Det handler om å låne med måtehold


Forbrukslån kan være et nyttig verktøy i enkelte situasjoner og i riktige hender, det handler om å låne med fornuft og måtehold.

Selv for den mest økonomiske av oss kan man havne i situasjoner i livet hvor det kan bli nødvendig å låne penger til annet enn hus, bil og utdannelse. Det kan for eksempel være det midlertidige økonomiske vakuumet mellom endt studie og første lønning i ny jobb. Forbrukslån kan i slike tilfeller være et nyttig verktøy hvis det håndteres riktig og med måtehold. Denne artikkelen er skrevet for deg som allerede har en sunn økonomi og en god økonomisk sans, men som kanskje er i en situasjon hvor det kan være aktuelt å benytte seg av dette verktøyet.

 

Lån er et nyttig verktøy i riktige hender

Etter 11 sesonger med luksusfellen på skjermen, kan det være vanskelig å ikke assosiere forbrukslån og kredittkort med nettopp det å gå i luksusfellen. I denne serien ser vi mennesker som har vært ute på lange kjøpefester, for så å innse at det eneste de egentlig har kjøpt seg er et løpende abonnement på fakturaer i postkassen og hyppige besøk av tømmemenn dagen derpå (Du vet de inkassomennene som kommer og tømmer lommeboken din).

I denne serien blir de alvorlige konsekvensene av misbruk av lån svært tydelige. De du ser her er de som har lekt med kniven uten å vite helt hva de drev med eller hvorfor de drev med det. Men gir du kniven til en som vet å bruke den, la oss si en kokk, så vil han kunne briljere frem de mest utsøkte matretter. Og det er dette det handler om, nemlig å bruke forbrukslån og kredittkort for hva det faktisk er og det med økonomisk måtehold.

Forbrukslån kan i mange tilfeller være et nyttig verktøy, men det krever at du allerede har en sunn økonomisk sans og vet hva du driver med. Ettersom du tross alt er inne på Aksjebloggen og leser om aksjeinvesteringer, så vil jeg tørre å tro at du er en av disse som vet hvordan skal håndtere egen økonomi på en fornuftig måte.

 

4 steg for å låne med måtehold

 
1. Ha en veldig god grunn til å ta opp lånet

I en sunn personlig økonomi, skal du i all hovedsak ikke måtte ty til andre lån enn studie-, bolig- og billån, men i visse tilfeller og i visse situasjoner i livet kan forbrukslån bli et nyttig verktøy. Men ikke la deg lure av navnet, rent forbruk er nemlig ikke ett av disse tilfellene.

Tenk nøye gjennom din grunn til at du ønsker å ta opp forbrukslån. Er det virkelig nødvendig? Har du andre bedre alternativer? Vet du at du kommer til å ha økonomi til å håndtere lånet senere? Hvis svaret er nei på noen av disse spørsmålene så er ikke dette et lån for deg. Hvis svaret er ja på alle, så kan du gå videre til punkt 2.

En slik grunn kan f. eks være at du trenger raske penger til depositum, første leie eller møbler i det økonomiske vakuumet mellom endt studie og første lønning i ny jobb.
 
2. Finn det beste alternativet

Når du har bestemt deg for at du har behov for å ta opp et forbrukslån, så er det veldig viktig at du ikke hopper på det første og beste du ser av tilbud. Det florerer nemlig med slike tilbud og ikke alle er nødvendigvis like gode som det du leser med stor skrift. Nettopp det at det finnes mange tilbud er en stor fordel for deg, da du kan velge og vrake i det som passer deg og ditt behov best.

Det finnes flere nettsider som har tatt på seg jobben med å sammenligne de ulike forbrukslånene for deg. En av disse er Forbrukslånstesten.no som hjelper deg å finne frem til det beste lånet. Husk å lese nøye gjennom vilkårene og kostnadene som medfølger lånet!

 
3. Ha en vanntett plan for å betale ned lånet

Du har en veldig god grunn til å låne og har også funnet det beste alternativet, men før du søker om lånet er det viktig at du setter opp en vanntett plan for deg selv om hvordan du har tenkt å betale tilbake disse pengene. Hvor mye kan du betale i måneden fremover? Hvor lenge trenger du å ha lånet? Har du ekstra inntekter i løpet av nærmeste fremtid? Foruten om punkt 1, så vil jeg tro at dette punktet er det som skiller de som har full kontroll over egen økonomi og potensielle deltagere i luksusfellen.

 
4. Lån og betal ned!

Nå har du ikke bare en god grunn for å låne og funnet det beste alternativet, du har også en vanntett plan for å betale ned dette lånet. Du er med andre ord klar til å søke om forbrukslån!

Husk at selv om du har en månedlig betalingsplan for lånet, så trenger ikke det å bety at du ikke betaler mer ned på dette. Siden du har en god økonomisk sans (ref. tidligere i innlegget), så vet du at forbrukslån generelt har en høy rente. Hvis du får ekstra penger tilgjengelig vil det derfor være lønnsomt å heller betale ned på dette lånet enn å ha pengene stående på en konto hvor de knapt holder følge med inflasjonen.


Kom enkelt i gang med aksjetrading med disse bøkene:

Aksjer_og_aksjehandel_large Aksjekjøp og day oms 2016-blå.indd trading123 tradeyourway

Skjermbilde 2017-09-19 kl. 20.31.43*Affiliatelenker via Tanum.no

Bloggurat Check Google Page Rank Finance bloggar Blogglisten Blopp.no Blogglistenhits

Aksjebloggen er drevet av: Henrik André Larsen Org. nr: 996 055 809