En nybegynnerguide til aksjehandel

I forbindelse med AksjeNM publiserte E24 en aksjeskole i fem deler, en artikkelserie som er en fin introduksjon for deg som er helt ny i aksjemarkedet.

Se ogsåKom enkelt i gang med aksjesparingen med spareappen Kron

Aksjeskolen tar for seg, gjennom fem deler, det mest grunnleggende om aksjer, forståelse av risiko innvolvert i aksjehandelen, valg av aksjer, de vanlige aksjetabbene, aksjehandel i praksis og helt til slutt om du bør satse på enkeltaksjer eller aksjefond.

Artikkelserien er nok langt ifra å være komplett og gir heller en kortfattet, enkel og oversiktlig introduksjon til aksjehandel, noe som kan være nyttig om du føler at aksjemarkedet er en stor og kanskje litt forvirrende verden. I mine øyne er den nok til tider litt for enkel og kan kanskje også på grensen til misvisende for nybegynnere i aksjemarkedet. Som når det f. eks nevnes som tommelfingerregel at høyere risiko skal gi høyere avkastning. Ikke akkurat en tommelfingerregel en bør ha som ny i aksjemarkedet. Regelen bør kanskje byttes ut med at høyere risiko generelt gir større svingninger (volatilitet) i begge retninger. Eller med andre ord: Du vil neppe bli rik av å kun satse på konkurskandidater selv om risikoen er høy!

Til tross for litt for enkle og mangelfulle forklaringer til tider, så er det ikke til å komme bort ifra at dette er en grei liten intronduksjon til aksjer og aksjehandel som er verdt å lese om du er ny med aksjer.

Les også: En introduksjon til aksjer og aksjemarkedet

Les også: Aksjer for alle (PDF, Oslo Børs)

AksjeNM er over for i år, men du kan fortsatt konkurrere med fiktive penger i Aksjespillet til Skandiabanken.

Del 1: Slik bestemmes aksjekursene

I den første delen av aksjeskolen tar E24 deg med på et lite lynkurs i det mest grunnleggende om aksjer og aksjehandel. Hva er en aksje? Hva bestemmer aksjekursen? Hva kan du tape eller vinne? Hva får kursen til å endre seg?

Del 2: Hvordan velge vinneraksjene?

Denne delen tar for seg, på et veldig kortfattet vis, risikoen innvolvert i aksjehandel og hvordan du bør velge aksjer. Forstå risikoen, ha råd til å tape, gjør hjemmeleksen din, følg innsiderne og tenk timing er stikkordene her.

Del 3: Aksjetabbene som kan koste deg alt

I tredje del tar Aksjeskolen for seg noen veldig få av de mange vanlige aksjetabbene som mange brenner seg på. Greier du å unngå disse tabbene, kan du fort unngå store sviende tap.

Del 4: Slik gjøres aksjehandel i praksis

Her forklares hvordan aksjehandel gjøres i praksis, kurtasje og ikke minst hvilke skatteregler du bør kunne når du handler i aksjer.

Del 5: Aksjer eller aksjefond?

Siste del tar utgangspunkt i valget mellom å investere i enkeltaksjer eller aksjefond skal vi tro overskriften, men i realiteten fokuserer den mer eller mindre helt på aksjefond og indeksfond, hva det er og hvilke kostnader som er innvolvert og mindre på valget mellom de ulike alternativene.


Anbefalt bok for deg som er ny med aksjer


Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *