1 Comment

Det har vært en ny stor nedbemanning på jobben

Det har vært (nok en) en ny stor nedbemanningsrunde på jobben og utrolig nok har jeg klamret jeg meg til kontorstolen også i denne runden. Jeg ser nærmere på hvordan en arbeidsledighet ville påvirket økonomien min.

Les også: Hvordan skrive en god CV som skiller deg ut og sikrer deg jobbintervju

Det har jammen meg vært stille her inne den siste tiden og sånn blir det til tider. Både store tidkrevende prosjekter og hverdagslivet har en tendens til å ta over iblant. Men jeg er her enda.

Og jeg er enda i jobb, selv etter utallige og stadig større nedbemanninger på arbeidsplassen min. Som en av de yngre og med lav ansennitet i et selskap midt i oljekrisen kommer det kanskje ikke som en stor overraskelse at jeg har forberedt meg på at jeg kan miste jobben.

Allerede i oktober i fjor i innlegget “Pengene strømmer endelig inn på aksjekonto” beskrev jeg denne usikkerheten og hvordan jeg forberedte meg på en potensiell periode uten jobb.

Med en jobb midt i den mest utsatte bransjen stod jeg plutselig ovenfor muligheten til å miste jobben….. jeg klarte også å klamre meg fast i kontorstolen gjennom to nedbemanningsrunder og gå inn i en ny stilling med noe høyere lønn. Og jammen fikk jeg meg ny samboer i løpet av året også!

Etter den andre runden rakk vi akkurat å ta en pust i bakken før den tredje og største runden kom. Her ble det snakk om å kutte inn til beinet og litt til. Men jaggu meg, ser det ut til at jeg har overlevd denne runden også og slipper å hoppe ut igjen i et arbeidsmarked som ikke akkurat oser av optimisme. Ihvertfall inntil videre. Men hvordan ville arbeidsledighet egentlig påvirke meg?

Hva om jeg mister jobben?

Ettersom det ikke var utenktelig at jeg kunne miste jobben i en av disse nedbemanningsrundene, hadde jeg selvsagt for lengst laget en liten plan for min personlige økonomi og regnet ut hvordan det ville bli om jeg mistet jobben. Å gå over på dagpenger ville tross alt halvert inntekten min.

Det korte svaret: Det ville gått helt fint!

I og med at jeg har en sparerate på rundt 40- 50% vil det ikke bli noen krise å leve på halvert inntekt i en periode. Jeg har ingen store lån (Kun et lite studielån) eller andre store økonomiske forpliktelser som bil eller hus.

Den eneste praktiske økonomiske betydningen dette ville fått for meg hadde vært tilnærmet null sparing i en periode forutsatt samme forbruk.

Men skulle jeg ha mistet jobben så hadde jeg nok forsøkt å redusere forbruket noe, for å kunne fortsette å spare litt hver måned. Her er noen potensielle tiltak jeg ville fokusert på for å redusere forbruket ved en eventuell arbeidsledighet:

  • Matbudsjettet. Her er det litt potensiale ettersom vi i dag bruker betraktelig mer enn strengt tatt nødvendig.
  • Innbetaling på studielån. Betaler i dag ca 1000 kr ekstra hver måned på studielånet. Potensielt også avdragsfrihet her.
  • Strøm. Her kunne vi nok sikkert ha letet etter en billigere levedrandør, men også redusert strømforbruket.
  • Abonnementer. Vi har noen abonnementer, som sikkert kan klare oss uten (men som er kjekk å ha)
  • Restaurant og uteliv. Ikke noe enormt forbruk, men hadde nok blitt litt mindre av dette ved en arbeidsledighet.
  • Ferie. Det finnes mange måter å feriere uten å måtte blåse vekk en hel månedslønn.

Konklusjon: Jeg kommer nok ikke til å lide noen nød om jeg skulle måtte gå ut i arbeidsledighet, men jeg ville nok ha tilpasset forbruket en ny økonomisk hverdag.

1 Comment

  1. Jeg tror det kan være lurt for mange å “simulere” en potensiell oppsigelse. Da får en på det rene hvor mye man har å rutte med. Noen vil kanskje få seg en overraskelse og andre vil kanskje måtte redusere forbruk noe for en periode.

    Kjempemessig at du klarte deg gjennom denne runden, urolige tider nå. Er ikke like mye urolighet hos oss som jobber i IT bransjen, men vi er ikke upåvirket heller. Vi har en del oljeselskap som kunder.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *