2 Comments

Derfor er fondssparing smart!

Foto: rawpixel on Unsplash

Det er mange som ønsker seg en snarvei til lettjente penger, og selv om enkelte kanskje er heldige å vinne i Lotto så er det allment kjent at slike snarveier i bunn og grunn ikke eksisterer.

En rik pappa, den store lottogevinsten eller en uventet arv er unntakene på hvordan man kan ‘tjene’ seg raske penger, men for de aller fleste er det én ting som gjelder: sparing og tålmodighet. Sparing i bank er som kjent ingen gullgruve, og mener man alvor med spareplanene er det viktig at man gjør de riktige valgene – og da mener vi å investere pengene i fond eller aksjer.

Aksjer er noe de færreste av oss kan og hvis man skal begi seg ut på noe slikt er det essensielt at man holder tunga rett i munnen og ikke gjør noe overilt. Her er det mye kunnskap man må innhente, og dropper man dette og går etter magefølelsen er det fort gjort å gå på en alvorlig økonomisk smell.

I så måte ønsker vi å slå et slag for sparing i aksjefond ettersom det er erfarne folk som står bak forvaltningen av disse. Dette vil føre til at du oppnår drømmen om økonomisk uavhengighet eller en økonomisk buffer betydelig raskere enn om du kun sylter pengene inn på bankkontoen din.

Har ingenting å investere – kan jeg låne?

Når det gjelder sparing i fond så vil dette for mange oppleves som en langsom og møysommelig prosess: og det er jo helt riktig. Slik sparing skal være langsiktig og da minimum fem år, men jo bedre jo lengre. Årsaken til at man bør spare så lenge er at aksjemarkedet bestandig svinger og bestandig vil gjøre det, men over tid vil det etter all sannsynlighet stige og aldri nå toppen. De som begynte å spare for 20 år siden sitter utvilsomt godt i det i dag.

Det er også mange som vurderer å ta opp lån, og da for eksempel forbrukslån som man kan få via Lånemegleren (Eks. eff.rente 15,84%, 65.000, o/5 år, etabl.geb. 950, Totalt: 92.334,-.), men da skal man være forsiktig. Rentene på slike lån er nokså høye, og det kan føre til at vinninga går opp i spinninga. Det er også forbundet en større risiko med å sette inn store enkeltbeløp i aksjefond ettersom man da gjør seg ekstra sårbar. I slike tilfeller er det spesielt viktig at man tenker langsiktig og ikke kortsiktig profitt.

Litt sparing hver måned

Sparing i aksjefond bør man begynne med så tidlig i livet som overhodet mulig. Det trenger ikke å være store beløpene det er snakk om, og alt fra noen hundre kroner og opp til så mye man klarer er med på å bidra til at man kan sikre seg en forbedret økonomi i fremtiden.

Det som er viktig å tenke på er at man ikke betaler noen form for skatt mens man sparer, men at man først skatter av disse pengene når man én gang i fremtiden realiserer gevinsten. Hvis man skulle være så uheldig å tape penger på investeringen har man rett på fradrag på skatten.

Men som sagt: jobb for å sette inn litt penger hver eneste måned, og la det gjerne gå automatisk fra kontoen din. Hvis du gjør det på denne måten er du sikret at pengene blir satt inn og at investeringen din sakte men sikkert øker etter hvert som årene går. Får du tilgang til ekstra penger en måned, for eksempel feriepenger eller skatt til gode, så kan det være greit å sette inn litt ekstra da. Det er en god følelse å se at pengene vokser i takt med aksjemarkedet! Er du ekstra heldig finner du et fond som forvaltes av meget dyktige mennesker, og i slike tilfeller kan du oppleve at fondet ditt får et bedre resultat enn børsen.

Du kan sikre deg en gylden pensjonsalder

Som vi sa ovenfor: begynner du tidlig å spare i fond har du gode fremtidsutsikter foran deg. Vi vet alle at vi må stå lengre og lengre i arbeid for å oppnå full pensjon, og hvis du føler for å slutte litt tidligere i arbeidslivet må du regne med å få mindre å rutte med. Hvis du sparer i fond har du ekstremt gode forutsetninger for å ha en god del ekstra å rutte med når du går inn i pensjonistenes rekker! Dette i seg selv burde være god nok grunn til å begynne å spare, og vi understreker at du med et så langt tidsperspektiv nærmest er garantert å gå i pluss.

Når du blir eldre vil du garantert kjenne godt på hvor deilig det er å ha ekstra penger i bakhånd. Man kan til og med gjøre det slik at man får realisert og utbetalt et fast ekstra beløp fra fondskontoen hver måned, og dette vil gi deg en stor handlefrihet i hverdagen. Vi vet jo at mange pensjonister får mye mindre å rutte med hver måned, og har du ekstra penger i sekken vil dette gi deg unike muligheter. Kanskje kan du bruke pengene på å leie deg en leilighet i varmere strøk på vinteren?

Vi kan ta et eksempel, hvor vi tenker at du skyter inn et engangsbeløp i et fond på 10.000 kroner når du er 19 år gammel, og deretter sparer 1500 kroner hver måned frem til du er 63 år. Det betyr fast sparing i 44 år.

I dette eksempelet tar vi utgangspunkt i sparekalkulatoren til Odin Fond, og en gjennomsnittlig avkastning på 8%. I løpet av 44 år har du klart å investert 802.000 kroner i fondet ditt. Disse pengene vil, utrolig nok, beløpe seg til svimlende 5.166.210 kroner – altså godt over fem millioner kroner! Det beste av alt er at vi snakker om forholdsvis beskjedne beløp, og det er jo lett å tenke seg at man klarer å spare betydelig mer etter hvert som man blir eldre og får en bedre økonomi. Hvis man sparer på samme måte, men i bank, vil man sitte igjen med litt i overkant av 1,6 millioner kroner. Det er derfor tydelig hva det er som lønner seg.

Derfor: hvis du er ung i dag og leser dette – begynn sparingen umiddelbart! Det virker kanskje ikke så fristende nå og du evner kanskje ikke å se den store helheten, men gjør du det riktige nå vil du høste fruktene i stor stil den dagen du har all verdens fritid tilgjengelig!

Tenk langsiktig

Som vi nevnte i starten så er det ingen snarvei til de store pengene, med mindre man har uante mengder med flaks. Det er planlegging, tålmodighet og langsiktig tenkning som skal til, og gjør man det kan man som sagt nyte meget godt av det gode arbeidet senere.

Opprett en fondsavtale og trekk om så bare 500 kroner i måneden, og du vil allikevel sitte igjen med et meget pent beløp før du vet ordet av det.

Spar for barna dine

Er du riktig smart oppretter du et fond for ditt nyfødte barn og begynner fondssparingen umiddelbart. Man kan for eksempel bestemme seg for å sette barnetrygden inn hver eneste måned, og da vil man kunne gi barnet sitt en meget god start på voksenlivet. Spesielt nyttig kan dette være med tanke på investering i den første boligen, og man kan dermed ha gitt barnet en unik egenkapital og således en enklere vei inn på boligmarkedet.

Setter man for eksempel inn 5000 kroner på fondet i fødselsgave og sparer 900 kroner i 20 år vil man ha investert 221.000 kroner. Dette vil med 8% avkastning føre til at man sitter igjen med 478.000 kroner! Husk på at disse beløpene er før skatt.

Da er det vel rett og slett ingenting å tenke på? Blir man ikke fristet av dette blir men ikke fristet av noe som helst!

2 Comments

  1. Fint innlegg! Men jeg syntes ikke 5 år er langsiktig. Skal man kjøpe bolig om 5 år er ikke fond riktig. Fondssparing skal være trått og kjedelig, over tid fungerer det sannsynligvis utmerket. Sparer man i fond i dag så er det mer riktig med 10 år +, kanskje 15 år +, som er langsiktig.

    Renters rente effekten blir et beist etterhvert!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *