Hva er stop loss?

En stop loss er en funksjon som lar deg legge automatiske ordre som selger/kjøper aksjer til bestemte kurser. Dette kan være et veldig nyttig verktøy i en aksjestrategi for å redusere risikoen for store tap.

Les også: Derfor er stop-loss en så viktig og verdifull del av aksjestrategien min

Å kutte taperaksjene og beholde vinneraksjene kan være avgjørende for at investeringsstrategien din skal fungere. Dette er et mantra som går igjen hos mange av de store investorene og traderne. Å sitte å holde på en aksje som faller i kurs over flere år gir ikke bare tap i aksjen, men også den tapte muligheten til


Eksempel
La oss si at du har kjøpt aksjer i Statoil (STL) til 121 kr og du har en strategi som sier at hvis den faller under et visst støttenivå (en viss kurs med psykologisk støtte (teknisk analyse)) så skal den selges for å unngå ytterligere tap. Du ser at støtten ligger på 116 kroner og bestemmer deg for at om aksjen når 115 kr så skal stop loss utløses. Du setter da trigger på 115 kr. Salgsprisen bør være litt under trigger for at du skal få solgt med en gang (da det må være kjøpere i markedet til prisen du setter), så sett den f. eks på 114 kr, da er selges den til høyeste pris under 115 kr.


Hva er trailing stop loss
Trailing stop loss er en annen variant av stop loss som er mer dynamisk. Det vil si at aksjen selges (eller kjøpes) når aksjen stiger eller faller en viss prosent. Denne består av to deler, trigger som angis i prosent og pris som en prosentavvik fra triggerkursen.

Trailing stop loss er veldig nyttig for aksjer som følger en trend og stiger over lang tid. Da vil stop loss først utløses når den faller en viss prosent fra høyeste kurs, dermed følger trailing stop aksjekursen oppover i motsetning til vanlig stop loss som er gitt en bestemt kurs.


Eksempel
La oss si at du har kjøpt aksjer i Statoil (STL) til 121 kr og du setter en trailing stop loss på -10 %. Aksjen ligger i en stigende trend og stiger over lengre tid til den når en topp på 167 kr, deretter begynner den å falle igjen. Hvis den da faller under 150,30 kr (-10 % fra toppkursen 167 kr) blir stop lossen din trigget og aksjene dine blir lagt ut for salg.


Slik settes en stop-loss ordre hos Nordnet

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *