9 Comments

Gjesteinnlegg: Følger aksjerådene i Dine Penger med egne penger

Dine Pengers aksjeråd har siden 1987 gitt en enorm avkastning på papiret hvor 100 000 kr ville blitt til 54 millioner kroner (Delphi porteføljen) i dag. Vil resultatet bli like bra ved å følge aksjerådene i praksis? I dette gjesteinnlegg ser vi starten på Torbjørn sitt prosjekt med å følge aksjerådene i Dine Penger med egne penger.

Jeg har i mange år fulgt misunnelig med på aksjerådene i Dine Penger, da særlig Delphi sine. For de som ikke kjenner til dette er det snakk om to meglerhus , Delphi og DNB, som gir råd om kjøp og salg av enkeltaksjer til en portefølje med ca 8-10 aksjer. De har hatt en eventyrlig avkastning, skal man tro bladets tall hvertfall.

Har bestemt meg for å følge Dine Pengers aksjeråd

Jeg har i den senere tid bestemt meg for å prøve å følge disse aksjerådene så nøyaktig som mulig, noe jeg skal utdype etter hvert. Det blir tungt å verifisere avkastningen i 28 år bakover i tid, men jeg velger å tro det er sanne tall når de publiserer det i Dine Penger. Det er en etablert sannhet at når et fond gjør det bedre enn en indeks i et par tre år, så kan dette meget gjerne skyldes tilfeldigheter.

Nesten ingen fond følger indeks nøyaktig, så da vil noen havne over og en del havne under i et gitt, relativt kort tidsrom. Over lengre tid (3-5 år og opp) er bildet noe annerledes. Da havner så mye som 75-80 % av aktivt forvaltede fond under indeks. Mye på grunn av forvaltningskostnader, men også fordi at tilfeldige tall over tid tenderer til å dras mot gjennomsnittet. Når vi da trekker fra forvaltningskostnadene havner de fleste under.

Når historien blir veldig lang, slik som 28 år er, så blir det mye vanskeligere å ligge over gjennomsnittet til en indeks. Dette har altså både Delphi og DNB klart i alle disse årene.

Gjesteblogger om prosjektet på Aksjebloggen

Det var med bakgrunn i de siste dagers avgjørelser om at jeg skulle følge disse at jeg kom borti aksjebloggen til Henrik. Jeg skrev et innlegg på økonomiforumet Pengevett om noen av mine tanker rundt disse rådene, og Henrik var en av de som svarte. Derfor havnet jeg på bloggen hans.

Jeg vet det er mange som har tenkt samme tanken som meg angående DP aksjeråd, så jeg tror at interessen for en som prøver i virkeligheten vil være stor.

Jeg har selv tenkt på om jeg rett og slett skulle blogge om dette prosjektet når jeg nå først har tenkt til å prøve det fullt ut. Jeg vet det er mange som har tenkt samme tanken som meg angående DP aksjeråd, så jeg tror at interessen for en som prøver i virkeligheten vil være stor. Jeg har ikke klart å spore opp noen som har gjort det ordentlig til nå selv. Tips meg gjerne om det hvis noen kjenner noen eller vet om noen.

Det er litt tidkrevende å starte en blogg, så jeg har ikke begynt prosessen med det enda. Da jeg så muligheten var tilstede for å gjesteblogge hos Henrik tenkte jeg at det kunne være en fin måte å få prøvd ut om jeg synes blogging er noe for meg. Samtidig vil jeg kanskje få litt feedback på det jeg har blogget, og lære litt av dette.

Å følge aksjeråd fra andre har her blitt omtalt i innlegget “Du blir ikke rik av aksjetips“. Jeg følger argumentasjonen i dette innlegget meget godt og er enig i det aller meste som står der, men har noen gode argumenter som taler for at Dine Penger sine aksjetips for meg ikke er å regne som den typen aksjetips beskrevet i innlegget, dette kommer jeg tilbake til i senere innlegg.

Porteføljen hittil i prosjektet

Jeg startet å følge Dine Pengers råd 11/1 og fortsatte deretter 8/2 og har altså da bare fulgt rådene i to utgaver av bladet hittil. Jeg kom inn stort sett under anbefalt kurs begge ganger.

Det skal sies til tilfeldighetenes fordel at ved første inngang 11/1 nølte jeg med å sette igang prosjektet, og ventet litt ekstra til jeg syntes prisene så såpass gunstige ut at jeg ikke klarte la være å kjøpe. Dette kunne likegodt slått ut andre veien. Jeg aner at dette kan være tilfelle i nedgangstider, men omvendt i oppgangstider.

Nå har jeg bare kjøpt disse to gangene da jeg ikke har hatt noen av de aksjene de har anbefalt å selge. Det kan jo gjelde det samme for aksjene som har vært solg også at de har falt i verdi før folk kom seg ut. Uansett er det positivt at det er slik i nedgangstider og muligens omvendt i oppgangstider. Det er lettere å avse litt avkastning på tapt kursinngang når man har mye avkastning å ta av.

Posisjoner til nå med kurs anbefalt, min kurs, «dagens kurs» (18. feb), og til slutt differansen i prosent mellom kursen som ble anbefalt og den jeg fikk.

Dine Pengers anbefalinger 8. februar

Aksje Anb 8/2 Min kurs Kurs ift anb Dagens kurs DP avk Min avk
AUSS 54,75 52,80 -3,6 % 57,00 4,1 % 8,0 %
PROTCT 71,25 70,50 -1,1 % 69,25 -2,8 % -1,8 %
STL 118,80 115,80 -2,5 % 122,40 3,0 % 5,7 %
Gjennomsnitt -2,4 % 1,4 % 4,0 %

Dine Pengers anbefalinger 11. januar

Aksje Anb 11/1 Min kurs Kurs ift anb Dagens kurs DP avk Min avk
VEI 102,00 100,50 -1,5 % 111,50 9,3 % 10,9 %
STB 32,05 30,32 -5,4 % 35,18 9,8 % 16,0 %
LER 311,00 311,00 0,0 % 349,00 12,2 % 12,2 %
Gjennomsnitt -2,3 % 10,4 % 13,1 %

Totalavkastning 18. februar

OSEBX Dine Penger Min avkastning
2,22 % 5,94 % 8,50 %

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Torbjørn. Innlegget inneholder også affiliate-lenker til Dine Penger

9 Comments

  1. Tilbaketråkk: Pengevett
  2. Hei!

    Hvor finner du anbefalte innkurser og selskapene i dine penger. På deres side får jeg ikke opp noe annet enn en generell anbefaling. Må man abonnere på selve bladet?

  3. Hei. Det er jeg som følger rådene, og jeg skal komme med en utfyllende kommentar om hvordan det har gått strax ;-). Hilsen Torbjørn

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *