1 Comment

Er du forberedt om det skulle komme en ny finanskrise?

Foto: © Stogafy | Dreamstime.com
Foto: © Stogafy | Dreamstime.com

Etter lange oppturer i aksjemarkedet kan det være lett å glemme risikoen du tar i aksjemarkedet. Er du forberedt hvis det skulle komme en ny finanskrise en dag?

Les også: Hvordan unngå frykt og usikkerhet i et fryktelig usikkert aksjemarket

Oslo Børs fulgte etter oljeprisen og falt nesten 6% denne uken. Etter en lang opptur i aksjemarkedet kan det være lett å glemme hvor stor risiko det egentlig er i aksjemarkedet. Med jevne mellomrom vil du kunne oppleve daglige kursfall på 6-10%, er du forbedredt på slike dager og perioder, eller har du tatt for høy risiko? Noen mener vi allerede er på vei inn i en ny finanskrise, se dokumentaren nederst.

Dette innlegget er ingen spådom om en kommende finanskrise, men heller en lite påminnelse om hvor viktig det er å ha dette i tankene. For historien har vist at slike perioder vil komme med jevne mellomrom, og så lenge vi har den samme økonomiske modellen som vi har så vil vi også etter all sannsynlighet støte på de samme problemene. Derfor bør du ta høyde for dette i din aksjestrategi og ikke ta for høy risiko eller bli for grådig.

 

Da børsen falt nesten 10% på én dag

Det var høsten 2008, midt under finanskrisen, at jeg for alvor begynte å følge med på aksjemarkedet. Egentlig var det vel vanskelig å la være å følge med, for Oslo Børs med sin ikoniske bygning prydet nesten alle forsidene denne høsten, da gjerne i selskap med blodrøde stupende piler.

Jeg husker fortsatt godt den siste mandagen i september da børsen falt hele 8,3 % på én enkelt dag! Men det som kanskje var mest skremmende var at det ble etterfulgt av mange flere slike dager de to neste månedene. Hele åtte dager i oktober og november falt børsen over 7 %, hvorav den verste med et fall på 9,95 % den 6. november.

Det var skremmende å skulle dyppe tærene ut i et aksjemarked fylt til randen av panikkslagne investorer som plasket rundt og gispet etter luft. Men slik jeg så det var dette et glimrende øyeblikk å lære seg mer om aksjer, ikke bare fordi aksjekursene allerede hadde stupt, noe som gav gyldne muligheter til nye investorer som meg, men også fordi jeg fikk lære helt fra start hvor stor risiko det faktisk er i aksjemarkedet.

Les også: Mine første aksjer

Ettersom jeg lærte om denne risikoen helt fra start, var jeg også forberedt på at dette kom til å skje igjen og det ble dermed også en viktig del av strategien min å styre risikoen så godt jeg kunne, blant annet gjennom stop loss på kortsiktige trades, størrelse på posisjoner i forhold til total portefølje og ikke minst det å unngå å låne penger for å investere (Jeg så flere tilfeller av mennesker som ble utradert tidlig i fiananskrisen pga stor gjeldsgrad på investeringer).

Det er kanskje derfor jeg skriver dette, som en liten påminnelse til meg selv og til andre lesere om at aksjemarkedet kan plutselig brått og uventet kan falle MYE. Det er lett å glemme risikoen på den lange veien opp. Vær forsiktig, ikke bli gårdig eller ta for høy risiko og alltid vær beredt! De som holder seg gjennom nedganger i aksjemarkedet får nye gyldne muligheter i enden av grafen.

 

Løste vi egentlig finanskrisen?

Jeg skal innrømme det at det har vært noe kjedelig å være student under den lange oppturen vi nå har hatt siden finanskrisen, hvor jeg ikke har fått investert noe større beløp. Kanskje særlig har det vært kjedelig med tanke på at jeg gjorde mine første små aksjekjøp bare en uke unna bunnen i aksjemarkedet under finanskrisen. Det har vært litt som å stå å se på en stor og gøy fest i vinduet med champagnebrus i glasset.

Kanskje er det fordi jeg er edru og ikke har blitt revet med av festen at jeg stiller meg noe undrende til om festdeltagerne i det hele tatt har tenkt på at det vil komme en dagen derpå? For hva er det egentlig vi feirer? Har vi egentlig løst finanskrisen? Eller prøver vi å forlenge vi festen for å utsette morgendagens realiteter? Jeg skjønner jo at man vil forlenge festen, for det ser veldig gøy ut!

Nå har jeg ingen tung teoretisk bakgrunn innenfor økonomi og jeg har heller ikke tenkt å late som om jeg har det eller at jeg har en dyp forståelse for hvordan alle de stadig mer komplekse mekanismene i økonomien fungerer. Men nettopp som en hobbyinvestor som kanskje står litt på sidelinjen så har jeg stilt meg undrende til hvordan finanskrisen ble “løst”. Jeg mener, hvordan kan f. eks den enorme statsgjelden til USA som var en av de virkelig store temaene under finanskrisen ikke lenger være et stort tema eller bekymring? Har de betalt ned på den, er det derfor vi feirer? Nei, faktisk har statsgjelden til USA som var på hele 9 000 milliarder dollar i 2007 (rett før finanskrisen) nå nesten doblet seg til hele 17 600 milliarder dollar.

Det kan for meg, som utenforstående og litt uforstående, virke som det er brukt samme strategi som enkelte deltagere i luksusfellen – nemlig å ta opp mer lån for å løse gjeldsproblemene. Er det å skrape renten langs null-tallet og dermed stimulere til økt gjeldsgrad virkelig en god løsning på en gjeldskrise? Har de i det hele tatt en plan, eller i det hele tatt et håp om å kunne betale ned igjen de enorme lånene?

 

Den neste store finanskrisen?

Mens jeg skrev litt om disse tankene om finanskrisen kom jeg plutselig til å tenke på dokumentarfilmen “Overdose – Den neste store finanskrisen” som kom ut i år 2010. I denne dokumentaren tar de opp nettopp noe av de samme tankene om at finanskrisen aldri ble løst, men heller utsatt og forstørret. I denne dokumentaren tar de det et steg videre og spår en superfinanskrise som de kaller “redningspakkekrisen”. Kan være interessant å få med seg.

Les også: FORBES – These 23 Charts Prove That Stocks Are Heading For A Devastating Crash

1 Comment

  1. Ser på mine fond at den del jeg har i Norge har dalt en hel del. Helhetlig sett har ikke det påvirket porteføljen på noen ekstrem måte da jeg ikke er så hardt investert i Norge.

    Blir det finanskrise derimot vil det meste påvirkes. Tror jeg er mentalt klar for det, mye mer enn før. Likevel er det vanskelig å si før jeg står midt oppi det. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *