15 Comments

Du blir ikke rik av aksjetips

Foto: © Soulgems | Dreamstime

Aksjetipsene florer i finansmediene. Hver eneste dag kan du lese hva meglere, forvaltere og såkalte eksperter mener er lurt å kjøpe nå. Men har disse noe som helst nytteverdi for deg og meg? Ingen av de suksessfulle investorene eller traderne har blitt rik av å følge aksjetips, så hvorfor skulle du bli det?

Les også: Hvordan bygge opp din egen aksjestrategi

Selv om jeg er relativt ny i aksjemarkedet har jeg rukket å gjøre mange av de vanlige nybegynnerfeilene, deriblant nettopp det å kjøpe aksjer kun basert på tips. Jeg husker fortsatt hvordan jeg satt foran skjermen, rådvill etter hva jeg burde kjøpe. Med lite eller ingen kunnskap og erfaring i bagasjen var det en stor glede å lese alle aksjetipsene som meglere, forvaltere og disse såkalte ekspertene var så “snille” å dele. Jeg husker fortsatt hvordan jeg en dag kastet meg over en aksje bare minutter etter at jeg leste et aksjetips. “Analytiker ser 180% oppside“, 180% oppside? Om den bare går halvparten så bra som hva denne analytikeren trodde, så ville jeg nesten doble pengene mine. Tror du det skjedde? Selvfølgelig ikke.

Jeg husker fortsatt hvordan jeg satt foran skjermen, rådvill etter hva jeg burde kjøpe. Med lite eller ingen kunnskap og erfaring i bagasjen var det en stor glede å lese alle aksjetipsene som meglere, forvaltere og disse såkalte ekspertene var så “snille” å dele.

Nå som jeg har samlet opp litt mer bagasje, ser jeg jo selvsagt hvor tullete det var av meg å kjøpe aksjer i et selskap basert på et lite aksjetips. Men jeg skjønner også hvorfor jeg gjorde det. Som helt ny i aksjemarkedet letet jeg etter personer som visste hva de gjorde, ettersom jeg ikke selv visste hva jeg gjorde. Selvsagt måtte disse aksjetipsene ha noe for seg, de som kommer med dem jobber jo tross alt med å analysere selskapene og vet nok hva de driver med. Du stoler selvsagt på dem med mer kunnskap og erfaring enn deg, det er jo det du har vokst opp til å gjøre. Som barn stolte du på dine foreldre når de gav deg svar på dine spørsmål, som elev stolte du på at det læreren fortalte deg var riktig og som student stolte du på at professorene dine kunne hva de snakket om. Så hvorfor skal du ikke stole på en som har lang erfaring, mye kunnskap og som jobber med aksjer?

Det var ikke før jeg gikk på en smell med et aksjetips fra en forvalter jeg kjenner og som jeg vet gjør det svært bra, at jeg skjønte hvorfor aksjetips sjelden fungerer. Et aksjetips som fungerer for en investor eller trader vil ikke nødvendigvis fungere for en annen, av den enkle grunn at kjøpet kun utgjør en liten del av aksjehandelen og en liten brøkdel av en aksjestrategi. Det er mange opplysninger som mangler i aksjetipsene du får servert gjennom media. Ofte ligger der gjerne med en vag fundamental forklaring på hvofor aksjenkursen skal opp, mens vesentlige opplysninger som er viktig å vite for om dette er en aksje som passer for deg eller meg ikke taes med.

 • Hva er kursmålet basert på?
 • Hvilke estimater er gjort?
 • Hvor lang tidshoristont?
 • Hvor risikabelt (Risk Management)?
 • Hvor stor andel av porteføljen (Money Management)?
 • Salgsstrategi?

Et aksjetips som fungerer for en investor eller trader vil ikke nødvendigvis fungere for en annen, av den enkle grunn at kjøpet kun utgjør en liten del av aksjehandelen og en liten brøkdel av en aksjestrategi.

Poenget mitt er rett og slett at du og jeg bør være bevisst på at de fleste aksjetips ikke vil passe for oss, fordi vi ikke vet hvilke tankesett, risikovillighet, følelser og reaksjoner eller i det hele tatt hvilke strategi vedkommende har i forhold til oss. For alt du vet kan vedkommende ha solgt bare en uke etter han kom ut med en kraftig kjøpsanbefaling på aksjen, fordi han fikk et teknisk salgssignal. Dette får du aldri vite noe om, mens du sitter med det du trodde var en langsiktig investering.

Som aksjeblogger får jeg forbausende mange e-poster fra personer som ønsker å vite hva jeg synes er verdt å kjøpe nå og også om hva jeg synes om spesifikke aksjer. At noen velger å spørre en som er så uerfaren som meg om aksjetips, synes jeg er direkte skremmende. Jeg gir selvsagt aldri fra meg noen aksjetips, men gir istedet de samme rådene som jeg mener alle andre også burde følge. For hva er det første du gjør når du ønsker å oppnå noe? Du finner ut hvordan andre har oppnådd det før deg. Så la oss si du begynner å lese om hvordan Peter Lynch, Nicolas Darvas, Warren Buffet eller kanskje William O’Neil gjorde sukssess i aksjemarkedet, da vil du fort oppdage at de hadde mye til felles uavhengig av om de var tradere eller investorer. Alle sammen hadde et eget system, en egen strategi som passet akkurat dem og deres personlighet. Ingen av dem ble rike på å følge aksjetips, og det vil selvsagt ikke du bli heller. Så sett deg ned, les om hvordan andre har gjort det før deg, bli kjent med deg selv og skriv ned en strategi som gir deg de perfekte aksjetipsene som passer perfekt til akkurat deg og din personlighet! Det tar selvsagt lang tid å utvikle en strategi som passer deg, og det er nettopp derfor du bør begynne i dag.

Men hvis aksjetipsene har så lite nytteverdi, så kan en selvsagt spørre seg om hvorfor de får florere i media? Vel, svaret er egentlig ganske enkelt slik jeg ser det. Media gir deg det du har lyst å lese, det som får deg til å klikke på nettsiden eller kjøpe avisen. Når overskriften lyder “Analytiker ser 180% oppside i aksje”, så klikker du deg jo selvsagt inn av nyskjerrighet. Ser du at det er en aksje du allerede eier, så får du gjerne den gode følelsen av bekreftelse fra andre. Hvis du ikke eier den, bør du heller ikke kjøpe den før du selv har analysert den i forhold til din egen strategi. Hvis du likevel kjøper aksjen utelukkende basert på tipset, vel da kan du ikke lenger skylde på tipseren om du gjør det dårlig, for nå vet du bedre.

Målet mitt med dette innlegget er ikke nøsvendigvis å stoppe deg fra å lese aksjetips, ei heller å handle basert på aksjetips. Derimot ønsker jeg at du som er ny i aksjemarkedet skal være bevisst og stille deg kritisk til den informasjonen andre ønsker å gi deg i media. Hvorfor skulle noen være så snill med deg at de er villige til å  jobbe dagen lang for å komme med gulltips til deg som kan gjøre deg rik? Og hvordan kan du vite hva de baserer tipsene sine på? Eller hvem som kommer med de “gode tipsene”? Du vil garantert ha en fordel av å gjør opp dine egne meninger, basert på egne analyser og forutsetninger med en egen strategi.  

Les også: Hvordan jeg går frem for å finne kjøpskandidater


Dette innlegget har tidligere vært publisert på Nordnetbloggen

15 Comments

 1. Man ser jo opp til de som lykkes og lurer på hvordan de får det til. Så antar man selv at det er bare å velge rett aksjer så er saken biff. Det er jo feil tankegang og som du selv skriver er det mange andre variabler som kan avgjøre resultatet. Synes du gjør det hel riktig, å heller henvise forespørsler videre til plasser der de kan lære mer! 🙂

 2. Kjempeflott blogg! Fin layout, syntes jeg. Vet ikke om du husker meg fra BB, vi snakket litt der. Jeg har faktisk noen få oppsparte kroner i banken, som jeg i fjor tenkte jeg skulle investere i et eller annet. Jeg innbilte meg at Kaffe var den store tingen å satse på. Jeg kjøpte en bok av Peter Warren, og prøvde å sette meg inn i det hele. Heldigvis ombestemte jeg meg.

 3. Takk skal dere ha 🙂

  @Teknologinyheter.com: Takk for det 🙂 Selvsagt husker jeg deg. Hehe, ja, kaffe har vel ikke vært helt det store å eie det siste året. Men det er vel ikke så lenge siden kaffeprisen doblet seg på svært kort tid, en liten kaffeboble kanskje? 😉

 4. Morsomt at du tar opp dette akkurat nå. Jeg skal skrive masteroppgave over sommeren, og da tenker jeg å ta for meg akkurat dette. Over en avgrenset periode vil jeg forfølge alle anbefalinger gitt på enten hegnar eller e24, og videre kjøre en eventstudie på avkastningen.

  Tidligere undersøkelser, bla fra en 6 mnds periode i 2007, viste at en ved f.eks å kjøpe GGS (ikke lenger på børs så vidt jeg vet) dagen FØR anbefalingspublisering og selge dagen etter, altså når anbefalingen ble publisert, ville man over ni handler gjøre 17.53% fortjeneste. Ved å kjøpe på selve anbefalingsdagen og selge dagen etter ble avkastningen -0.55%. Til sammenligning ville tilsvarende investering i OSEBX gitt henholdsvis 0.99% og 2.72%.. Skremmende!!

 5. Det hadde vært utrolig spennende å følge resultatet av masteroppgaven din! 😀 Gi meg gjerne en e-post når du er i gang med dette. Dette er noe jeg synes er veldig interessant. Jeg har skrevet et innlegg til som nettopp tok for seg en slik undersøkelse. Skal se om jeg finner frem dette innlegget og få det publisert.

 6. Vi er to stykker som skriver en masteroppgave om faktorer som påvirker aksjeprising der kursmål inngår. Er det mulig å få tak i den enkelte analytikernes estimater som ligger bak de gjennomsnittlige kursmål (“target price”) som publiseres i Dagens Næringsliv eller andre steder? Finnes den en database eller nettsted der en får estimatene samlet?
  Slik vi forstår det er kursmål fremtidsrettet, dvs. har disse estimater et 12-måneders perspektiv. Hvor ofte blir estimatene justert?

 7. Mange spennende masteroppgaver på gang her 🙂

  Jeg vet ikke om en slik nettside eller database, men regner med DN og eventuelle andre som publiserer slikt er behjelpelig med dette hvis dere tar kontakt med dem. Jeg vet nok heller ikke hvor ofte disse estimatene blir justert.

  Lykke til med masteroppgaven!

 8. Hallo.

  Onkel reodor, hvordan gikk det med masteroppgaven din? Ble den om emnet du nevnte her, og hvordan ble isåfall resultatene?

 9. Var på aksjeseminar arrangert av Skagen fondene. Der ga tre spesialister sine 3 beste tips. Det ga meg 65% fortjeneste fra DNB på 3-4mnd. Angrer på at jeg bare kjøpte for noen tusen på gøy. Hadde heller ingen stor tro på dem men den som kunne se fremtiden, sukk

 10. Du har helt rett i å være skeptisk til disse overbetalte “guruenes” tips og triks Yngve. Deres tips er i beste fall å anse som kvalifisert gjetting. For ikke å snakke om at alle har en agaenda. Hvorfor skal de f.eks gi sine beste tips til en små investor? Hadde de vært sikre i sin sak ville de heller belånt sine hjem til over pipen, cashet inn alle obligasjonene, fond, etc og kaste seg selv hodestups ut i markedet etter disse enkelt aksjene, sånn satt litt på spissen 😉

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *