksjestrategien din etter hvor mye tid du har tilgjengelig og ønsker å investere i dette. Det sier seg vel kanskje selv at det ikke er særlig lurt å prøver å være daytrader om du studerer eller jobber fulltid ved siden av. Har du lite tid til rådighet er det kanskje lurest å fokusere på langsiktige investeringer som ikke krever all verdens med tid til å følge med og analysere.

I de periodene jeg er aktiv bruker jeg selv ca. 30 min daglig på å oppdatere meg litt om aksjemarkedet og aksjer jeg har satt på en “watchliste”, mens jeg bruker gjerne 3-4 timer helgene på litt mer gjennomgående analyser av aksjer i porteføljen og potensielle kjøpsaksjer. I tilegg bruker jeg gjerne 30 minutter daglig til å lese aksjebøker.

Vær obs på det at det er fort gjort at en kan bli litt oppslukt i aksjemarkedet og all den informasjonen som finnes der, dette kan plutselig ta veldig mye tid i forhold til hva den er verdt og det du får igjen for det. Å sitte å oppdatere aksjekursene hvert 10 minutt, har veldig lite for seg og fungerer mer som en forstyrrelse enn noe annet.

Jeg har skrevet litt mer om dette med hvor mye tid og krefter en bør investere i punkt 5 i dette innlegget: Fem spørsmål nærmere en investeringsstrategi

 

Dette innlegget kan bli oppdatert med flere spørsmål Er det noen spørsmål som du mener bør være med her? Eller lurer du på noe annet? Ta kontakt!


Anbefalt bok for deg som er ny med aksjer


3 Comments

 1. Bra FAQ dette. 🙂

  Tålmodighet er et must for den som skal lykkes i aksjemarkedet. De fleste må føle flere oppturer og nedturer på kroppen før de begynner å forstå hva dette egentlig handler om. Mange er ikke tålmodige nok, og gir opp lenge før de blir dyktige. Andre er i og for seg tålmodige nok, men evner ikke å lære av sine feil, så de kommer aldri noe videre uansett hvor lenge de holder på.

 2. Godt å se deg tilbake på bloggen. Veldig fin FAQ. Håper du tar for deg derivater for Herr Hvermansen, da gjerne litt opsjoner, forward og warrents så får du litt mer dybde for oss som har holdt på i noen år. Kanskje også litt kverulering i kommentarfeltet mtp strategier. hehe.

 3. @Vidde: Takk for det 🙂 Tålmodighet er absolutt en av suksessfaktorene som skal til for å lykkes med aksjer ja. Dette går jo også hånd i hånd med erfaring og kontroll over egne følelser.

  @NYSEAMEX: Takk! Blir godt å komme tilbake igjen også du 😉 Hyggelig å se at du titter innom. Jeg vil gjerne ta for meg derivater for Hvermansen, men på det nårværende tidspunkt har jeg verken erfaring eller kunnskap nok til at jeg føler at jeg er i en posisjon hvor jeg kan gjøre dette. Hehe, kverrulering i kommentarfeltet har det vært lite av gjennom Aksjebloggens historie (ihvertfall i motsetning til hva jeg trodde det skulle bli da jeg startet opp). Kanskje det trengst litt mer krydder i kommentarfeltet? 😉

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *