3 Comments

Hvordan bygge opp din egen aksjestrategi? – Del 1

En klar definert strategi er nøkkelen til suksess Foto: © Lasse Kristensen

Det kan ikke nevnes for ofte, og jeg har heller ikke tenkt å slutte å nevne det: Nøkkelen til å lykkes i aksjemarkedet er, som for alle andre områder i livet, å ha et klart og definert mål og ikke minst en strategi for hvordan du skal nå nettopp dette målet. Warren Buffet hadde en strategi, Jesse Livermore hadde en strategi, Nicolas Darvas hadde en strategi, har DU en strategi? Jeg vil i dette innlegget gå gjennom noen av de elementene jeg mener en aksjestrategi bør inneholde, uavhengig om du er en kortsiktig trader eller langsiktig investor.

Før du leser denne artikkelen vil jeg anbefale deg å lese de forrige delene i denne artikkelserien, og da særlig Del 3: Fem spørsmål nærmere en investeringsstrategi og Del 4: Investor, trader eller noe i mellom?, hvis du ikke allrede har gjort det såklart.

Nå kan det hende du rynker litt på nesen over å skulle ta imot råd fra en som ikke har vært lenge nok i aksjemarkedet til å kunne bruke min egen strategi som et eksempel på en vellykket strategi. Det er heller ikke det dette handler om. Jeg kan forsikre deg om at jeg har gjort hjemmeleksen min gjennom å ha studert hvordan andre har både lykkes og mislykkes både i og utenfor aksjemarkedet. Et av fellestrekkene jeg finner igjen hos alle de som har lykkes er som følger: En klart definert strategi.

I dette innlegget vil jeg ta utganspunkt i oppbyggingen av min egen aksjestrategi slik jeg har valgt å gjøre det. Det er selvsagt utallige andre måter å gjøre dette på og det som er riktig for meg er ikke nødvendigvis riktig for deg. Men da har du i det minste et utgangspunkt om du ikke vet helt hvor du skal begynne. Jeg vil dessuten anbefale deg å holde strategien kortfattet og presist, slik at du kan og gidder å repetere den for deg selv helt til den sitter som klistrer i bakhodet på deg. Og ikke minst: Få strategien din ned på papiret.

Er du klar? La oss sette i gang!

Målet

Først og fremst må du definere målet med din tilstedeværelse i aksjemarkedet. Uten mål, ingen mening. Hva ønsker du egentlig å få ut av å investere i aksjer? Hva er realistisk for deg? Hvor mye tid og energi skal du bruke på det? Dette har jeg allerede skrevet litt om i del 3, så jeg skal ikke utdype dette ytterligere.

Som relativt ny i aksjemarkedet har jeg selv valgt å sette meg et mål om: Å lære meg mest mulig om aksjetrading og -investering og samtidig oppnå minst like god avkastning som hovedindeksen hvert år med et risikonivå jeg er komfortabel med.

Målet du setter for deg selv er utgangspunktet for oppbyggingen av aksjestrategien din!

Les også: Hvordan sette gode mål som er skapt for å oppnås (Målbevisst.no)

Rammeverket for aksjestrategien

Med rammeverk mener jeg hvordan aksjehandelen skal passe inn ellers i livet ditt. Hvor mye tid, energi og penger skal du investere? Hvor stor risiko vil du og kan du leve med? Hvor ofte skal du handle aksjer osv. I tilegg til dette har jeg under rammeverk definert meg selv i forhold til hvilke type investor/trader jeg ønsker å være. Her kan du for eksempel definere deg som en langsiktig investor med 1-3 års horisont eller som en kortsiktig trader med kun noen dagers horisont. Utgangspunktet for rammeverket har jeg skrevet om i de to forrige delene av denne artikkelserien og vil heller ikke bli utdypet her.

Noen eksempler på punkter du finner i mitt rammeverk:

 • Jeg er en mellomlangsiktig trader som tar utgangspunkt i fundamentale forhold i valg av aksjer, men tekniske forhold ved valg av kjøps- og salgstidspunkt.
 • Aksjehandelen er en hobby og skal ikke gå utover jobben verken når det kommer til tid eller energi
 • Aksjehandelen skal ikke utgjøre mer enn X % av min totale økonomi og denne andelen skal være lav nok til at jeg ikke er avhengig av den på noe vis
 • Hvis aksjehandelen skulle gå utover søvn, helse eller annet, skal jeg umiddelbart selge meg ut av aksjemarkedet
 • Osv osv osv…

Grunnreglene i aksjestrategien

Denne biten trenger strengt tatt ikke å være med, men det er lettere å forholde seg til strategien på denne måten. Grunnreglene for meg utgjør 12 regler som på sett og vis sammenfatter de mest essensielle delene av strategien min, men også hvordan jeg skal forholde meg til strategien. Denne har for meg blitt til litt underveis etterhvert som jeg har begått de såkalte nybegynnerfeilene. Reglene kan være noe vage, men det gjør ingenting ettersom de kun er en liten oppsummering av strategien som helhet. Reglene du lager for deg selv bør repeteres til de blir helt naturlig og automatisert i aksjehandelen din.

Les også: 10 ting jeg lærte fra min første tid i aksjemarkedet

Noen eksempler på grunnregler i min strategi:

 • Aldri hør på noen andre enn deg selv, de andre har en annen strategi!
 • Stol kun på egen strategi, dine følelser ønsker å lure deg!
 • Ha alltid en plan for hver enkelt handel! Hvorfor kjøpe? Når selge?
 • Aldri la en aksje utgjøre mer enn X % av den totale porteføljen
 • Evaluer handelen i ettertid!
 • Lær alltid av dine feil!
 • Det er greit å være ute av markedet!
 • Kvitt deg med taperne, behold vinnerne
 • Osv osv osv….

I neste del går vi løs på det å bygge opp strategien rundt det å kjøpe, holde, overvåke, selge og analysere aksjer. Hva skal avgjøre når du skal kjøpe en aksje? Og hva bestemmer når du skal selge en aksje?


Mer fra artikkelserien “Kom i gang med aksjer“:

3 Comments

 1. Takk for et bra innlegg. Det tekniske bak aksjehandel har jeg nok stort sett greie på.

  Det jeg ser som et problem er å finne ut, hvordan man kan finne ut, hvilke aksjer man kan se nærmere på. Hvorfor skal man velge akkurat den aksjen over den andre? Hva er det man skal se etter som gjør at man kanskje velger den …?

  Mulig du har svart på disse spørsmålene tidligere. Lette kjapt gjennom noen innlegg for å se om disse var besvart før. 🙂

 2. Det er nok den store utfordringen for oss alle 😉 Det er nettopp det å bygge opp en egen aksjestrategi som bestemmer fremgangsmåten for hvordan en skal filtrere ut de aksjene som er interessante og ha bestemte “regler” for hva som skal være styrende i valg av aksjer å kjøpe. De fleste ønsker seg nok et veldig direkte svar på akkurat dette, ihvertfall virker det slik fra de vanlige spørsmålene jeg får fra andre som er nye i aksjemarkedet. Men det er ingen fasitsvar her, og en må finne selv en egen strategi for hvordan løse denne utfordringen. Når en er fersk er denne utfordringen ekstra stor, da er synes jeg et godt sted å begynne er å studere andre sine aksjestrategier (finnes mange som har skrevet bøker om sine strategier). Jeg har også planer om å presentere flere ulike strategier litt mer nøye etter disse delene om å bygge opp aksjestrategi.

  Det er vannvittig mye forskjellig en kan se etter når en skal velge ut en aksje, både når det kommer til tekniske signaler i chart, nøkkeltall fra regnskap og generelt analyse av selskap og ledelse. Hva som er mest hensiktsmessig å se på og velge ut ifra kommer helt an på helheten i den aksjestrategien en ønsker seg 🙂

  Takk for god kommentar!

 3. Gleder meg til å lese neste del. Selv om jeg ikke er noen aktiv trader / investor nå er det alltid interessant å ta del av dine erfaringer. Det gir mer kjøtt på beina den gang du bestemmer deg for å starte.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *