3 Comments

En selvangivelse til besvær

Det er april måned, det betyr selvangivelse med de gleder, sorger og frustrasjoner det medfører. Rundt om i de tusener av norske hjem sitter der både familiefedre, alenemødre, enslige, næringsdrivende og mange mange flere med både en og to hender i hodet, enten det er for å rive seg i håret grunnet baksmell, eller rett og slett en lett forvirrende kløe. Jeg tilhører nok den sistnevne gruppen og kan meddele at det er lenge siden jeg har klødd så mye i hodebunnen. Som du sikkert nå har skjønt, så sitter jeg altså nå med selvangivelsen foran meg og prøver å finne ut av det hele. Tidligere år har jeg ikke hatt noe å rapportere, det var bare å sende en sms, levere på nettet eller ikke levere i det hele tatt. Men nå, vel, nå merker jeg godt hvor aktiv “trader” jeg faktisk var i fjor. Så nå sitter jeg med den hyggelige oppgaven med å fylle ut skjema RF-1059, altså skjemaet for mine utenlandske aksjehandler, for alle mine handler i utenlandske aksjer, og det er ikke få skal jeg fortelle deg. Må det virkelig være så vrient? Kunne ikke Nordnet ha rapportert inn mine utenlandske aksjehandler?, det skulle da være rimelig enkelt å få til? Ja, dette blir litt av en jobb dere, men jeg kan vel kanskje trøste meg med at min oppgave antaglivis er mye enklere enn hva mange andre rundt om i dette landet nå sitter å klør seg av.

Det som kanskje plager meg mest er at alt dette arbeidet på sett og vis er forgjeves, da jeg slipper skatt på aksjegevinster i år (Se her). Men jeg får det for meg at det hele er så strengt, og alt må oppgis uansett, jeg vil jo tross alt ikke ha straffeskatt på 30-60 %. Men overraskende nok, så er det mange som tør å ta sjansen på at det ikke blir kontrollert, enten det eller så har de bare ikke forstått hva og hvordan det skal føres. I Rogaland i 2005 og 2006 var det nettopp en slik storkontroll av aksjegevinster og her viste det seg at over halvparten ikke oppgav aksjegevinster, og hele 95 milloner kroner i realiserte gevinster ikke ble oppgitt (Les mer her). For meg tyder dette mer på at det folk kanskje har vanskeligheter med å forstå hvordan de skal gjøre det, for jeg tror neppe at halvparten av befolkningen med vilje ikke har oppgitt sine aksjegevinster.

Arbeidet med selvangivelsen blir nok neppe like stort neste år, da jeg har forandret handlemønsteret betraketlig siden da. Jeg handler ikke i nærheten av den hyppigheten jeg gjorde i begynnelsen (Les om dette i “Mitt første år“) og jeg handler betraktelig mindre i utenlandkse aksjer. Men likevel så må jeg nok innrømme at selvangivelsen nå får meg til å helle stadig mer mot å opprette en investeringskonto.

Hvordan ser selvangivelsen din ut? Blir det baksmell eller får du igjen på skatten?


3 Comments

  1. Hehe, satt litt i samme posisjon selv når selvangivelsen kom..

    Var heldigvis bare en aksje (norwegian energy company) som jeg selv måtte hente tall fra og levere RF 1059, var ganske fort gjort å fylle ut på nettet.

    I og med jeg er student og jobber under skatttegrensa slapp jeg å skatte av aksjegevinsten min 🙂

  2. Hehe.. Ja, det skal jammen meg ikke være enkelt. Begynner å skjønne litt mer nå da, men det tar sin tid med mange handler, spesielt når en har lekt daytrader som nybegynner i noen perioder 😉

    Det er et fint lite skattehull ja 🙂

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *