7 Comments

Historiens største svindlere – Del 2: 1930-2000

Vi fortsetter der vi slapp og beveger oss inn i tidsrommet 1930-2000. Svindlerene blir stadig større i omfang og stadig flere personer og mer penger er innvolvert.

Les også: – Historiens største svindlere – Del 1: 1717-1930

6. Den store Baker svindelen  – 1936

På slutten av 1800-tallet reklamerte en rekke forretningsmenn i USA i diverse aviser om en stor arv som ingen hittil hadde gjort krav på. Arven skulle angivelig stamme fra en krigsveteran med navn Jacob Baker fra Pennsylvania som døde 1839. Gjennom annonen ble alle med familienavnet Baker oppfordret til å gjøre krav på denne arven. Arven skulle være verdt hele 80 millioner dollar i eiendom, deriblant eiendom der hvor en rekke kjente bygninger allerede stod, som Broad Street Station (Bilde t.h). Baker familiene måtte imidlertid bevise sin tilknytning til Baker slekten.

Responsen var overveldende og det rant inn med forespørsler blant personer med etternavnet Baker, flere tusen familiehistorier sies å ha blitt sendt in. Responsen var så stor at forretningsmennene åpnet kontorer i flere stater og i Canada. Svindelen nådde også ut i Europa, på Cuba og i Mexico. Men for å bevise sin rett til arven måtte personene betale store utgifter til blant annet advoktarer og reise for disse. Men hva er vel noen tusen dollar i utgifter mot en arv på 80 millioner dollar?

Svindelen pågikk langt inn i 1900-tallet, men ble avslørt i 1936. Jacob Baker og hans arv var kun oppspinn, en fiksjon, en svindel. Flere tusener hadde gått i fellen og brukt mye av sine familieverdier i jakten på denne arven. Det ligger ulike estimater ut på hvor mye som ble tapt og det spriker mellom 1-25 millioner dollar. Og hele 24 personer ble dømt for denne svindelen.

 7. Barry Minkow – ZZZZ Best – 1987

Allerede da Minkow var 15 år gammel startet han selskapet ZZZZ Best (Uttales Zee Best) som drev innen tepperens. Selskapet ble drevet i garasjen hjemme hos foreldrene med 3 ansatte og 4 telefoner. På grunn av sin lave alder møtte Barry en del vanskeligheter i forhold til banker ettersom mindreårige ikke hadde lov til å skrive bindende kontrakter i California. Selskapet var tidlig i store økonomiske problemer. Økonomiske problemer som Barry løste blant annet ved å stjele og selge bestemorens smykker, sjekksvindler og svindel med kredittkort. Selskapet vokste etterhvert, ved hjelp fra personer innen organisert kriminalitet.

Da Barry var 19 år ble selskapet offisielt startet og kort tid senere notert på børs i NASDAQ. Han beholdte 53 prosent av aksjene og ble millionær på papiret. Senere hentet selskapet inn hele 15 millioner dollar i en emisjon. Barry Minkow var nå blitt den yngste personen noensinne til å lede et børsnotert selskap tilgjengelig for allmenheten.

Men selskapet var fiksjon og i stor grad bygget på små og store svindler. Når nye potensielle investorer ville undersøke selskapet leide han inn kontorbygg og forfalsket tusener av dokumenter for å overbevise dem. I 1987 var selskapets markedsverdi hele 280 millioner dollar og hadde over tusen ansatte. Barry levde et luksusliv og ble et eksempel på den amerikanske drømmen.

Kredittkortsvindlene skulle imidlertid knuse denne drømmen ganske fort da en artikkel ble trykket i Los Angeles Times om svindlene ZZZZ Best angivelig skulle stå bak. Aksjen raste 28 prosent da artikkelen ble trykket og kort tid etter begynte banker å kreve tilbake sine lån. Nye anklagelser begynte å rulle inn, og til tross for iherdige forsøk med falske pressemeldinger om rekordresultater fortsatte aksjen å stupe til 81 % under høyeste kurs. Mange av oppdragene ZZZZ Best angivelig hadde, viste seg å være ikke-eksisterende.

ZZZZ Best ble tvunget inn i skifteretten og politiet som gjennomsøkte kontorlokalene til Barry fant bevis for at selskapet hadde blitt brukt til å hvitevaske penger fra organisert narkotikahandel.  Svindelen hadde kostet investorer mange titalls millioner dollar. Barry ble dømt til 25 år i fengsel og til å betale en erstatning på 26 millioner dollar. Ti andre ansatte ved ZZZZ Best ble også dømt.

8. Guiness markedsmanipulasjon – 1990

En av de mest kjente skandalene i finansmiljøet i City i Storbritannia er Guiness manipulasjonen på 80-tallet. Denne ble utført av de fire aksjetraderne;  Ernest Saunders, Gerald Ronson, Jack Lyons og Anthony Parnes, som i ettertid fikk tilnavnet “The Guiness four”. Ernest Saunders var da konsertsjef i Guiness.

De fire traderne gikk sammen i 1986 om å støtte opp om prisen på Guinessaksjene gjennom markedsmanipulasjon og urettferdige garantier fra Guisness som gav dem en fordel ovenfor resten av aksjeholderne. Dette ble gjort i et forsøk på å ta over det mye større bryggeselskapet Distillers som stod i fare for å bli tatt over av et annet selskap, Argyll. “The Guiness four” forsøkte å holde prisen oppe ved å kjøpe aksjer verdt £ 300 millioner for å ta over Distillers som var verdt £ 2,7 milliarder.

Konsernsjefen Saunders ble dømt for forfalskning av regnskap, konspirasjon og tyveri og fikk 5 år for dette. Resten ble også dømt for forfalskning av regnskap og tyveri og ble dømt til mellom 0-3 års fengesel og 0 – £ 5 millioner i bot.

9. Sergei Mavrodi – MMM – 1994

Sergei startet selskapet MMM sammen med broren Vyacheslav Mavrodi og brorens kone Olga Melnikova. MMM drev opprinnelig innen import av datamaskiner og kontorutstyr, men skiftet senere over til finanssektoren etter å ha møtt vanskeligheter etter anklagelser om skatteundragelse. Selskapet ble etterhvert en typisk ponzi-svindel, hvor investorene ble fristet av lovnader om avkastning på opptil 1000 % i året. Noe som kunne være mulig med den pågående Russiske hyperinflasjonen.

Sergei appelerte til de private russerne og greide gjennom aggressiv markedsføring, blant annet utdeling av gratis metroturer i Moskva, å tiltrekke seg millioner av investorer som på selskapets høyde tok inn 50 millioner dollar dagen ved salg av selskapets aksjer til allmennheten. Kontantstrømmen var til tider så høy at de hadde problemer med å telle dem. Ledelsen i Moskva begynte åt telle penger i form av rom. 1 rom med penger, 2 rom med penger, osv.

Sommeren 1994 stengte politiet kontorene til MMM for store skatteundragelser. Svindelen ble nå oppdaget og mellom 5 og 40 millioner investorer skal ha blitt svindlet for mellom 1,5 – 10 milliarder dollar. Over 50 personer som hadde tapt alt i svindelen tok selvmord.

Sergei beskyldte i ettertid myndighetene og drev frem en politisk kampanje med lovnader om å endre systemet og investere i samfunnet. Han fikk midlertidig immunitet mot straffeforfølgelse, men ble i 2003 arrestert. Han fikk 3 år på seg til å lese gjennom saksdokumentene på nesten 200 000 sider. I 2007 ble han dømt til 4,5 års fengsel, men siden han allerede hadde tilbragt flere år i fengsel ble han løslatt kun måneder etter. MMM-svindelen førte til en rekke innstramninger og reguleringer av det russiske aksjemarkedet.

10. Nick Leeson – Barings Bank – 1995

Nick Leeson fikk jobb i Barings Bank i 1989. Dette var da den eldste investeringsbanken i Storbritannia og hadde eksistert siden 1762. Men det skulle ikke mange årene til med Leeson som ansatt for å velte denne banken.

Leeson ble nektet meglerlisens i Storbritannia ettersom han hadde svindel på rullebladet. Han ble derfor sendt til Singapore hvor han ble leder av futures-handelen for Barings Bank. Men spekulanten Leeson hadde mer smak for andre markeder og utførte handler i han ikke var autorisert til å utføre. Allerede første året i Singapore tjente Leeson inn hele £ 10 millioner for Barings Bank, noe som tilsvarer 10 % av hele inntekten til banken. For dette fikk Leeson en heftig bonus som gjorde at han tjente til sammen £ 180 000 det året, noe som trolig gav mersmak.

Men det snudde seg raskt for Leeson. Den ville tradingen hans førte til tap. Først mindre tap, som han forsøkte å skjule gjennom error-kontoen til banken, en konto som ble benyttet til å rette feil i tradinger. F. eks når futureskontrakter som skulle selges ble kjøpt istedet. I begynnelsen skyldte han gjerne også på kollegier. Men tapene fortsatte å strømme på og Leeson benyttet seg av denne kontoen stadig flittigere for å skjule de store tapene fra tradingen sin. I 1994 var tapene kommet opp i hele £ 208 millioner.

Den 16 januar 1995 plasserte Leeson en enorm posisjon i det japanske markedet i tro om at markedet ville gå opp i løpet av natten. Men da 17 januar stod på kalenderen ble Japan rammet av Kobe jordskjelvet og markedene og Leesons sine posisjoner falt drastisk. Noen uker senere la Leeson igjen en lapp med ordene “I’m sorry” og rømte Singapore. Tapene var da kommet opp i hele £ 827 millioner. Dette var mer enn dobbelt så mye som den tilgjengelige tradingkapitalen til hele Barings Bank.

Leeson ble tatt etter litt over et år på rømmen og ble høsten 1995 dømt til seks og et halvt år i fengsel i Singapore. Han ble løslatt allerede i 1999 på grunn av kreft. Tapet ble for stort for Barings Bank og deres lange historie var ja, historie, da en nederlandsk bank kjøpte opp restene til den nette sum av £ 1.

I fengselet skrev han boken “Rogue trader” som senere også ble film: Se – 12 filmer for deg som er interessert i aksjer

Likte du det du leste? Følg meg på:

 

Kilder:

– (6) http://members.tripod.com/~Crystal_J/Baker-2.html

– (7) http://en.wikipedia.org/wiki/Barry_Minkow

– (8) http://en.wikipedia.org/wiki/Guinness_share-trading_fraud

– (9) http://en.wikipedia.org/wiki/MMM_(pyramid)

– (9) http://en.wikipedia.org/wiki/Sergei_Mavrodi

– (10) http://en.wikipedia.org/wiki/Nick_Leeson

– (10) http://en.wikipedia.org/wiki/Barings_Bank

 

7 Comments

  1. Flott! 🙂 Det tar jo litt tid å gjøre research og skrive alt dette så jeg setter alltid pris på å se at andre enn meg synes det er godt lesestoff 🙂

  2. Det er et interessant tema du skriver om. Jeg for min del er veldig interessert i seriemordere. Det er et tema som opptar meg, og som jeg liker å lese om. Ikke at de har gjort noe flott, men det er noe som er “morsomt” å lese om. Ettersom jeg har skrevet mye om seriemordere ranker jeg nå som nummer 6 på Google 🙂 Litt reklame for meg selv nå, men men.

    Her er for eksempel en artikkel om de 5 verste seriemorderne gjennom tidene:
    http://news.isay.no/2010/03/13/de-5-verste-seriemorderne-gjennom-tidene/

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *