5 Comments

Fem spørsmål nærmere en investeringsstrategi

Svært mange kaster seg inn i aksjemarkedet uten å inneha noe særlig med forkunnskaper eller i det hele tatt ha  noen strategi eller mål og mening. Dette er også gjerne de samme personene som kastes ut av aksjemarkedet ved neste store korreksjon, om ikke før. Ja, jeg skal være den første til å innrømme det, jeg var en av disse. Jeg hoppet inn i aksjemarkedet etter at finanskrisen hadde halvert kursene høsten 2008, og det skulle strengt tatt ha vært en enkel oppgave å doble kapitalen ved å bare bli sittende på de samme aksjene gjennom hele den etterpåfølgende oppgangen. Men uten noen forkunnskaper annet enn å ha lest Aksjeskolen og uten en fast strategi, presterte jeg å kaste bort en gylden mulighet. Dette kan du lese mer om i artikkelserien “Mitt første år“. Det at jeg hadde en flat utvikling i et sterkt oppadgående aksjemarked, får meg til å undre hva som hadde skjedd i et nedadgående aksjemarked. Jeg var heldig. Jeg lærte mye av de feilene jeg gjorde, og har nå både kunnskaper, erfaring og en strategi, selv om disse selvsagt er under kontinuerlig utvikling.

Verdifull  kunnskap, en livslang investering

Så om du sitter der å lurer på om du skal begynne å investere i aksjer, eller om du kanskje allerede har begynt litt, så sørg for å ikke gå i samme fellen som meg. Du vet ikke hva morgensdagens aksjemarked har å by på, og uten en plan eller kunnskaper som kan hindre deg i å gjøre de største feilene, så kan du fort risikere å tape mye penger. Men nå lurer du kanskje på hvordan i alle dager du skal kunne lage deg en strategi, når du verken har erfaring eller kunnskaper om aksjer. Så da er rett og slett steg nummer en, skaff deg kunnskap! Begynn å lese bøker om aksjer og aksjemarkedet. Jeg kommer til å legge ut en del anbefalte aksjebøker med tiden, så her vil du nok finne flere gode bøker. Begynn også å følg med på aksjemarkedet om du ikke allerede gjør det. Les i aktuelle nettaviser, og lær deg utrykkene, se hvordan nyheter påvirker kursene etc. Du finner lenker til diverse aktuelle nettaviser her. (Men hold deg unna forumene!). Som jeg skrev i “Tre bøker for den ferske og den nyskjerrige” er bøker den beste ressursen du har. Verdifull livskunnskap til noen få hundrelapper kan vise seg å være en svært verdifull investering for deg. Selv har jeg for lengst tjent tilbake det jeg har brukt på å fylle bokhyllene og hodet med kunnskap og vel så det, og mye takket være de bøkene jeg har kjøpt og lest, for de må leses også, ikke bare kjøpes 😉

Har du en plan?

Men ok, du begynner å lese om aksjer, om investerings- og tradingsmetoder og oppdager at det finnes utallige fremgangsmåter. Så hvordan i alle dager skal du kunne lage deg en strategi ut i fra dette her. Du skjønner straks at du må ha en strategi som er tilpasset deg, din personlighet, tidskapasitet og kapital. En strategi du er komfortabel med som samtidig er profitabel over tid, kan ta mange år å utvikle, både fordi du selv utvikler deg, men også fordi det tar tid å se hvordan en strategi fungerer under ulike markedsforhold. Stadige justeringer må til etterhvert som du får mer erfaring og kunnskap. Men før du overhode kan begynne å lage deg en investeringsstrategi, må du skissere ned en grov plan som besvarer noen viktige spørsmål vedrørende deg, din motivasjon, dine mål, din kapital osv. Så om du ikke allerede har gjort det, så sitt deg ned og besvar disse spørsmålene for deg selv:

1. Hva ønsker du å oppnå?

Som med alt annet i livet, skal du oppnå noe som helst, så må du vite hva du ønsker å oppnå. Så først må du definere hva du egentlig ønsker å oppnå med å gå inn i aksjemarkedet. Ønsker du å ha trygge langsiktige investeringer som gir god avkastning over tid? Ønsker du en rask og høy avkastning? eller ønsker du rett og slett litt spenning i hverdagen? Her er det viktig at du er helt ærlig med deg selv, for hvis du innerst inne egentlig ønsker å oppnå noe annet, som for eksempel høy og rask avkastning gjennom korte spekulasjoner fremfor å ha lange “kjedelige posisjoner”, så vil du få store vanskeligheter med å oppnå målet ditt. For målet ditt må du sette ut ifra det du innerst inne ønsker å oppnå. Skriv ned det overordnede målet ditt og husk å ha med en tidsfrist, for som de sier et mål uten dato er bare en drøm. Ikke vær redd for å ha for høye mål, det er mye bedre å ha nesten oppnådd et svært høyt mål fremfor å ha oppnådd et lavt mål. Det overordende målet kan gjerne at du skal ha 1 million kroner på bok før du er så så gammel. Men de kortsiktige delmålene bør aldri inneholde slike type mål når det kommer til aksjer, til det er aksjemarkedet alt for utforutsigbart.

2. Hvordan skal jeg oppnå målet mitt?

Når du har skrevet deg et overordnet og inspirerende mål, så må du bygge opp en plan for hvordan du skal oppnå dette målet. Det du nå må gjøre er å sitte deg ned å skrive delmål for hvordan du skal oppnå hovedmålet ditt. Her er det også selvsagt viktig å sette tidsfrister. Sett aldri tidsfrister som “om et år” osv. Sett deg en dato, for den kan du ikke endre. “om et år” er også “om et år” i morgen. Du kan lage så mange delmål du bare ønsker så lenge de alle er steg nærmere ditt overordnede mål. Du kan f. eks ha årsmål som igjen deles inn i kvartalsmål. osv. Nå i begynnelsen kan det kanskje være mest aktuelt å sette deg mål som: “I August 2010 har jeg satt meg godt inn i aksjemarkedets og hva som får kurser til å bevege seg”, “I hver måned i 2010 har jeg lest en bok som omhandler aksjer og investeringsstrategier”, “I Desember 2010 har jeg mitt første utkast av min investeringsstategi”, “I slutten av desember 2011 har jeg en investeringsstrategi som passer meg og min personlighet og som gir meg god avkastning” osv osv osv.. Veien til målet er helt opp til deg, det viktigste er at du setter deg et mål og setter fart mot det NÅ, ikke i morgen.

3. Hvilke forhold har jeg til risiko?

Et annet viktig moment du må ha klart for deg før du begynner er hvilket forhold du har til risiko. Har du spilt poker med virkelige penger så får du fort et inntrykk av din egen risikoappetitt. Noen satser høyt på hver eneste hånd, mens andre venter og venter på gode hender uten å satse noe, for så å satse små summer når de har gode kort. Du må kartlegge hvor risikoavers du er for å kunne lage en investeringsstrategi som du er komfortabel med, og som sagt strategien din må være komfortabel for deg for at du skal kunne bruke den med suksess. Så hvor stor risiko er du villig til å ta for å oppnå målet ditt?

4. Hvor mye kapital skal jeg investere?

“Så mye som du har råd til å tape”. Det er det du hører overalt, og på sett og vis er det helt riktig. Men en ting er hvor mye du har råd til å tape, en annen ting er hvor mye du tåler å tape. Så mitt svar vil heller være, så mye du tåler å tape uten at det forandrer deg, din adferd eller livsstil. Om du har 300 000 kroner så har du fint råd til å tape 200 000 kr, men du får gjerne fnatt med tanke på å tape over 100 000 kroner. Vel da bør du ikke investere mer enn 100 000 kr, da har du god margin i og med at det vanskelig lar seg gjøre å tape alt. Men hvor mye du bør investere koker til syvende og sist ned til hvordan økonomien din er og hvor mye du selv er komfortabel med å investere. Er du helt fersk kan det for eksempel være greit å holde litt tilbake til du har en skikkelig strategi som du vet vil fungere over tid for så å plassere mer penger det samme gjelder vel om du har brukt for pengene i løpet av nærmeste fremtid. Unge på vei? Da kan det kanskje være greit å investere i barneklær og møber, fremfor Rec eller Hydro. Og husk, ikke invester penger du ikke har. Selvsagt tenker du kanskje, men det er mer enn nok av de som etter korte perioder med fantastisk avkastning tror de er verdensmestre, for så å tape alt de har og sette seg i gjeld. Hvis du ikke har råd til å tape pengene du har, så har du definitivt ikke råd til å tape penger du ikke har.

5. Hvor mye tid og krefter skal jeg investere?

Ja, omsider har jeg kommet ned til det siste punktet.  Hvor mye tid og krefter skal du egentlig legge ned i dette? Hva er alternativkostnaden? Du oppnår ikke målet ditt uten hardt arbeid, og hvis du mot formodning skulle gjøre nettopp dette, så har du satt målet ditt for lavt i forhold til din kapasitet. Tid og krefter er en ressurs som du må disponere på best mulig måte for å få en best mulig avkastning, ikke bare når det kommer til aksjer, men også alt annet her i livet. Du bruker tid på dine barn, får tilbake glede. Du bruker tid på å pusse opp huset, du får tilbake i form av glede og økt verdi på huset, og du bruker tid på jobben, hvor du får igjen i lønn. Så hvor mye tid skal du bruke? Vel, det kommer helt an på alternativene dine. Hvis du etterhvert virkelig elsker å drive på med aksjer og du får god avkastning, så skal du bruke så mye tid at det ikke går ut over de rundt deg, for dette er DEG. Men hvis du ikke får noe glede av å holde på med dette og eller du ikke greier å skape noe særlig avkastning, så ville jeg kuttet det ut, for alternativkostnaden er for stor. Da kan du helle plassere pengene i aksjefond, få en ok avkastning og masser av tid og krefter du kan bruke på andre ting. Du kunne brukt tiden og energien din på være med konen, barna, venner som ville gitt deg mye mer glede tilbake for den tiden du bruker på dem. Du kunne pusset opp huset, du kunne holdt på med noen hobbyer etc. Så kommer det igjen frem viktigheten av å være ærlig med deg selv om hva du egentlig ønsker å oppnå og om dette egentlig er deg. Du finner det selvsagt ikke ut uten å prøve, men aldri fortsett å gjøre noe du egentlig ikke ønsker å holde på med, til det er livet for kort.


Mer fra artikkelserien “Kom i gang med aksjer“:


5 Comments

 1. Det er et uttrykk som sier at “if you fail to plan, you plan to fail”. Dette uttrykket syns jeg passer veldig bra i denne sammenheng. Mange har tapt store penger i aksjemarkedet fordi de med stor selvtillit har trodd at det å tjene penger der er en enkel sak. Dette kan ha bakgrunn i at de har gjort det bra på skolen eller innenfor en idrettsgren. Men aksjemarkedet lar seg ikke lure av et fint vitnemål, en imponerende CV eller en pokal fra kretsmesterskapet i langrenn. Aksjemarkedet gir blaffen i hvem du er, hva du heter, hvilken rase du tilhører, hvilken legning du har og om du kommer fra en flott familie eller ikke. Aksjemarkedet tråkker vel så gjerne på kronprinsen som på skomakersønnen.

  Noen tips for å lykkes i aksjemarkedet:

  * Ha en skriftlig plan. Aksjebloggs fem “sjekkpunkter” er et glimrende utgangspunkt.
  * Legg egoet til side. Blir du kjepphøy, dytter markedet deg i grøfta med en kjepp så stor at du ikke har en sjanse til å unnslippe.
  * Strev etter følelsesmessig kontroll. Mer om dette her: http://pengeblogg.bloggnorge.com/2010/03/22/frykt-hap-og-gradighet-i-aksjemarkedet/
  * Les bøker av folk som allerede har lyktes i markedet.
  * Start i det små. “Learning by doing”-faktoren er stor i aksjemarkedet, så ikke sett for mye på spill i starten.
  * Innse at det å mestre aksjemarkedet tar tid. De fleste må “overleve” en hel syklus med nedgangskonjunktur og oppgangskonjunktur før de får en god følelse av hvor nådeløst og overraskende aksjemarkedet faktisk oppfører seg. Dette kan ta flere år.

 2. En utmerket kommentar herr. Vidde 🙂

  Alt det du har skrevet om nå kommer jeg til å skrive mer utdypende om etterhvert i artikkelserien. Alt for mange går rett ut i kamp mot aksjemarkedet, når de egentlig burde kjempe mot seg selv og følelsene sine.

 3. Ok, ser fram til flere artikler i serien 🙂

  Jeg kommer også til å ha litt fokus på aksjemarkedet på min blogg framover, men selvsagt ikke for å gå deg i næringen.

 4. Hei fra Danmark.

  Bra side – og et bra blogindlæg. Netop forholdet til risiko er væsenligt at afklare ved aktieinvestering, da aktier i sig selv er en risikabel investeringsform, hvor det gælder om at være bevidst om sin risikospredning i sin aktieprotefølje. På den danske blog http://www.stockblog.dk er der en lille test, hvor man tjekke sin grad af risikospredning – http://www.stockblog.dk/risikospredning.htm

  Held og lykke med bloggen!

 5. Tilbaketråkk: Hvorfor investere sparepengene i aksjer? | SKY 24

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *