Hva er kredittscore, hvordan se kredittscore og hvordan forbedre den?

Alle har en kredittscore, vet du hva din er? Hva kredittscore betyr for deg? Hvor du kan sjekke kredittscore eller hva som påvirker kredittscoren din? Her får du svaret på dette.

Les også: Defero – Ny gratis tjeneste: Se din kredittscore og få gode tilbud og fordeler

Kredittscore er et mystisk tall for de fleste. Et tall som gjerne dukker opp en sjelden gang i et gjenpartsbrev du får fra kredittvurderingsselskaper som bisnode og experian,  når noen kredittsjekker deg. Dette skjer blant annet når du søker om lån eller tegner et nytt mobilabonnement. 

Men hva betyr egentlig dette tallet? Hva er kredittscore og hvordan fungerer det? Hva påvirker kredittscoren din? Hvor kan du sjekke kredittscore og hvordan fungerer kredittscore skalane? I dette innlegget skal jeg prøve å besvare noen av disse spørsmålene.

Se din kredittscore hos Defero

*Dette er en affiliatelenke til Defero. Jeg får dermed en liten slant om du registrerer deg. Det er fortsatt gratis for deg og jeg har selv testet ut tjenesten!

Hvordan sjekke kredittscore?

Å sjekke kredittscore kan gjøres enten ved å besøke og registrere deg hos en av de store kredittvurderingsselskapene Bisnode, Evry, Experian eller Creditsafe (Disse har alle sin egen kredittscore av deg), dette koster ofte litt å sjekke. Et godt alternativ kan derfor være å bruke den gratis tjenesten Defero, som tar kostnaden med å kjøpe dine kredittscore opplysninger fra Experian og gjøre dem tilgjengelig for deg til enhver tid.

Hva er kredittscore og hvordan fungerer det?

Kredittscore er egentlig en objekt kredittvurdering av deg som gjøres av uavhengig kredittopplysningsforetak. I Norge har vi fire selskaper med konsesjon til å drive med kredittvurdering, Bisnode, Evry, Experian og Creditsafe. Disse selskapene tar i bruk en rekke faktorer rundt din økonomi (Basert på informasjon fra blant annet skatteetaten) og lager en kredittscore basert på en skala (Se kredittscore skala lenger nede)

Når du søker om lån, bestiller nytt mobilabonnent eller andre tjenester som krever avbetaling så vil de sende inn en henvendelse til et av disse selskapene og foreta en kredittvurdering av deg mot betaling. De får da en kredittscore på deg som de bruker som en anbefaling for om de skal innvilge eller avslå deg. Hver gang noen gjør en kredittvurdering av deg vil du motta et gjenpartsbrev i postkassen din, hvor du kan se hvilken informasjon de har fått om deg. Her vil du også kunne se din kredittscore.

PS: Hos Defero kan du få gratis tilgang til din kredittscore. De kjøper rettighetene på vegne av deg og gjør dem tilgjengelig for deg til enhver tid, dermed slipper du å vente på et gjenpartsbrev eller å måtte kjøpe deg tilgang. 

Hva påvirker kredittscore?

Det er mange ulike faktorer som påvirker din kredittscore, men akkurat hvordan og hvor mye hver faktor påvirker varierer mellom de ulike kredittvurderingsselskapene. Det er også et hemmelighold i akkurat hvordan de kommer fram til kredittratingen din. Det er imidlertid ingen hemmelighet i at følgende har enn innvirkning på din kredittscore:

 • Betalingsanmerkninger (F. eks via uoppgjorte innkassokrav)
 • Overtrekk av konto, sen innbetaling av regninger
 • Hyppige adresseendringer
 • Innehaver av enkeltpersonforetak
 • Inntekten din de siste 3 årene (Og helst en stabil inntekt)
 • Alderen din
 • Nettoformue
 • Området du bor
 • Gjeldsregisteret (Når dette blir innført i 2019 vil dette kunne påvirke kredittscoren din)

Hva brukes kredittscore til utenom boliglån?

Kredittscoren din brukes til mye mer enn bare innvilgelse av boliglån. Alt fra opprettelse av mobilabonnement, strømabonnement eller varer du betaler med faktura kan kreve en kredittvurdering av deg og dermed basere seg på din kredittscore. Denne scoren kan dermed avgjøre om du får tilgang til mange ulike tjenester.

Hvordan er kredittscore skalaen?

De ulike kredittvurderingsselskapene bruker noe ulike skalaer, men de vanligste er 1-1000 eller 1-100, hvor høyere kredittrating betyr lavere risiko. Ifølge en artikkel fra NRK

Hos Experian og Defero vil du se følgende skala:

 • 1000-734, «veldig lav risiko», anbefaler at kunden blir godkjent
 • 733-550, «lav risiko»,anbefaler at kunden blir godkjent
 • 549-443, «medium risiko», anbefaler at kunden blir godkjent
 • 442-310, «høy risiko», anbefaler ytterligere manuell sjekk av kunden
 • 309-1, «veldig høy risiko», anbefaler avslag

I andre kredittvurderingsselskaper vil du kunne se en slik kredittscore skala:

 • 100-71, «veldig lav risiko», anbefaler at kunden blir godkjent
 • 70-51, «lav risiko»,anbefaler at kunden blir godkjent
 • 50-30, «moderat risiko», anbefaler at kunden blir godkjent, men med et visst forbehold om type lån eller kreditt
 • 21-29, «høy risiko», veldig forsiktig med anbefaling
 • 20-0, «veldig høy risiko», anbefaler avslag

Hvor ofte oppdateres kredittscore

I teorien oppdateres din kredittscore kontinuerlig etterhvert som kredittopplysningsselskapene mottar ny informasjon. I praksis derimot vil en ordenlig oppdatering kun skje én gang i året. Dette skyldes at hovedandelen av opplysningene som brukes for å lage din kredittscore er basert på den årlige selvangivelsen.

Hvordan forbedre kredittscoren din?

Hvis du har fått en dårlig kredittscore, vil dette kunne ødelegge og potensielt sperre for mange vanlige tjenester. Deriblant boliglån, bestilling av varer med faktura, mobilabonnement og strømabonnement. Heldigvis er det fullt mulig å forbedre kredittscore.

Hvis du ser på de ulike faktorene som spiller inn så her det også her det gjelder å gjøre endringene. Her er noen tips til å forbedre kredittscoren din:

 1. Gjøre opp og få fjernet eventuelle betalingsanmerkninger
 2. Gjør opp gjeld, og da særlig innkassosaker
 3. Sørge for å alltid betale regninger i tide
 4. Bo på samme adresse over tid
 5. Bli eldre! Alder har noe å si, men lite å gjøre med.

Og ja, det er faktisk mulig å få full kredittscore:

– Er det mulig få full score? “Ja. Da må du ha en god og stabil inntekt, være rundt 50 år, ikke ha betalingsanmerkninger og ha en positiv formue. Det vil si at du eier mer enn du skylder, forklarer Fjærestad til NRK.

Hvilke fordeler med en god kredittscore?

Så hvilke fordeler vil en god kredittscore kunne gi deg? Først og fremst vil den store fordelen komme i at du enkelt vil få innvilget boliglån, og andre lån og tjenester. Der en dårlig kredittscore vil kunne sperre deg for visse tjenester. 

I tillegg finnes det nå en ny og gratis tjeneste Defero, som ønsker å gi deg enda større fordeler av å ha en god kredittscore. Ved hjelp av din og alle andre medlemene sin kredittscore, vil Defero forhandle fram gode avtaler og fordeler for deg med god kredittscore.

Se din kredittscore hos Defero

*Dette er en affiliatelenke til Defero. Jeg får dermed en liten slant om du registrerer deg. Det er fortsatt gratis for deg og jeg har selv testet ut tjenesten!