5 Comments

Fra gjerrig til nyskjerrig

Dette er første del i serien om mine egne erfaringer. Jeg begynner med mitt forhold til penger. Til oversikt over artikkelseriene

Sjokolade, kjærlighet på pinne og coca-cola på rullende bånd. Ja, bokstavlig talt på rullende bånd, for det var dette som var handlelisten for de aller fleste av de mange elevene som fylte opp butikken hver eneste dag etter skoletid. Jeg stod som oftest utenfor og ventet. Ikke fordi jeg ikke hadde lyst på godteri, ikke fordi jeg ikke hadde penger, for jeg hadde rikelig av begge deler, men for meg var kronestykkene mer verdt enn som så. Jeg slet rett og slett med tanken på å kaste bort pengene mine og tanken på å spise dem opp slo selvsagt ikke noe bedre an. Som du skjønner, hadde jeg et veldig spesielt forhold til penger som guttunge. Jeg husker fortsatt den intense spenningsgleden jeg opplevde straks jeg fikk noen mynter i nevene. Ikke fordi jeg da kunne løpe til butikken og kjøpe meg noe jeg hadde lyst på, nei, jeg gledet meg mer til å mate sparebørsen med ferske mynter. Klink, klink…

”Hva sparer du til egentlig?” De lurte alle på det samme. I begynnelsen hadde jeg ikke noe fullgodt svar å gi dem, for jeg sparte jo ikke til noe spesielt. De ble sjelden fornøyd med svaret mitt heller, kanskje var det fordi jeg gjorde dem bevisst på deres eget sløseri?  Ikke vet jeg, men å svare med et spørsmål om det å spare er det samme som å la være å sløse, var ikke alltid et like populært svar. Noen vil kanskje til og med huske meg som en gjerrig guttunge. Selv oppfattet jeg meg selv som en person med et sundt og bevisst forhold til penger, en person som skjønte hvilken verdi pengene i seg selv hadde. Nå tenker du kanskje; ”Jammen penger er jo til for å brukes”, og ja, jeg er jo enig i det, men må de brukes nå med en gang? Må jeg bruke dem kun for å bruke dem? En mynt i selskap med andre mynter har så mye mer verdi enn hva de kan kjøpe hver for seg. Hvorfor da sløse bort ensomme mynter? Hvorfor ikke heller samle dem sammen til en gedigen fest av trygghet og muligheter? Det var i hvert fall slik jeg tenkte.

Nå er det sikkert mange av dere lesere som oppfatter meg som en gjerrig skrue. Men dette er nok ikke helt tilfellet, for gjerrighet til tross, jeg elsker å brukes penger. Forvirret? Jo, jeg elsker å bruke penger så lenge det er noe som gir meg tilsvarende eller mer verdi igjen. Jeg elsker å bruke penger på noe som gir meg gode livsvarige minner og jeg elsker å bruke penger på å glede andre. Å bruke penger på noe jeg ikke trenger eller har tilsvarende av fra før derimot, det liker jeg ikke. I likhet med at mange kanskje ikke skjønner seg på mitt forhold til penger, så vil jeg aldri skjønne meg på dem som kjøper sitt tiende par med joggesko eller kjøper det dyreste klesmerket når det finnes noe tilsvarende til en fjerdedel av prisen. Kanskje er det slik de får mest ut av pengene sine i form av glede? Ikke vet jeg.  Det viktigste er at vi alle må prøve å få mest mulig ut av de pengene vi har og ikke sløser ut ifra egen definisjon om sløsing. For meg ligger verdien i selve pengene og mulighetene de gir meg.

Så hva har alt dette med aksjer å gjøre? Vi må nok spole litt frem i tid. Den gjerrige lille guttungen gikk gjennom en fantastisk ungdomstid med mange gode venner og en veldig kjærlig familie. Begynte på videregående, ferdig på videregående, alt på et lite blunk. Plutselig var jeg blitt student og det var min tur til å titte innom de mange dørene for å finne den riktige for meg. En av dørene skilte seg ut. Utenfor stod menn og kvinner med vridde lommer og øyne som lyste av frykt, det var tydelig at de hadde blitt kastet ut. Men hva var det som gjemte seg bak døren? Den gjerrige unggutten hadde sørget for at den nysgjerrige studenten nå hadde mer enn nok til inngangspenger. Men da jeg tittet inn og så en mørk jungel bak døren, nølte jeg med å ta det første steget inn. Det var høst 2008 og jeg hadde funnet døren til den fryktelig finansjungelen…

Hvordan er ditt forhold til penger? Er sparegrisen din mett eller sløser du bort hver krone før de rekker å mate sparegrisen?

[Oversikt] [Del 2]

5 Comments

 1. Dette lesestoffet likte jeg veldig godt! Klarer du å legge frem historiene dine fra finansjungelen på samme måte kan den nesten hende jeg blir interessert på ordentlig.

  Selv har jeg også sett på meg selv som en person med ett sundt forhold til penger. Vet ikke om jeg er like “ekstrem” som deg, men i så fall skulle jeg ønske det.

  Gleder meg til å lese mer, virkelig! 🙂

 2. Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding 🙂 Setter stor pris på det. Målet mitt er jo blant annet å fange opp de som egentlig ikke er så veldig interessert i utgangspunktet, gjøre dem interessert og forhåptenligvis lære dem noe på veien.

  Så følg med videre 😉

 3. sv: Det er nok sant det 🙂 Tusen takk for tilbakemeldingen, føler meg litt tryggere allerede 😉
  Og tusen takk 🙂

 4. Hejsann 😀
  Så herlig å få en sånn komentar tilbake, virkelig. Hvis noen spør meg hvorfor jeg blogger såå der har du svaret. Fordi jeg får så herlige komentarer tilbake 😀
  Takk! det hjalp virkelig på . jeg veit det med at mang ubeer er useriøse. er vell egentlig det at mange heller ikke er innteresert i det. Som frisører, de i klassen min, tenker sikkert at dem uansett bare skal bli frisører, hvorfor gidde å bry seg om annet som, markedsføring og sammarbeid. Selv har jeg ikke lyst til å bli frisør og føler at jeg er inntersert i alt som har med bedrift å gjøe, og synes at det er synd at ikke flere tar muligheten nå og lærer. når vi faktiskt har en bra mulighet for å lær og oppleve hvordan det egentlig er der ute i den ”ekte verden” : )

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *