Hvor mye koster egentlig ferien deg per dag?

Har du noensinne regnet sammen hva hele feriereisen faktisk koster deg? Hvor mye duegentlig bruker i snitt per dag på fly, overnatting, mat og shopping? Bruk dette reiseregnskapet (excelark) til å regne det ut, kanskje du blir sjokkert?

Les også: Hvordan spare penger på reisen – Fly, spis og bo billigere og opplev mer for pengene!

Det er dyrt å reise i Europa. Det er konklusjonen vår etter at jeg og samboeren har vært på to dyre reiser denne sommeren, en Europatur og en Norgestur. (Bildet over er fra Europaturen i flotte Hallstatt i Østterike)

Det var verdt det! Faktisk. Selv om det var dyrt, så fikk vi mye opplevelse for pengene. Likevel så kan jeg ikke hjelpe for å tenke at vi kanskje kan få mye mer opplevelse for pengene ved å være litt mer sparsom på reise.

Men hva svarer seg egentlig mest? Å kjøpe billigere flybilletter til et dyrt land eller dyre flybilletter til et billig land? Hvor mye bruker man egentlig per dag på reisen for ulike type reiser? 

Vi fant ut at for å bli bedre til å reise billigere måtte vi begynne å sammenligne helheten i ulike reiser, inkludert alt fra fly, overnatting og mat. For å hjelpe oss med dette laget vi et reiseregnskap i form av et excelark for å regne ut hvor mye vi faktisk betaler i snitt per dag per reise. Dette ble en øyeåpner.

Den sjokkerende sannheten om hva reisen faktisk koster

Hvis du ikke har regnet ut hva reisen koster deg per dag før, så forbered deg på å kanskje se et sjokkerende tall. Det kan være mange glemte poster som plutselig blir veldig tydelig. 

Med mindre du allerede fører et detaljert reiseregnskap, så vil du nok fort oppleve at noe av problemet med reiser er at beløpene fordeler seg over lengre tid. Kanskje kjøper du flybilletter på et tidspunkt, hoteller på et helt annet tidspunkt, betaler leiebil via regning og restaurant på to forskjellige kort.

Hver for seg blir beløpene ikke nødvendigvis så betydelige, men sammen kan de åpenbare en sjokkerende sannhet om hva faktisk reisen koster til sammen og hvor mye du faktisk bruker for hver dag for reisen.

Nedenfor finner du et enkel excelark som kan være til hjelp med å grave fram sannheten om reisekostnaden. Her kan du også sammenligne ulike reiser du har vært på. Er du klar for å finne ut hvor mye du har brukt?

Regn ut hvor mye ferien koster deg per dag

Basert på vårt eget regneark for reiseregnskap har jeg laget en forenklet versjon som du kan laste ned under her. I dette arket kan du sammenligne hvor mye ulike reiser har kostet deg totalt og per dag fordelt på ulike kategorier. Her er det bare å leke seg. 

Før vi går i gang, må du laste ned filen, klikk på ikonet for å laste denne ned:

Reiseregnskap

Last ned Reiseregnskap

Det første som møter deg når du går inn på filen er et “Dashboard” med noen grafer. Det er dette du skal ende opp med for dine egne reiser. (Tallene her er helt fiktive og er kun ment som eksempel på hvilke resultater reiseregnskapet kan gi deg).

excelark for reiseregnskap

Slik bruker du reiseregnskapet

Reiseregnskapet er veldig enkel i bruk og er gjort mer eller mindre på 1-2-3 ved å følge instruksene under. Den store jobben ligger her i å ta ut bankutskrift og kategorisere utgiftene. Men selv dette tok ikke så lang tid med dette arket, vi brukte knapt en time for å ta alle utgifter fra fire reiser. 

  1. Legg inn reiser – Under fanen “Reiser” legger du inn reisene du ønsker å sammenligne. Reisenavn (brukes senere), Beskrivelse (Kun for din egen del) og antall dager reisen varte (Bruker i kalkulering senere)1.Reiser
  2. Kategorier – Under fanen “K” kan du endre eller legge til kategorier og underkatergorier som brukes i reiseregnskapet2.Kategorier
  3. Fyll inn reiseregnskapet – Nå er du klar for den store jobben. Ta ut alle transaksjoner for reisen fra bankutskrift og betalingskort. Her legger du inn dato, beskrivelse (Frivillig) og beløp for disse. Deretter går du i gang med å kategorisere hver utgiftspost. Dagsnitt regnes ut basert på antall dager du satte for reisen. 3.reiseregnskap
  4. Oppdater – Når du er klar med reiseregnskapet, klikker du  på “Oppdater alle” under “Data”. Da skal grafene på Dashboardet bli oppdatert. 4.Oppdater

For å se resultatet klikker du deg tilbake til dashbordet. Her kan du se hvordan utgiftene fordeler seg på ulike reiser og kategorier. Du kan bruke menyene til venstre for å filtrere og studere ulike kategorier og underkategorier. 

 


Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *