Hvordan bruke hverdagsvaner for å nå dine økonomiske mål?

Økonomisk uavhengighet eller en varm kopp kaffe? Dine hverdagsvaner avgjør din økonomiske framtid. Hva ønsker du å oppnå og hvordan kan du bruke hverdagsvanene for å ta deg dit?

Den dyre kaffekoppen på vei til jobb. Alle forbrukerøkonomer har den irriterende høyt på agendaen. Men det handler egentlig ikke om denne kaffekoppen. Den er bare et symbol på de daglige vanene dine. De små valgene du gjør i hverdagen som koster så lite fra dag til dag, men som koster så innmari mye fra år til år. Dette på bekostning av noe annet og som sinker deg mot større økonomiske mål og muligheter.

Les også: Den fantastiske effekten av bittesmå gode vaner over tid

Det kan riktignok være veldig godt med en varm kopp kaffe om morgenen, den beroligende snusen (Se også: Kutt snusen) eller røyken når stresset koker på jobben eller en iskald cola etter jobb. Dette er  imidlertid veldig kortsiktige behov som du betaler litt hver dag for å dekke. En bitteliten slant for de få minuttene hvor behovet blir tilfredsstilt. Etter det, har du ingenting igjen for det (Bortsett fra kanskje panten…)

Istedet for å tilfredsstille veldig kortsiktig behov så kan du få hverdagsvanene til å jobbe for deg, for det som er viktig for deg og det du faktisk ønsker å oppnå i livet, men det krever bevisst langsiktig prioritering. 

Bevisst langsiktig prioritering

Slapp helt av, jeg skal ikke ta fra deg verken kaffekoppen, snusen, røyken, colaen eller hva enn nå for noen daglig vaner du har. Men jeg oppfordrer likevel til å ha et bevisst forhold til de vanene du har i hverdagen og de prioriteringene du faktisk gjør hele tiden.

For du prioriterer hele tiden. Stort sett er dette ubevisste prioriteringer basert på kortsiktige følelser og behov, som igjen forsterker det kortsiktige repeterende behovet over tid. Det som gjerne prioriteres bort er havet av muligheter som pengene egentlig innehar.

Allerede i ungdomstiden regnet jeg ut på hva daglige uvaner ville koste med i det lange løp, nå 15 år senere, ser jeg resultatet av dette. Eller det vil si, resultatet av at jeg ikke drev med disse uvanene som var vanlig ellers for jevnaldrende.

Det handlet for meg aldri om å ta fra meg  noe som helst, men heller å la være å etablere nye uvaner som ikke er i tråd med hva som er viktig for meg. Istedet ønsker jeg å prioritere å spare og investere. Ikke for å få et høyt tall på kontoen, men for den tryggheten, friheten og mulighetene en solid økonomi gir meg i livet. Det er en mye viktigere prioritering for meg enn å skape små nye hyppige uvaner som jeg må kaste penger etter resten av livet for å tilfredsstille.

1. Hva ønsker du egentlig å oppnå?

Så hva ønsker du egentlig å oppnå i livet? Er det tryggheten i å eie et eget hus? Muligheten til å gi barna en god og trygg oppvekst? Å være gjeldfri? Muligheten til å reise og oppleve mest mulig før gikten slår inn? Eller kanskje muligheten til å kunne ta fri fra jobben for å jobbe for et veldedig prosjekt eller være der mer for barna.

Les også: Ditt liv satt i perspektiv

Uansett hva du ønsker så er penger et vannvittig kraftfullt verktøy for å oppnå det. Finn ut hva du faktisk ønsker, og form hverdagsvanene dine slik at de drar deg i den retningen du faktisk ønsker deg.

2. Hvilken hverdagsvaner kan ta deg dit? og hvilke holder deg tilbake?

Når du har klart for deg hva du faktisk ønsker å oppnå med økonomien, er det på tide å se gjennom hverdagsvanene dine. Hvilke vaner drar deg i riktig retning? Hvilke holder deg tilbake i forhold til veien du ønsker å gå?

Får du med deg alle de små hverdagsvanene samme veien, så blir alt så mye enklere. Da blir det plutselig som å svømme med pengestrømmen, framfor å streve seg motstrøms mot målet. Så hvordan vende dyre vaner og etablere gode økonomiske vaner?

3. Hvordan vende dyre vaner og etablere økonomiske vaner?

Men det skal sies, vaner kan være vanskelige å vende og vanskelig å etablere nye. Det kan gjerne ta flere måneder med repeterende innsats for å vende en vane. Det gjelder å bryte det gamle mønsteret og erstatte de gamle vanene med nye gode vaner. Litt etter litt og sakte, men sikkert.

5 gode råd for å etablere nye vaner

  • Identifiser vanene og triggere. Når du indeifiserer vanene, skriv også ned hva som trigger denne vanen og hvilke følelser som ligger til grunn når behovet for vanen dukker opp. Trigger kan være f. eks en hendelse, et sted eller et tidspunkt.
  • Finn erstatningsvaner du heller ønsker å ha. For de ulike triggerne, finn en erstatningsvane du heller ønsker å ha når triggeren dukker opp.
  • Start i det små. Ikke gå for hardt ut. Det er typisk å skulle ønske å endre alle dårlige vaner samtidig, men jo få vaner du jobber med om gangen jo mer viljestyrke til å jobbe med hver av dem.
  • Legg til rette for de gode vanene og hindringer for uvanene. Gjør det enklere for deg selv ved å legge til rette for de gode vanene og legg hindringer for de dårlige vanene. Slutte å drikke brus? Slutt å ha brus i hus! Sett heller fram noe annet sunnere som kan friste.
  • Ikke gi deg bare fordi du “sprakk”. Å “sprekke” er ingen grunn for å gi deg. Tvert imot. Det er det du gjør etter du “sprekker” som avgjør om du klarer å snu vanen. Hvis du har klart deg uten røyk én måned og tar deg én røyk så er ikke det noen krise. Bare ikke ta en til…

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *