Hvor bør du plassere sparepengene dine?

Hvor man bør plassere sparepengene sine er alltid et godt spørsmål å se nærmere på, og et spørsmål de fleste vil stille seg selv i løpet av livet. Svaret på det vil imidlertid også kunne variere stort ut fra ulike livssituasjoner og hva man ønsker å prioritere. Vi ser nærmere på noen av de aspektene i denne artikkelen.

Mange alternativer – mange meninger

Det er mange ulike meninger om hva som er den beste spareformen. Enkelte mener bolig er det beste alternativet, mens det finnes mange som vil argumentere for at du bør plassere pengene dine i bank og fond. Som vanlig finnes nok svaret et sted i mellom, og det er egne preferanser som i stor grad bør være med på å bestemme hva du bør gjøre.

Å spre sparepengene dine over flere ulike deler og sektorer kan imidlertid alltid være en god ide. Da får du flere bein å stå på og minsker risikoen i forhold til å ha alt plassert kun ett sted. Men som vi skal se på nå er det, spesielt i forhold til boligsparing, lurt å ha et ensidig fokus.

For unge er bolig svaret

For mange unge og de som ikke har gått til innkjøp av bolig enda, vil det å spare opp til et boligkjøp som oftest være det beste alternativet. Det betyr at man holder tilbake på akskjespekulering og fondsinvesteringer, og plasserer så mye man kan i BSU eller en boligsparekonto.

Anbefalt bok: Lene Drange fra luksusfellen har gitt ut bok: Snaponomi – Bli supergod på egen økonomi

Hver hundrelapp som går til andre former for sparing vil i slike tilfeller kun representere en lengre ventetid før boligkjøpet kan gjennomføres. Så her gjelder det å passe på at alt utover vanlige faste utgifter går til kjøp av bolig.

Spesielt for de som er under 34 år og dermed kan spare i en BSU-konto er boligsparing nærmest alltid det beste alternativet. Ikke bare får man høyere og bedre renter enn hva som er vanlig på normale sparekontoer, men man får også trekke fra opptil 5000 kroner på skatten om man sparer det fulle beløpet på 20 000 kroner i året. Nylig er også det maksimale sparetaket hevet fra 200 000 til 300 000 kroner noe som gjør det enda mer attraktivt.

Når man inngår en låneavtale med en bank for boligkjøp gjør du også lurt i å bruke litt ekstra tid på å finne det beste lånetilbudet. En differanse på noen få prosentpoeng kan utgjøre flere tusen kroner i året på et gjennomsnittlig boliglån. Bruk sider som NorskKreditt.no for å enkelt oppdatere deg på hva som finnes av ulike lånetilbud.

Hvordan takler du risiko?

Har du skaffet deg egen bolig og sparekontoen fortsetter å vokse seg større for hver måned, kan du vurdere andre alternativer som sparing i ulike fond. Da er det viktig å tenke langsiktig og fortsatt kunne klare å beholde nattesøvnen dersom markedet skulle falle med fem prosent.

En egen mindre del av det man plasserer i fondssparing kan også brukes til å bygge en egen portefølje av aksjer og mer risikable investeringer dersom man ønsker det. Da er det imidlertid viktig å tenke på at de fleste som driver med aktiv aksjehandel ender opp med å tape penger, og at fleste som gjør det bra har en mer langsiktig investeringsplan. Så slike investeringer bør alltid være den minste delen av en helhetlig investerings- og spareportefølje.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *