Hvordan bli rik sakte, men sikkert, ved å tjene, spare og investere

Hvis du leter etter hvordan bli rik fort, så bla videre. Dette er hvordan du blir rik sakte, men sikkert ved å tjene, spare og investere. Med tid og tålmodighet til hjelp.

Se ogsåKom enkelt i gang med aksjesparingen med spareappen Kron

Er du på søken etter hvordan bli rik? Kanskje søker du rundt på nettet etter en eller annen god idé du kan hive deg på for å bli rik. Og helst så fort som mulig? Da har jeg én god og én dårlig nyhet til deg.

Den dårlige nyheten: Det er nesten ingen som klarer å bli rik fort. Det å prøve innebærer ofte en veldig stor risiko for å bli veldig fattig veldig fort.

Den gode nyheten: Det er enkelt å bli rik, men det tar tid, lang tid. Nesten alle som regnes som rike har blitt det på den langsomme sikre måten.

Det er denne langsomme sikre måten jeg kommer til å ha fokus på i dette innlegget. Så hvis du er klar for den sikreste, letteste og kanskje den kjedeligste veien til å bli rik, så bør du lese hele dette innlegget fra topp til bunn.

Les også: Den sikreste måten å bygge formue for deg i 20-årene

Hvordan bli rik – grunnprinsippene!

Det er lett å tenke at man må tjene mye penger for å bli rik, men dette er bare delvis sant. Det er mange som tjener mye penger, men som har lite penger på bok. Og det er mange som tjener lite penger, men har mye penger på bok. Alt handler om ditt forhold til penger og hvordan du håndterer pengene du får inn i livet ditt. Det er dette som skiller de som blir rik og de som blir bankorott.

One of the reasons that millionaires are economically successful is that they think differently. – The Millionaire next door – The suprising secrets of Americas Wealth

I boken “The Millionaire next door – The suprising secrets of Americas Wealth” (Hør den gratis på Storytel) har de gjort en grundig undersøkelse av de rike i USA. Resultatet vil nok overraske mange. Majoriteten av de rike kjører ikke rundt i dyre biler, bor i store hus eller går med dyre luksusklær. Tvert imot de rike er hardtarbeidende, middels til høyt lønnede, nøktern og sparsommelige.

Les også: Det er ikke størrelsen på lønnen som teller, men hvordan du bruker den

Det er dette som er den store hemmeligheten i hvordan bli rik. Det handler ikke om hvor mye penger du tjener eller hvor godt du klarer å vise at du har penger. Det handler om hva du gjør med pengene som kommer inn på konto. Du blir ikke rik av å bruke dem opp eller å kjøpe noe som faller i verdi (F. eks dyre biler). Skal du bli rik må du få pengene til å avle nye penger, få renters rente på ditt lag og ta tiden til hjelp.

Often, the more money you make the more money you spend; that’s why more money doesn’t make you rich – assets make you rich. – Rich Dad, Poor Dad – Robert Kiyosaki

Tjene penger

Det sier seg selv at du må tjene penger er en del av hvordan bli rik og akkumulere formue. Det er nemlig her det hele starter. Jo mer du tjener, jo lettere er det selvsagt å spare og investere mer. Dette er imidlertid ikke den mest avgjørende faktoren. Det hele handler om å gjøre det beste ut av det du får inn, over tid.

It matters less how much more you make than what you do with what you already have. – The Millionaire next door – The suprising secrets of Americas Wealth

Det å tjene penger er det som krever mest av deg allerede. Det er her du bruker tiden, fokuset og energien din. Det er derfor du heller ikke skal fokusere for mye på å bruke mer tid, fokus og energi her. Istedet bør i første omgang fokusere på hvordan du behandler pengene som kommer inn. Hvis du sparer og investerer pengene du tjener, vil disse pengene etter hvert begynne å gjøre jobben for deg.

Det er selvsagt ikke noe i veien for å ta grep for å øke inntektene, som å forhandle om høyere lønn, skifte jobb, jobbe mer eller starte med en side hustle. Men sørg først og fremst for en god forvaltning av pengestrømmen. Det er ingen vits å tjene mer om det baser eser ut mer forbruk.

Spare penger

Når man ser rike mennesker som er sparsommelige tenker man fort gjerne at “Hva er vitsen med å spare når de har så mye penger“. Sannheten er at de har mye penger fordi de er sparsommelige. Å spare penger er en nøkkel til å kunne investere og øke formuen. Det er rett og slett alfa og omega i hvordan bli rik.

Å spare er riktignok en viktig nøkkel i hvordan bli rik. Det handler likevel ikke om at du skal frata deg selv og ofre alt du eier, vil ha eller setter pris på i livet ditt. Tvert imot handler det om å ta vare på det du virkelig setter pris på i livet og leve under evne.

Les også: Slik sparte jeg over halve lønnen i 2 år

Det handler om å tenke gjennom og vurdere hva som er viktig og forkaste alt annet. Du velger bort det som ikke betyr så mye. Istedet velge å investere i deg selv og det som betyr noe for deg. Kanskje er betyr dette økonomisk frihet, trygghet og muligheter, framfor den nyeste bilen, dyre merkeklær eller den siste dyre “bittelitt” bedre TVen. Det handler om å betale deg selv først (Framfor å betale alle andre for deres tjenester og produkter).

Her har jeg tidligere skrevet innlegg om hvordan jeg valgte å utsette bilkjøpet for å bli millionær, kuttet matvareforbruket dramatisk og samtidig spiste sunnere og 3 måter jeg reduserte strømregningen. Ingen av disse valgene føltes som noe offer, tvert imot.

Investere penger

Nå til den morsomme delen. Det er her du skal sette pengene i arbeid, det er her den store forskjellen ligger mellom de som blir rik og de som ikke blir det.

Som lest av både “The millionaire next door” og “Rich Dad – Poor dad” så kommer det klart fram at de rike ble rike av å kjøp såkalte “assets”. Dette er eiendeler som øker i verdi over tid og kan kalles investeringer.

On average, millionaires invest nearly 20% of their income. – The Millionaire next door – The suprising secrets of Americas Wealth

Det er mange ulike måter du kan investere pengene dine. Men det er kanskje mest naturlig å fokusere på aksjer her inne på Aksjebloggen. Dette er også en veldig enkel måte å investere pengene. Du trenger heller ingen forkunnskaper for å investere i aksjemarkedet. Her kan du investere i indeksfond, og du kan sette det hele på autopilot.

Investerer du konsekvent i indeksfond (eller andre type investeringer) over tid, vil du etterhvert få god drahjelp av renters rente effekten. Grafen under illustrerer denne effekten godt:

Denne grafen viser hele prinsippet  i hvordan bli rik med renters rente-effekten. En liten økning i avkastning gir en enorm økning i formue over tid. I denne grafen starter alle med 100 000 kr og investerer 1000 kr i måneden. Dette er resultatet med ulike avkastninger:

Hvordan bli rik med renters rente
Renters rente (Klikk for større versjon)

Hvordan bli rik – Konklusjon

Det var det hele i hvordan bli rik, ikke noe mer hokus pokus eller magi enn det. Det er slik de fleste rike har blitt rike. De har tjent penger, spart penger og investert penger. Thats it! Det er ingen vits å lete etter en hemmelig oppskrift i hvordan bli rik fort, fokuser heller på å bli rik sakte. Fokuser på å bygge opp gode økonomiske vaner som vil øke pengestrømmen inn til deg og videre ut i investeringer som igjen øker pengestrømmen inn til deg. Tid, penger og tålmodighet gjør deg rik.