Hvordan bli en supersparer

I det siste har stadig flere såkalte “supersparere” fått plass i media. Mennesker som har gjort sparing til en sport og som gjerne sparer over halve lønnen hvert år. Men hva er egentlig poenget med å bli supersparer og hvordan blir man egentlig det?

Les også: Den sikreste måten å bygge formue for deg i 20-årene

Med Lise fra Pengesnakk i spissen har den store sparebølgen for alvor inntatt Norge. Fra å være en samling av anonyme særinger på nett som sparer mye penger og sikter seg inn mot økonomisk uavhengighet i relativt ung alder, har dette nå blitt nesten som en trend å regne. Men hva er egentlig poenget med å spare så mye penger og hvordan er det mulig å spare over halve lønnen uten å lide noen nød?

Hvorfor bli en supersparer – hva er egentlig poenget?

Poenget med å bli en supersparer er ikke å ofre noe, men heller å prioritere noe annet som er viktigere. De fleste supersparere har gjerne en drøm om å få mer frihet over tiden, muligheter i livet og trygghet. 

Les også: 18 råd for å styrke din personlige økonomi, spare mer og få mer økonomisk trygghet

Det å bli en supersparer, handler ikke om å gå inn for å ofre alt som er bra i livet for å spare opp et høyest mulig tall på en konto og aldri unne seg noe. Det kan vi vel alle være enige om at høres relativt meningsløst ut. Det å være en supersparer handler mer om å se det store bildet i livet og trekke de lange linjene inn i framtiden. Det handler om en prosess med å bli bevisst og finne ut hva som er viktig i livet, fokusere og ta vare på det. I en slik prosess blir det samtidig også naturlig at andre ting som egentlig ikke er så viktig, men som suger tid, penger og energi faller ut av livet ditt.

Les også: Hvorfor jeg på død og liv sparer så mye

For en som ikke allerede er en supersparer, er det fort gjort å stå på utsiden å tenke at supersparing handler om å ofre mest mulig, leve på sparebluss og aldri unne seg noe. Kanskje er det lett å tenke på det som et litt trist liv. Hvis du derimot snakker med de som driver med supersparing, så handler det om det rake motsatte. Fokuset er ikke på hva en “ofrer”, men heller på det de faktisk trenger, synes er viktig i livet og som gir glede i hverdagen. Det er det ubevisste unødvendige forbruket som kuttes til fordel for det bevisste nødvendige forbruket. For en supersparer kan det altså fort høres trist ut å bruke all tid og energi gjennom livet for å skaffe seg mest mulig “fine ting”. 

Når en går gjennom en slik prosesss, så ender mange opp med ønsker om mer frihet i livet, mer tid til relasjoner og opplevelser, større trygghet og øke mulighetene. Det er altså dette som oftest ser ut til å være grunnen til hvorfor en ender opp med å bli en supersparer.

Alle supersparere er forskjellige – Finn ditt mål og mening med å være supersparer

Det finnes ingen fasit på hvordan være en supersparer. Alle er forskjellige, har ulike grunner til hvorfor de sparer og hvilke mål de har i livet. Du må finne dine egne mål og meninger med å være supersparer, hva som er viktig for deg og hvordan du ønsker å gå fra. 

Les også: Hvordan nå et ambisiøst sparemål

Før bølgen slo inn for alvor i norge, fantes det allerede et hav av økonomiblogger skrevet av supersparere rundt i verden. (Her anbefaler jeg å se dokumentaren “Playing with FIRE”). Fra Extreme Retirement Early som tok det hele ned til nærmest eksitensminimum og ble økonomisk uavhengig på bare 5 år, til Mr. Money Mustache som ble økonomisk uavhengig før fylte 30 år og Paula Pant som ble økonomisk uavhengig ved å investere i utleieleiligheter. Eller dette paret, hvor begge var lavlønnede lærere, men likevel klarte å bli økonomisk uavhengig på 5 år og nå reiser verden rundt. Det finnes rett og slett så mange ulike historier om supersparere som har blitt økonomisk uavhengige der ute.

Les også: Slik sparte jeg over halve lønnen i 2 år

Når du leser om disse supersparerne, så er det viktige å ha i tankene at det er deres historier og framgangsmåte. Du må finne din egen, den veien som passer deg og ditt liv. Du må finne ut hva som er viktig i ditt liv, hvilken vei som er best for deg å ta og hvilke sparemål akkurat du skal sette deg. Første steg er å bli bevisst!

Hvordan bli en supersparer – Slik kommer du i gang med sparingen

Så hvordan kommer du i gang for å bli en supersparer? Her er noen råd til deg som ønsker å begynne med supersparing!

Les også: Hvordan enkelt komme i gang med aksjesparing med Kron

  • Hva er viktig for deg i livet? – Sett deg ned og gjør en skikkelig ransakelse av deg selv og det livet du lever. Er ting slik du ønsker at det skal være? Hvordan ser du for deg at du ønsker å leve i framtiden? Hva er det viktigste for deg i livet? Er det noe du ønsker mer av i livet? Ting, tid, energi, trygghet, frihet, muligheter, reiser, opplevelser, gode relasjoner osv. osv? Ta deg god del til denne biten, det er eventuelle viktige endringer du vil gjøre som er drivkraften for å bli en supersparer
  • Få full oversikt over økonomien din – Før du setter i gang med å superspare bør du får deg en skikkelig oversikt over hvordan økonomien din faktisk er i dag. Hvor mye penger kommer inn i økonomien? Hvor mye penger går ut? Hva brukes pengene egentlig til? Hvor mye spares kortsiktig og langsiktig? Hvor stor er gjeldsbelastningen? Print ut kontoutskrifter og virkelig studer pengestrømmen som flyter gjennom økonomien din.
  • Bli bevisst på forbruket – Med oversikt over økonomien gjelder det å bli bevisst på hva du faktisk prioriterer med lommeboken din. Prioriterer du riktig i forhold til hvordan du faktisk ønsker å leve og det som faktisk er viktig for deg? Hver krone er en stemme og en prioritering. Prioriterer du egentlig noe helt annet med pengene dine, enn det du egentlig skulle ha prioritert?
  • Sett deg et sparemål – Nå som du har funnet ut hva som er viktig for deg og har fått oversikt over økonomien, så gjelder det å sette seg et godt sparemål. Hvor mye skal du spare? Hvordan skal du spare? Hvor skal du spare? Hva kan du fint kutte ut og hva ønsker du å prioritere å bruke pengene på?
  • Sett i gang å superspare! – Med et sparemål er det bare å sette i gang med supersparingen! Her gjelder det å begynne med de største utgiftene og se om du kan gjøre noen endringer her. Prioriterer du riktig med å bruke det du gjør på bolig, bil, mat og strøm? Eller kan du f. eks klare å leve uten bil? Etter de store utgiftene, setter du søkelyset på de mindre, men hyppige utgiftene. Her finnes utallige gode sparetips som du kan bruke for å kutte ned forbruket. Gjør det til en sport, men ha hele tiden livsprioriteringene dine i tankene. Ikke kutt bare for å kutte!
  • Følg med på utviklingen – Noe av det mest motiverende med et sparemål er å se progresjonen underveis. Skriv ned hvor mye du tjener, hvor mye du bruker og formuen din hver måned og tegn en graf. Når du ser hvor stor påvirkning de økonomiske valgene dine har på denne grafen vil du raskt få blod på tannen.

 

Sett i gang sparingen nå med disse 100 sparetipsene

 

Anbefalt bok for deg som vil bli supersparer

hvordan bli en supersparer

Boken kan kjøpes hos Tanum.no

*Lenkene til Tanum.no er affiliatelenker. Det vil si at jeg får en liten slant om du kjøper boken gjennom denne lenken. Dette påvirker ikke prisen din.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *