Hvordan gikk det gjennom den verste uken i aksjemarkedet siden finanskrisen

Aksjemarkedet har akkurat lagt bak seg en av de bratteste fallene i historien og den verste uken siden finanskrisen. Her er liten oppdatering på hvordan det har gått med mine aksjekontoer den siste tiden.

Det er ikke så ofte jeg deler hvordan det går med aksjeporteføljene mine, men de siste dagene har jeg fått spørsmål fra både lesere, kolleger, familie, venner og bekjente. Alle har fått med seg at jeg “driver med aksjer” og lurer på hvordan det har gått for meg oppi den kraftige aksjekorreksjonen. Det korte svaret, er at det har gått helt fint:

aksjemarkedet coronavirus

Mens Corona-frykten herjer i aksjemarkedet er mine aksjekontoer så godt som uberørt av det hele, og faktisk med en positiv avkastning hittil i år. For selv om Corona-viruset kom overraskende på oss, så ser jeg på dette kun som en utløsende faktor. At aksjemarkedet plutselig faller brått er ingen overraskelse, det er bare tidspunktet og hva som skulle utløse det som er overraskelsen. Det som har gjort at jeg har klart meg er at jeg har tilpasset strategien med hvor vi er i aksjemarkedet syklus og vært forberedt på at et større fall kan være rett rundt hjørnet.

Aksjemarkedet går i sykluser, det har det alltid gjort og det kommer det alltid til å gjøre. Men av en eller annen grunn så ser det ut til å at det går akkurat nok tid mellom hver større syklus (og aksjefall) til at folk glemmer dette. Kanskje det kan sammenlignes med alle de som “glemmer” at det kan begynne å snø når vinteren nærmer seg og sørger for komplett kaos i trafikken pga manglende vinterdekk. Det gjelder å forstå hvor i syklusen er og tilpasse seg.

Denne gang har jeg vært “forberedt” lenge, og kanskje egentlig litt for lenge på at det kan komme en større nedtur, det er tross alt en god stund siden vi har hatt en større nedtur nå, bare se på grafen over S&P500 nedenfor her. Siden den store gjeldskrisen (finanskrisen) var over oss har aksjemarkedet vært i en eneste stor fest i 10 år. Med ekstremt lave renter ble gjeldskrisen “løst” med muligheten for å låne enda mer penger, enda billigere. Noe som selvsagt har ført til en eksplosjon av gjeld verden rundt. Spørsmålet er som for så mange andre ganger i historien, hvor lenge kan lånefesten vare før smellen kommer?

SPX

De siste par årene har alle dårlige nyheter (og de har det vært mange av) hatt en ekstrem kortvarig effekt i aksjemarkedet, alt har prellet av og kursene har kort tid etter toget videre oppover for full maskin. Alle vet jo at aksjemarkedet alltid stiger. Verdsettelser av enkelte selskaper (særlig innen teknologi) har vært helt hinsides all fornuft og tatt ut av alle proporsjoner, men blir alltid forklart og rettferdiggjort på en eller annen måte at det er et nytt paradigmeskifte og derfor ikke kan verdsettes etter vanlige modeller, noe som minner meg litt om denne boble-syklusen:

stages_bubble

Et annet klassisk tegn jeg har sett de siste årene er at det har strømmet til med nye investorer, fra menn og kvinner i gaten. Folk som vanligvis ikke har vært i aksjemarkedet har fått med seg alle rundt seg som har tjent penger på aksjer og indeksfond, og hiver seg med for ikke å gå glipp av den enorme avkastningen. Alle tjener penger nesten uansett hvilke aksjer eller fond en kjøper og noen blir til og med som eksperter å regne etter noen få måneder med oppgang i aksjemarkedet.

Nå sklir jeg litt ut her, poenget mitt er: Store nedturer i aksjemarkedet er en helt naturlig del av hvordan det hele henger sammen og bør ikke komme som noen stor overraskelse for noen. På et eller annet tidspunkt så vil vi få et større kræsj. Når de underliggende faktorene ligger til rette for det, så skal det bare en utløser til for å sette i gang hele dominoen, i dette tilfellet kan det hende det er corona-viruset (jeg skriver kan hende, for det er ikke gitt at dette er den store nedturen). 

Det er av disse grunnene har jeg det siste året dreid min fleksible aksjestrategi (Fleksibel etter hvor i syklusen vi befinner oss) til å ta ned eksponering i aksjefond og øke kontantbeholdningen (som står klar til å kjøp etter en større nedtur) og heller fokusert mer på trading for å fange opp momentumaksjer som tar fordel av slutt-syklus-rally. Når det faller brått slik det har gjort denne uken, åpner strategien også opp for intradag trades for å fange rekyler i ekstreme intradag bevegelser.

Selv om det er over 10 år siden jeg kjøpte mine første aksjer, så regner jeg meg selv fortsatt som en ydmyk amatør.  Det jeg skriver i dette innlegget er slik jeg har oppfattet markedet. Jeg har fortsatt veldig mye å lære, men noen av de viktigste lærdommene fra aksjemarkedet var jeg kanskje heldig å lære ved å begynne midt i finanskrisen, nemlig det å være obs på risiko, bruke stop-loss, holde følelser utenfor (både håp og frykt) og ha en bevissthet rundt aksjemarkedets sykluser.

Nå er det ikke gitt at dette er den store nedturen og ikke råder ikke til å prøve å time aksjemarkedet. For alt vi vet så kommer plutselig nye “redningspakker” som holder festen gående litt til. Det jeg ønsker med dette innlegget er å gjøre noen som kanskje er ikke er helt bevisst på de store syklusene om å ikke la seg rive med av følelser, ha fokus på risiko og bruke tid på å bygge opp en bevisst egen aksjestrategi og følge den. 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *