Derfor er stop-loss så viktig i strategien min

Se på denne grafen – her ser du hvorfor stop-loss er en så viktig del av aksjestrategien min. Den sørger for å kutte tapene raskt og lar meg fokusere på vinneraksjene.

Grafen viser resultatet av rundt 50 aksjetrades utført i en 1-års periode 2015-2016. Her kommer det helt tydelig fram hvor stor effekt stop-loss har hatt i min aksjestrategi i denne perioden..

–  Hvis du ikke vet hva stop-loss er, les dette først: Hva er stop-loss?

I et tidligere innlegg har jeg skrevet om fellesnevneren for mine mest profitable trades, nemlig at de ligger i positive trender. Her nevnes også at fellesnevneren for de største tapene er at aksjen er i en fallende trend – og det er her stop-loss kommer inn i bildet. Stop-loss skal nemlig hindre at jeg sitter på aksjer som faller inn i negative trender.

skjermbilde-2016-11-06-kl-20-28-57

I grafen over ser du hvordan taperne holder seg under 5000 kroner, mens vinnerne ikke lar seg begrense. Gjennomsnittet av vinnerne er mye større enn gjennomsnittet av tapene. Tapene blir altså kuttet raskt, mens vinnerne får lov til å vokse videre. I tilegg trenger jeg ikke å engang å ha rett på halvparten av tradene så lenge jeg har korte feile og lange riktige trades.

Det er først når vi aksepterer at vi ikke kan kontrollere markedet, men kun kan lære å kontrollere oss selv, at vi kan opptre rasjonelt. – Peter Warren, “Kutt tapene”

Kutt taperne raskt og hold på vinnerne

Hvis det er én ting som går igjen i utallige aksjebøker nesten uavhengig av strategi så er det nettopp dette – Kutt tapene raskt og hold på vinnerne.

Cut your losses short and let your winners run

Det kommer selvsagt litt an på hvilken strategi du har om stop-loss bør være en del av din strategi eller ikke. I min aksjestrategi som i stor grad baserer seg på trender i aksjemarkedet fungerer stop-loss utmerket, for andre strategier vil kanskje ikke stop-loss ha like stor nytte for seg (og kanskje til og med gjøre skade), her gjelder det å gjøre en vurdering på om dette passer i din strategi.

Les også: Kortsiktig trader? Pass deg for disposisjonseffekten!

Slik setter du stop-loss

Å sette opp en stop-loss ordre er veldig enkelt (Se video), men å bestemme hvordan og når du skal kutte tapene dine er ikke alltid like enkelt – Det kommer an på strategien din.

Det er så fort gjort å havne i fellen med å gjøre det omvendt, nemlig å ta små raske gevinster (I frykt for å tape gevinsten) og la taperne vokse (I håp om å “vinne” tilbake tapet). Siden følelsene dine prøver å gjøre det motsatte av det som er lurt, så bør du også legge til rette for at det ikke er følelsene dine som bestemmer. La stop-loss være automatisk!

I aksjebøker nevnes ofte en fast stop-loss på alt fra 5-15%. Det vil si at du setter opp en stop-loss ordre som automatisk selger aksjene dine når tapet ditt overstiger dette slik at du slipper å ta avgjørelsen som gjerne lar seg påvirke av dine følelser.

The stop-loss order prevents your emotions from taking over and will limit your losses.
Ken Hawking

Det er også mulig å sette opp en såkalt trailing-stop som er en mer dynamisk form for stop-loss som automatisk flytter stop-loss opp etterhvert som aksjen stiger. Stop-loss blir da først utført når aksjen faller en viss % fra høyeste kurs. Denne kan være nyttig for aksjer som ligger i positive trender.

Andre strategier baserer seg mer på å sette stop-loss under visse tekniske nivåer, f. eks hvis aksjen bryter ut av en trend eller et støttenivå. Her er det lurt å ha litt rom på underside av kursnivået da aksjer ofte tester slike nivåer før de spretter opp igjen.

Hvis du har Nordnet, som de fleste leserne av Aksjebloggen har så kan du se videoen nedenfor for å få deg en kort innføring i hvordan du setter opp stop-loss ordre.

Slik setter du stop-loss ordre hos Nordnet:

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *