10 Comments

Handelsanalyse av SBX og REC

Tradingporteføljen min hadde en fin utvikling i første halvdel av 2011, ihvertfall om jeg sammenligner med aksjemarkedet ellers. Her er en liten handelsanalyse av aksjene som har bidratt mest positivt og negativt, forholdsvis Seabird Exploration (SBX) og Reneweble energy Corporation (REC).

Tradingporteføljen min (til nye lesere: Jeg har én tradingportefølje og én investeringsportefølje) har hatt en god utvikling hittil i år, tatt forholdene i betraktning. Spesielt gikk det bra i første halvdel av året hvor jeg var oppe i 12 % avkastning mot et fall i hovedindeksen på 5 %. De siste to ukene har imidlertid ting snudd seg og jeg har hatt flere av de verste dagene siden jeg startet med aksjer, men jeg har likevel et godt forsprang til hovedindeksen som i skrivende stund er ned 21,7  % hittil i år, mens jeg er ned rundt 3 %. Jeg tenkte det kunne være på sin plass å gi en liten handelsanalyse av de aksjene som har hatt størst betydning for den utviklingen.

I første halvår handlet jeg i ti forskjellige verdipapirer hvorav åtte av dem gav positiv avkastning. Seabird Exploration er den aksjen som har bidratt mest til den positive avkastningen tett etterfulgt av XACT Derivat Bear. I den andre enden finner du Renewable Energy Corporation og Vest Wind Systems, altså to selskaper innen fornybar energi.

I handelsanalysene som jeg har skrevet hittil har det stort sett handlet om aksjer som har gitt positiv avkastning. Jeg har alltid vært klar på at en bør lære av sine feil og derfor ville det kanskje vært litt mer naturlig å skrive om de handlene som gir meg tap. Men det er gjerne mer spennende å skrive om de handlene som gir gevinst, ikke nødvendigvis fordi de gir gevinst, men fordi handlene som går med tap stort sett går ut med stop-loss som betyr en kort og kjedelig handelsanalyse. Dette er handelen i REC et godt eksempel på, men den er likefullt viktig.

Seabird Exploration (SBX)

Seabird Exploration hadde jeg hatt i kikkerten lenge, ikke bare hadde den gitt meg god avkastning ved en tidligere anledning, men den så ut til å utvikle en større bunnformasjon, en såkalt omvendt-hode-skulder formasjon med etablerte støttenivåer rundt 2,60. (Se formasjonen). Denne formasjonen ville bekreftes om aksjekursen skulle stige over 2,90 helst på høyt volum.

Riktignok er SBX et lite selskap som driver innen seismikk og uten den helt solide økonomien, men som en kortsiktig trade ble denne etterhvert en spennende case.

 • (1): Kursen hadde vært en liten nedtur under 2,60 og RSI under 30 (oversolgt område), i det som så ut til å kunne bli en skulder i den omvendte-hode-skulder formasjonen. Jeg bestemmer meg for å gjøre et pilotkjøp til kurs 2,65 idet RSI bryter opp gjennom 50-nivået. Stop-loss settes ti rett under 2,60.
  Handelsanalyse SBX (Klikk for større bilde)
 • (A): 10 millioner aksjer bytter hender mellom Ferd Invest og Perestroika AS. Dette fører til at formasjonen blir bekreftet idet den bryter gjennom 2,90 på høyt volum.
 • (2): Formasjonen er bekreftet og jeg øker min beholding. Kjøper til kurs 3,11 med stop-loss rett under 2,60.
 • (3): Aksjen er igjen nede å tester 2,60 nivået. Støttenivået holder og aksjen øker igjen på høyt volum. Jeg kjøper mer til kurs 3,07. Fortsatt Stop-loss rett under 2,60.
 • (B): Mye spennende på gang i SBX nå. Stadig nye kontrakter og ikke minst et strategisk samarbeid med PGS som utløser spekulasjoner om et mulig fremtidig oppkjøp av SBX.
 • (4): Kursen stiger raskt og RSI diagrammet sniker seg over 70, altså i det såkalte overkjøpte området. Jeg bestemmer meg for å selge omtrent halvparten av beholdningen og se an resten. Selger til kurs 3,52, noe som gir en avkastning på 31,9 % for kjøp (1).
 • (5): Et par dager senere har kursen steget enda mer og jeg sier meg fornøyd med avkastningen og selger resten til en kurs på 3,68 kr. Dette gir en avkastning på 17,6% og 18,7% for henholdsvis kjøp (2) og (3).
 • Totalt gir disse handlene en avkastning på 21,2 % av pengene investert i SBX.

For en gangs skyld kan jeg altså skrive en handelsanalyse hvor jeg føler jeg har fulgt min egen aksjestrategi til punkt og prikke. Jeg holdt hodet kaldt gjennom hele tradingcasen, og fikk betalt for det til slutt. Gir meg selv en klapp på skulderen.


Renewable Energy Corporation (REC)

Handelsanalyse REC (Klikk for større bilde)

Renewable Energy Corporation har vært alt annet enn en solstråle hittil i år og etter et bratt fall i slutten av mai i år, ble det for fristende å prøve å gjøre det en egentlig aldri bør prøve å gjøre, nemlig å fange den fallende kniven. Men med tidligere vellykkede knivfangst i REC friskt i hukommelsen og med en RSI langt ned i oversolgt område, ble fristelsen for stor.

 • (1): Jeg kjøper til kurs 13,03 kr idet RSI svinger opp fra å ha vært helt nede på 10-tallet. Ettersom aksjen er i all-time-low område, så settes stop-loss til ca -10%.
 • (2): Etter knappe to uker selges hele beholdningen på stop-loss til snitt-kurs på 11,59 kr.
 • Totalt gir denne handelen et tap på -10,8 %

 

At denne handelen gav en negativ avkastning er ingen problem og ikke noe jeg tar tungt. Ikke alle handler kan ende i pluss. Utfordringen jeg møtte i denne handelen var å sette stop-loss. Ettersom aksjen aldri hadde vært på et så lavt nivå var det ingen tekniske støttenivåer å forholde seg til, da satte jeg den på rundt 10% under kjøpskursen i henhold til strategien min (Hvis jeg ikke finner støttenivåer). For fremtiden bør jeg kanskje være litt mer forsiktig med aksjer som beveger seg i ukjent territorium og nye rekordlave kurser.

Ellers er det ingen store lærdommer jeg føler jeg har å dra med meg fra denne handelen. Det er ikke den mest solide handelen jeg har gjort hvor jeg mer eller mindre kun støttet meg til RSI-diagrammet da jeg kjøpte. Men jeg var i det minste tro mot stop-loss, noe som hindrer et større tap. I tilegg utgjorde aksjen kun en mindre del av tradingporteføljen og dermed den totale risikoen.

Likte du det du leste? Følg Aksjebloggen på:

 

10 Comments

 1. Hej Aktiebloggen.

  Detta är en super bra beskrivande av läget i REC ock SBX ! Om du kör på hårt blir du nummer 1 i Norge 🙂

  Andreas

  VD ProInvestor Sverige

 2. Flott at ikke bare jeg lærer av dette her 😉

  Jeg bruker litt forskjellig. Har ikke gått til anskaffelse av et skikkelig TA program enda rett og slett fordi jeg ønsker å holde det enkelt. For mange indikatorer tror jeg ikke er bra. Det enkle er ofte det beste. Men jeg vurderer fortløpende om jeg skal kjøpe meg et godt program, med mindre noen vet om noen gode gratis?

  Ellers bruker jeg mest netfonds og BigCharts (http://bigcharts.marketwatch.com).

 3. Veldig bra analyse og godt skrevet 🙂

  Men hvorfor selger du SBX selv om den stiger? Det er jo en veldig fin avkastning, det er det jo ingen tvil om, men hvorfor ikke heller heve stopp lossen til tettere opp mot kursnivå?

  Er det fordi det kan være vanskelig å få stopp lossen til å gå inn hvis kursen faller alt for fort? (Noe jeg har opplevd litt for mange ganger) 🙂

 4. Takk for det Ivar 🙂

  Grunnen til at jeg solgte var at den steg veldig raskt sammen med RSI som stanget opp i overkjøpt område. Når dette skjer veldig raskt er det ofte en korreksjon rundt hjørnet, særlig i SBX som har en tendens til å svinge mye. Grunn nummer tom som jeg også prøver å bli flinkere til er å si meg fornøyd med gevinster og ikke bli grådig.

  Jeg kunne som du foreslo ha hevet stop-lossen min (såkalt trailing stop), og det er også noe jeg normalt ville ha gjort. Men måten denne steg på og hvordan både volumet og RSI utviklet seg gjorde at jeg fant det lurest å ta gevinsten og si meg fornøyd. I andre tilfeller hvor aksjen gjerne stiger jevnt og trutt så hadde jeg fulgt opp med å heve stop-lossen som du foreslo.

 5. Glimrende og veldig interessant blogg 🙂
  Du skriver at du ikke fant noe støttenivå. Hva er teorien bak støttenivå og å finne dette? Lurer også på omvendt hode skulder formasjon. Er det noen artikler vi kan lese om det gratis på nettet?

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *