2 Comments

Hva jeg gjør med ekstra penger inn på konto

Vi er inne i selve høytiden for ekstra penger inn i økonomien, med utbetaling av feriepenger og skattepenger. Her er hva jeg gjør når det kommer ekstra penger inn på konto

Les også: 4 måter å  tjene mer penger på mindre tid

Sommeren er ikke bare høytid for høyt forbruk, beleilig nok er det også høytid for ekstra penger inn på konto. Feriepenger, skattepenger, bonuser, salg av ting og tang og ikke minst sideinntekter, alle disse fordeles til ulike sparekanaler.

Målet er spare mest mulig av ekstra penger som kommer inn, helst 100% sparerate på alt av ekstra penger. Ekstra penger sluses derfor fint forbi brukskontoen og rett inn i sine designerte sparedestinasjoner, hvor de ulike ekstra inntektene har sin mer eller mindre faste plass.

Les også: 18 råd for å styrke din personlige økonomi, spare mer og få større økonomisk trygghet

Hvordan de ekstra pengene fordeles i sparingen

Feriepengene

Feriepengene er årets høydepunkt for oss storsparere. En så stor utbetaling byr på mulighet til å spe på ekstra penger inn i alle mulige spareformer. Først og fremst setter jeg av penger til neste års BSU innbetaling (Gjerne på utlån via Monner før de betales inn på BSU-kontoen), i tillegg setter jeg penger inn på aksjesparing, til feriekonto (For både meg og samboeren som er student) og ekstra innbetaling på boliglånet. Nesten alle sparekontoer får rett og slett et lite boost hver sommer!

Skattepenger

Nå har jeg stort sett ikke fått de helt store utbetalingene av skattepenger. Stort sett har det gått i nesten nulloppgjør, jeg har hittil betalt litt ekstra skatt av lønningen hver måned som dekker inn ekstra skatt som skal betales i forbindelse med realisering av aksjegevinster (Slutt på nå som jeg investerer gjennom aksjesparekonto) og skatt på lønn fra enkeltpersonforetak. De gangene jeg har fått igjen større summer i skatteoppgjør så går disse pengene stort sett rett inn i buffersparing.

Overtid og bonuser

For noen år siden forsvant både overtidsbetaling og bonuser fra lønningen, og bortsett fra én bonusutbetaling siden den gang er det ikke stort mye ekstra som kommer inn her. Da jeg hadde slike ekstra utbetalinger derimot gikk stort sett alt dette rett inn på aksjekontoer.

Salg av brukte ting

De siste årene har vi solgt masse ting og tang på Finn.no og faktisk også solgt møbler vi plukket opp gratis, til sammen har det kommet inn nesten 30 000 kroner på å selge brukte ting de siste årene. Alle ekstra penger som kommer inn på salg av brukte ting setter vi rett inn på felles ferie/bryllupskonto, noe som gir ytterligere motivasjon for å drive penger inn i kassen.

Sideinntekter

Gjennom Aksjebloggen og flere andre nettsider tjener jeg noen ekstra slanter hver måned. Disse pengene går gjennom flere ledd. Først kommer de inn på en bufferkonto for enkeltpersonforetaket (Som brukes til utgifter og investeringer i nettsidene), når denne er over et visst nivå renner pengene videre til reisekontoen (Veldig motiverende å se at sideinntekter betaler for reiser og ferie). Når reisekontoen er over et visst nivå renner pengene videre inn på aksjetradingkontoen for å settes i arbeid og videre vekst.

Les også: Dette tjente jeg på blogging de siste 3 årene

Andre ekstra inntekter

Foruten de større postene som er nevnt over, så hender det jo at det kommer inn litt små og store uventede pengesummer fra andre steder. Jeg har for eksempel flere ganger vunnet pengepremier fra ulike konkurranser på nett, utbetaling av kompensasjon for flyforsinkelser, småjobber, bonusprogrammer og pengegaver fra snille besteforeldre. En krone her, og en krone der. Alt dette skufles rett inn på felles reise/bryllups-konto med samboeren.

2 Comments

  1. Hei, du skriver at du har neste års BSU penger i Moner. Er ikke det risky? Er du garantert å få tilbake pengene dine til januar 2020? Hvilken avkastning forventer du der?

  2. Hei,

    Større risiko er det selvsagt, men det er også det jeg får betalt for. I snitt får jeg en rente på 8,6 %. Historisk har det vært rundt 2-3 % mislighold. På Monner diversifiserer jeg også mest mulig og fordeler pengene over mange ulike lån, med små beløp i hvert lån. Hvor jeg tar inn mest i lån med høy kredittscore og sikkerhet. Det er ikke noe større risiko enn om det skulle bli noe så usannsynlig som 100 % mislighold på alle lånene og pant og sikkerhet også gikk rett vest i lånene, så må jeg ta BSU pengene fra bufferkontoen i stedet og spare opp igjen. Jeg trenger ikke pengene før i slutten av 2020 (Lar de heller stå til 8,6 % rente enn BSU renten) og det er ikke slik at jeg har tatt inn nøyaktig 25 000 kroner som jeg så må ha ut igjen på det tidspunktet. Tanken er at jeg vanligvis har tatt ut 25 000 kroner fra feriepenger og annet på dette tidspunktet som jeg så tar inn på BSU i januar, men i år har jeg altså i stedet lånt disse ut (Årets BSU er allerede fylt opp).

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *