10 Comments

Handelsanalyse – Eitzen Chemical (ECHEM)

Det er flere momenter som går igjen i de ulike tradingstrategiene til de største traderne gjennom historien. Et av de mest opplagte er analyse av aksjehandlene i ettertid. Dette er kanskje det viktigste verktøyet i læringsprosessen og ikke minst i prosessen med å bygge opp en egen strategi. Ved å analysere handlene du gjør får du et virkelig godt innblikk i hvordan du “oppfører” deg i markedet og kan utforme en strategien deretter ved å blant annet implementere regler som hindrer deg i å begå de samme feilene igjen. Å ikke analysere mine handler var en av de største feilene jeg begikk i begynnelsen, for hadde jeg analysert handlene jeg gjorde, ville jeg fort oppdage at jeg var helt på villspor uten noen strategi til å lede meg på rett vei. Dette vil du kunne lese mer om i artikkelserien om mitt første år i aksjemarkedet. Viktigheten av å analysere egne handler vil du også kunne lese mer om i artikkelserien “Kom i gang med aksjer”.

Min portefølje er delt i tre deler, hvorav halvparten er “låst” til aksjefond og investeringer i enkeltaksjer med lengre tidshorisont, mens den andre halvdelen av porteføljen går til trading med aksjer. Jeg vil stort sett holde meg til å analysere aksjehandlene i tradingdelen på Aksjebloggen, da jeg tror disse er de som er mest interessante å lese om. I tradingendelen bruker jeg nesten utelukkende teknisk analyse av aksjer i motsetning til den mer langsiktige delen hvor jeg også baserer handlene på fundamental analyse.

Første aksje jeg har tenkt å analysere her på Aksjebloggen er Eitzen Chemicals (ECHEM), en aksje som virkelig har fått kjørt seg i kjølvannet av finanskrisen med en nedgang på nesten 78,3 % i 2009. Jeg satte den på watch listen min etter en emisjon i selskapet og etter en måned tid så det ut til at en liten omvendt-hode-skulder formasjon (Markert i grafen under), var under dannelse. Kursen måtte bryte opp gjennom ca 1,70 nivået på høyt hanelsvolum for at formasjonen skulle være bekreftet. Jeg kjøpte på kurs 1,63 før formasjonen var bekreftet. Selv om strategien min egentlig ikke tillot meg dette valgte jeg å kjøpe da jeg ikke hadde sjanse til å følge med markedet de påfølgende dagene. Jeg satte Stop loss på 1,48 (Rett under høyre skulder).

Det skulle vise seg at formasjonen ble bekreftet noen dager senere og aksjekursen steg kraftig derfra. Det tok ikke mange dagene før kursen nærmet seg motstandsnivået på ca 2,40 og jeg valgte å selge da kursen intradag landet på 2,42. Jeg så at et svært stort volum den dagen ikke var nok til å holde kursen over motstandsnivået i tilegg lå RSI i overkjøpt område. Det meste ble gjort etter boken eller strategien om du vil, og jeg fikk en avkastning på hele 48,47 % på den handelen.

Det hele virket så altfor lett. Jeg følte meg som en ekspert som hadde greid å få en avkastning på nesten 50% på et par uker ved å bruke min egen strategi. Ekstra tilfredstillende var det da kursen fortsatte å falle etter at jeg hadde solgt meg ut. Dette tok jeg som en bekreftelse på at jeg hadde rett.

Jeg ble bitt av basillen og ønsket meg mer avkastning. Etter at kursen hadde falt ca 20% under kursen jeg solgte for, bestemte jeg meg for å kjøpe meg inn igjen, jeg ville jo ikke gå glipp av en evt ny oppgang. Men denne gang hadde jeg ignorert min egen strategi, et var ingen signaler som tillot meg å kjøpe på det tidspunktet, men jeg følte meg nesten uovervinnelig og kjøpte likevel til en kurs på 1,92 kr (3) uten noen stop loss. Kursen fortsatte å falle og jeg tok meg selv i nakken og brukte strategien denne gang, og den tvang meg til å selge ved kurs 1,70 kr (4), jeg hadde realisert et tap på 11,46 %. Strategien min innebærer blant at jeg må selge en aksje hvis kursen faller mer enn 10% under kjøpskurs, så her hadde jeg fulgt strategien min noe.

Bare dager senere begynte det å klø i fingrene etter aksjen igjen, jeg følte at det var noe i gjære, at denne skulle opp igjen. Da jeg oppdaget at RSI lå i kraftig oversolgt område bestemte jeg meg for å kjøpe den igjen til en kurs på 1,66 kr. Heller ikke denne gang hadde jeg fulgt strategien min og av den grunn bestemte jeg meg bare noen dager senere for å selge den og si meg fornøyd med den enorme avkastningen jeg hadde fått på første handelen og heller begynne å se mot andre potensielle aksjer. Under finner du en oversikt over handlene jeg foretok meg i aksjen. Disse er også markert i grafen hvor blå streker indikerer kjøp og røde salg.

Jeg fikk altså en svært god avkastning på denne traden, men fikk også to mindre tap etter at jeg ble revet med. I dette tilfellet var det ikke strategien min som feilet, men at jeg heller feilet i å bruke strategien. Jeg ble revet med av den herlige følelsen en rask gevinst gir. Jeg jobber i dag med å implementere noen regler som kan hindre meg i å falle i den samme fellen igjen. Jeg vurderer blant annet handelskarantene eller evt bare kjøpskarantene etter å ha realisert store gevinster eller tap. Dette for å ha et mest mulig objektivt syn på markedet, for med en gang en har penger i en aksje så får en et mer subjektivt syn på den uansett hvor mye en prøver å være objektiv.

PS: Ikke misforstå nå, dette er en av de bedre tradene jeg har gjort. Du vil nok kunne lese mange handelsanalyser for trades med dårlige utfall også, men jeg kutter tapene raskt (Når kursen faller 10% under kjøpskurs), så da blir disse ofte mindre interessante å lese om, men likefullt viktig å analysere.

10 Comments

 1. Spennende aksje og bra trade du gjorde (iallefall den første). Det er vel dog ganske sjeldent med flere slike oppturer på rad?

 2. Heisann Kenneth:)

  Ja, dette var en veldig spennende trade for meg. Trade II og III kunne jeg nok spart meg for ja, de hadde ikke rot i strategien min og kan vel egentlig kun regnes som rent sjansespill og håp. Ja, slike bråe oppganger kommer nok ikke ofte på rad, spesielt om de har snudd raskt. Det jeg tror jeg tenkte på når jeg kjøpte meg inn igjen var at volumet falt sammen med kursen og at jeg så på muligheten for at salgspresset ville avta og at kursen igjen ville ta turen oppover etter at pessmistene hadde fått nok tid til å selge seg ut. Jeg trodde ikke på enda en brå opptur, det gjorde jeg nok ikke. Men som sagt, ingen kjøpssignal ut i fra min strategi og derfor skulle jeg heller ikke ha kjøpt i 3 og 5.

 3. Hva tror du om Echem nå? Er det lurt å kjøpe på den tiden når de gikk så mye opp? Hva sier din strategi?

 4. Heisann Andre

  Vel, min strategi tillater meg ikke å ta imot aksjetips fra noen, dermed vil jeg heller ikke gi ut slike tips. Så hva sier din strategi? Hvis du ikke har en så anbefaler jeg deg virkelig å lage deg en, det kan bli mye mer lønnsomt enn å spørre folk på nettet om råd. For på nettet får du stort sett svaret: KJØP hvis vedkommende eier aksjen og SELG om vedkommende ikke eier aksjen. Og hvis du skulle få et kjøpstips ut ifra en annen sin strategi, hvordan vet du da når du skal selge den? Hvordan vet du at vedkommende som tipset kjøp ikke solgte dagen etterpå fordi strategien plutselig gav et salgssignal da? Jeg gjorde selv en del kjøp ut ifra tips i begynnelsen. Tips fra fondsforvalter, familiemedlem og til og med fra forum på internett. Det gikk som det gikk, noe du kan lese mer om etterhvert i artikkelserien “Mitt første år”. Poenget mitt her er at i lengden vil du ikke gjøre det godt ved å kjøpe på tips basert på andre sine strategier, du må lage din egen. Arbeidet vil betale seg. 🙂

 5. Hei, Takk for svar. Egentlig ser jeg at aksjer ha rgått så mye opp, disse har potensial å gå opp mye mer, men akkurat nå tror jeg at det er midtpunkt på en måte., de kan gå ned ( ikke mye) men om en stund skal de stige uansett. Jeg er ikke flink jeg bare begynner meg å lære om aksjer.
  PS:Du har veldig god blogg.

 6. Takk skal du ha Andre:)

  Ja, har nok vært der jeg også og er jo for så vidt nybegynner jeg også da jeg bare har holdt på i et halvannet år. Leser du bøker om aksjer og ulike strategier da? Hvis ikke anbefaler jeg deg virkelig å kjøpe deg “Aksjekjøp og daytrading“. Det var ihvertfall den boken som i starten gav meg mange aha-opplevelser, men også et lite kick mot det å lage meg en egen strategi, få mer struktur på handlene. Det er en veldig lettlest og oversiktlig bok. Det kommer nok en omtale fra meg i løpet av kort tid:)

 7. En annen veldig god bok når det gjelder systembygging er “Trade your way to financial freedom” av Van K. Tharp. Denne boka tar for seg de ulike elementene i et tradingssystem på en meget god måte.

 8. Den har jeg ikke lest. Takk for tipset Vidde. Får sette den på den lange listen over bøker jeg skal lese 😉

 9. Anbefaler Eitzen chemical. Kjøp mellom 1.5 – 2.0 NOK. Dette er et hett aksjetips. En dobling kan komme når som helst.

  Anbefaler til dere som er interessert i TA. To bøker som legger gode grunnlag til suksess: “Encyclopedia of Chart patterns” og Candlesticks.

  Bruk dem fliktig 😉 Velg ut favorittene og spesialiser!

  Tips: Sett opp to MVA. en på [5, 1] eller [5, 3] og en på [3, 0] i plattform. Håper at jeg har klart å forkorte læretiden ytterligere. Kos dere.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *