11 Comments

Den blivende sivilingeniør

Noen betraktninger fra en blivende sivil ingeniør med sans for økonomi

Om litt over et halvt år spaserer jeg ut av NTNU med siv.ing ringen på fingeren, mastergraden i baklommen og med en verden av muligheter foran meg. Utenfor står alle de store energi og teknologiselskapene med åpne armer og tar imot sårt trengte ingeniører og sannsynligheter er stor for at jeg og mine medstudenter har skrevet arbeidskontrakt lenge før vi har nådd utgangsdøren. Samtidig ruller gjeldskrisen og arbeidsledighetskrisen blant unge i europa over skjermen hver eneste kveld, da er det ikke til unngå å føle seg priviligiert som bor i et land med så mye ressurser og med så liten befolkning å fordele det på. Det snakkes om en tapt generasjon for europeisk ungdom, her i Norge har min generasjon vunnet før vi i det hele tatt har rukket å delta.

Jeg skal inn i en ny fase i livet, noe som er både vemodig og veldig spennende på samme tid. Vemodig fordi livet som student har vært helt fantastisk med de friheter, muligheter og opplevelser studentlivet har har hatt å by på. Men spenningen overgår likevel vedmodigheten. Etter 17 år på en skolebenk trår jeg plutselig inn i et helt nytt terreng. For ikke å snakke om at jeg etter 5 år som student endelig vil få lønn istedet for å måtte låne penger for å sitte å jobbe fra tidlig morgen til sent på kveld. Spennende blir det også å rive seg litt løs fra bøkene og bruke kunnskapen i praktiske situasjoner og få erfaring innefor det feltet en ellers kun har studert på avstand. Jeg forventer meg en bratt og spennende læringskurve de første årene, akkurat den type kurve jeg liker.

Men det har ikke alltid vært slik at jeg har sett frem til å bli ingeniør. Det er ett spørsmål som har dukket opp fra leserene av Aksjebloggen med jevne mellomrom helt siden nettsiden så dagens lys og det lyder som så: “Føler du at du har valgt feil studie? Burde ikke du heller studert økonomi?”, og svaret mitt, jo det har variert veldig alt etter når jeg har blitt spurt. Det er ikke til å legge skjul på at jeg har hatt perioder i løpet av studiet hvor jeg har spurt meg selv om jeg kanskje heller burde studert økonomi. Perioder hvor jeg nærmest har slitt med å komme meg gjennom dagen som ingeniørstudent og hvor aksjeverdenen og for så vidt også aksjebloggen stjal fokuset fra studiene. I bokhyllen min har økonomi og aksjebøkene tatt over i løpet av de siste årene, og teller nå nesten tre ganger så mange som pensumbøkene i ingeniørstudiet. Men heldigvis har ikke bøkene mine stemmerett over mine valg, for etter en del runder med meg selv har jeg fått det klart for meg at det er mariningeniør jeg er. En mariningeniør med sans for økonomi.

I skrivende stund, ja da sitter jeg å skriver min første CV og jobbsøknad for fast stilling. Og selvom jeg nå planlegger å ta mitt første karrieresteg som ingeniør rett etter endt studie, så har jeg nok ikke lagt fra meg økonomen i meg helt enda. Håpet er at jeg finner en arbeidsgiver som ser nytten av dette og som vil støtte og bidra til å videreutvikle denne interessen. Eventuelt vurderer jeg også å ta et par år i utlandet for å fylle den andre baklommen med en master i økonomi og ledelse, men det får tiden vise…

11 Comments

 1. Det er ikke feil å ha diverse interesser. Selv har en lignende tanke streifet meg om jeg kanskje skulle begynne innen økonomi i stedenfor. Husker DNBNor søkte etter folk for en tid tilbake og de hadde laget en online test som skulle gi en pekefinger på om man passer som rådgiver eller ikke. Det var relativt enkle spørsmål og jeg scoret full pott og ble anbefalt å søke jobb hos DNBnor.

  Selv om økonomi er et interesse er det nok data, gadget og musikknerden inni meg som snakker høyest. Tror ikke jeg skulle klart å jobbe med økonomi dagen lang. Det skulle bli for kjedelig.

