Bitcoinbanner3
6 Comments

Den sikreste måten å bygge formue for deg i 20-årene

Du er ung og lovende, midt i de glade 20-årene. Du har tiden på din side. Her er den sikreste måten for deg å utnytte dette, bygge formue og sikre deg selv et liv med økonomisk trygghet, frihet og muligheter.

Å være ung er kanskje ditt aller sikreste kort for å bygge din egen formue av trygghet, frihet og muligheter. Du har kanskje lavere lønn og mindre formue enn de eldre, men du har noe mye mer verdifullt – du har tiden på din side. Og som du kjenner til – Tid er penger, mye penger!

Les også: Blogge om veien til økonomisk uavhengighet?

Det å bygge en formue er egentlig latterlig enkelt, så enkelt at du kanskje rister på hodet over selvfølgelighetene i dette innlegget. Du trenger ikke å ha et eget fag i skolen for å lære det, god gammeldags fornuft holder i bøtter og spann. Her er den enkle formelen du trenger for å bygge opp din egen formue:

(Inntekt + Spare + Investere + Reinvestere)   x   Tid   =   Formue

Følger du denne enkle formelen gjennom livet, kan jeg nesten garantere deg at du vil leve et godt liv, ihvertfall sånn rent økonomisk. Denne kan selvsagt brukes uansett hvilken alder du er i, men jo tidligere du begynner jo bedre. Eksponsielt bedre!

1. Tjen penger

Det sier seg kanskje selv, men skal du bygge formue må du begynne et sted, du trenger en inntekt. I motsetning til hva mange ser ut til å tro så trenger du ikke å tjene en formue for å bygge en formue.

Det er ikke hva du tjener som er avgjørende, selv om det selvfølgelig en fordel å tjene mye. Det virkelig avgjørende for formuebygging er likevel hva du gjør med inntekten din etter den har kommet på konto.

2. Spar så mye du kan

Det hjelper ingenting om du tjener mye penger hvis du bruker mye penger. I Norge sparer den gjennomsnittlige nordmann i underkant av 10% av inntekten sin, dette betegnes som høyt i verdenssammenheng, men er likevel altfor lavt for deg som ønsker å bygge formue. Å leve under evne er et must for en trygg økonomi. Å leve godt under evne er et must for deg som vil bygge formue.

Å leve under evne handler rett og slett om å prioritere det som gir livskvalitet igjen for pengene og nedprioritere resten
3 sunne økonomiske grunnprinsipper å leve etter

Start tidlig, helst allerede ved din første (eventuelt din neste) lønning med å betale deg selv først. Gjør det til en vane. Istedet for å la pengene ese ut i forbruk, invester i deg selv og din egen fremtid.

Og husk, jo høyere sparerate jo raskere går det. Det sies at når du har en formue på 25 x årsforbruketet ditt så kan du leve av avkastningen (Forutsatt 4% avkastning).

Sparerate Du kan leve av avkstningen etter
10 % 55 år
30 % 28 år
50 % 17 år
70 % 9 år

3. Invester det du sparer

Okei, du tjener penger og du sparer penger, men hvordan du sparer er vel så viktig som at du faktisk sparer. Det hjelper ikke å stappe pengene under madrassen om du ønsker å bygge en formue. Nei du trenger god hjelp av universets sterkeste kraft, nemlig renters rente effekten.

Les også: Hvordan det å utsette bilkjøpet noen år kan gjøre deg til millionær!

Små prosent i forskjell i forventet avkastning gir store utslag over tid pga universets sterkeste kraft, renters rente, ikke undervurder denne kraften!
Slik får du verdens sterkeste kraft på din side

Selv bankkonto er ikke et godt sted å plassere penger med dagens elendige innskuddsrente. Nei ikke la pengene sitte på en konto å sløve, sett de i arbeid. Det beste er om du kan spre arbeidsstokken din i ulike investeringsformer (du vet, sånn for å redusere risikoen). Ansett noen i aksjeselskaper, mens andre i boliger, obligasjoner eller andre investeringsformer. Det viktigste er uansett at pengene dine ikke går arbeidsløs!

Om det skulle være noe tvil om betydningen av de ekstra prosentene:

Investert beløp Rente/avkastning Avkastning etter 30 år
100 000 kr 2 % 181 000 kr
100 000 kr 4 % 324 400 kr
100 000 kr 8 % 1 millioner kr

4. Reinvester avkastningen

Skal du nyte godt av din unge alder til å bygge formue er dette punktet alfa omega. De første årene vil ikke dette punktet se ut til å ha så stor betydning, men plutselig sakte men sikkert vil denne effekten skyte fart på formuebyggingen din.

Eksempel
La oss si at du investerer 100 000 kroner og får en årlig avkastning på 8 % som i tabellen over. Hvis du ikke reinvesterer avkastningen vil du da få 8 % på de 100 000 kronene, altså 8000 kroner hvert eneste år.

La oss si at du heller reinvesterer avkastningen. Da vil du også få 8000 kr det første året, men så vil dette beløpet øke eksponensielt år for år. Ved år 30 vil du få en avkastning på 80 000 kroner det ene året alene!

5. Gjenta punkt 1-4 over tid

Helt til slutt, begynn så tidlig som overhode mulig og følg punktene 1-4 over lang tid. Hvis du lurer på om du skal vente litt med å starte så ta deg enn titt på tabellen under. Tid er penger – og du har tiden på din side… enn så lenge!

5000 kroner spart per mnd med en årlig avkastning på 6 % gir følgende:

Startalder Sparebeløp/mnd Formue ved 60 år
20 år 5000 kr 9,8 millioner kroner
30 år 5000 kr 5 millioner kroner
40 år 5000 kr 2,3 millioner kroner
50 år 5000 kr 838 300 kroner

Fun fact:
20-åringen har i løpet av perioden lagt av 2,4 millioner kroner til sparing, mens 50-åring har lagt av 600 000 kroner. I ren avkastning har 20-åringen altså fått 7,4 millioner kroner, mens 50-åringen kun har fått 238 300 kroner. Tid er penger!

Kom enkelt i gang med aksjetrading med disse bøkene:

Aksjer_og_aksjehandel_large Aksjekjøp og day oms 2016-blå.indd trading123 tradeyourway

Skjermbilde 2017-09-19 kl. 20.31.43*Affiliatelenker via Tanum.no

6 Comments

 1. Hva du beskriver er nøyaktig hva jeg gjør selv, uten å gå i for mye detalj.

  Fungerer så fremt man klarer å oppnå en fornuftig avkastning på sparepengene. Eventuelt at man sparer en stor andel av en meget høy utbetalt inntekt. Selv forventer jeg 8% i årlig avkastning i snitt av min egen aksjeportefølje. Noe annet ville være naivt.

  Alltid bedre å eventuelt bli overrasket på oppsiden! 😉

  Liker Thumb up 2

 2. Eventuelt begge deler 😉 Og ja, jeg holder meg også selv som regel til konservative ansalg når det kommer til forventet avkastning. Mye kjekkere å bli overrasket på oppsiden 🙂

  Liker Thumb up 0

 3. Veldig inspirende innlegg!! Gøy å se at hvis man sparer så lite i så tidlig alder kan bli så mye! Denne bloggen skal jeg følge fremover 🙂

  Liker Thumb up 1

 4. Andreas: Ja, det er veldig inspirerende og gøy å se, regne på det, men kanskje best av alt gjennomføre det i praksis 😉 Ser frem til følget!

  Liker Thumb up 0

Comments are closed.

Bloggurat Check Google Page Rank Finance bloggar Blogglisten Blopp.no Blogglistenhits

Aksjebloggen er drevet av: Henrik André Larsen Org. nr: 996 055 809