  Gratulerer med snart endt studie Aksjebloggeren og lykke til med vandringen videre. 🙂

 2. Skal man lykkes i aksjemarkedet, er det en stor fordel at man er analytisk, har evne til å tenke systematisk og logisk og liker tall. Dette kjennetegner siviløkonomer, men også i høyeste grad sivilingeniører. 🙂

  Forresten er Øystein Stray Spetalen sivilingeniør fra NTH (forgjengeren til NTNU), og han har jo gjort det rimelig bra i aksjemarkedet. 😉

 3. @Formuebygging: Nei, det er helt sant. Men heldigvis er økonomi en interesse som nok lett skal la seg implementere inn en ingeniørkarriere. Jeg tror heller ikke jeg hadde funnet den helt store spenningen av å kun jobbe med økonomi hele dagen, dag inn og dag ut. Takk for det 🙂

  @Vidde: Du sier noe der ja 😉

 4. Kan tenke meg det blir spennende ja, etter så lang tid på skolebenken 🙂 Lykke til med jobbsøkingen!

  Jeg føler meg forresten litt truffet ettersom jeg er en av de som har spurt det om dette. Jeg lurte mest fordi jeg er usikker selv. Jeg heller nok litt mer mot ingeniørsiden enn økonomsiden av meg enda. Men det er ikke et lett valg å ta. Skulle være flere kombistudier mellom disse to.

 5. @Fred: Takk 🙂 Ja, det skal ikke alltid være lett å velge. Det har jeg selvsagt også vurdert. Indøk stod faktisk på andrevalget mitt når jeg valgte studie etter vgs. Jeg hadde kommet inn uten problemer, men jeg ønsket på det tidspunktet (og for så vidt også nå) et mer marinrelart studie. Så hadde det finnes en indøklinje med marin retning så tror jeg faktisk valget hadde vært mye enklere. Forøvrig må jeg jo få tilføye at jeg mener en slik kombinasjon burde være obligatorisk for en nasjon som norge med en så stor maritim næring.

 6. Ind.øk.-programmet til NTNU (NTH opphørte i 1996 og ble da en del av NTNU) blir ofte kalt for “direktørlinjen” fordi kandidatene derfra er meget ettertraktet i næringslivet. Dette skyldes delvis at opptakskravene er relativt høye, slik at det er flinke studenter som går der, og delvis at disse studentene skiller seg fra andre siv.ing.-studenter ved at de har emner både innenfor teknologi og samfunnsvitenskap.

 7. Lest Spetalen i Finansavisen i dag?

  Hel ved? Det er klart at de som har kunnskaper og tankegangen til begge skoler ligger godt an. Sivilingeniør i Industriell Økonomi (med spesialisering i finans) er sikkert veldig bra (hvis en vil jobbe med finans), men sivilingeniør?

 8. Syns at aksjebloggen har vært en veldig spennende og interessant
  arena for aksjeinteressen min, håper du fortsetter med siden, selv om
  du er ferdig.

  Har slitt med det samme problemet selv egentlig at jeg ikke vet om utdannelsen
  min er det korrekte valget. jeg skal bli psykolog, men dagene går veldig fort over til
  aksjer.Men aksje kommer til å bli en fin hobby ved siden av.

  Hva tror dere om investeringskonto zero hos nordnet?

 9. @anders: Det er veldig kjekt å høre 🙂 Og jeg har nok ingen planer om å gi meg med Aksjebloggen så lenge jeg fortsatt har interesse for aksjer og personlig økonomi.

  Ja, det er nok sikkert et ganske vanlig problem. En har gjerne kort tid på å ta et valg med mange tusen valgmuligheter uten særlig mye informasjon, da blir det vel ofte slik at en velger feil eller er usikker på det. Det er tross alt et valg som har mye å si for resten av livet.

  Nå er jo psykologi noe du absolutt kan ta i bruk i aksjemarkedet. Jeg kjenner en som studerer psykologi som har poker som hobby. Han gjør det veldig bra i poker (i virkeligheten på turneringer). Han har den fordel at han greier å lese psykologisk trekk ved de andre spillerne som de sårt prøver å skjule.

  Jeg har selv opprettet en investeringskonto zero og kommer til å overføre pengene mine til den og benytte meg av den så snart jeg blir aktiv i aksjemarkedet igjen. Hvis en driver med relativt hyppig aksjehandel og skjermingsfradraget ikke har så mye å si, så vil det nok være en fordel med en slik konto på lang sikt.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *