Bitcoinbanner3
9 Comments

Hvordan det å utsette bilkjøpet noen år kan gjøre deg til millionær!

Dette er det hårreisende regnestykket som viser hvorfor du bør utsette bilkjøpet med mindre du er (eventuelt gjør deg selv) HELT avhengig av å ha bil.

Ville du vært villig til å leve uten bil i 5 år for 1 million kroner? Eller for 1,5 år med fri fra jobben? Dette er min lille tallek og tankedrodling rundt det å kjøpe meg bil. Fingrene på kalkulatoren eller hendene på rattet?

Må jeg kjøpe meg bil nå? Må jeg virkelig kjøpe meg en svær metallkloss på over ett tonn som jeg må drasse med meg hvor enn jeg skal. En kloss jeg må betale store summer for hver måned bare for å ha, en kloss jeg må vedlikeholde, vaske, reparere, skrape, fylle bensin på og prøve å finne et sted å plassere hver gang jeg skal noen sted?

Les også: Den sikreste måten å bygge formue for deg i 20-årene

I en alder av 27 år med en godt betalt jobb, får jeg spørsmålet både titt og ofte, “Skal du ikke kjøpe deg bil?“. Ehm… Joda, tenker jeg, hvis jeg en dag får et behov for det, et behov som er verdt prisen. Per i dag, har jeg ikke det behovet. Jeg mener, å spare 5-10 minutter hver vei til jobb er vel ikke et slikt behov? Jeg sparer jo ikke disse minuttene, jeg bare bruker de på noe annet uansett. Jeg tør ikke en gang å regne på hva de “sparte” minuttene koster meg i bilutgifter. Eller jo, det gjør jeg… Det kommer på rundt 650 kr per time “spart”. Sånn ca like mye som jeg betaler i måneden for transport i dag. Verdt det? Ehm… Nei..

Noen ganger virker det nesten litt absurd med bil. Å bruke veldig mye tid på å jobbe for å kunne bruke veldig mye penger på å frakte seg selv rundt i en veldig stor og tung metallboks.

Det er ikke akkurat slik at jeg aldri har tenkt tanken på å kjøpe meg bil, det er bare det at hver gang jeg tar opp kalkulatoren så ser jeg hvor absurd et slikt kjøp ville vært for meg. Og merk deg det, jeg skriver om “meg” her nå. Det kan godt hende alle andre har brukt for bil mer enn meg, og ikke minst at jeg senere vil ha brukt for bil nok til at det er verdt den stive prisen.

Men det får meg også til å undre. Er min situasjon så spesiell? Har de andre rundt meg regnet på hva det virkelig koster å ha en bil og sett dette opp mot behovet? Mot alternativkostnaden? Er jeg bare en kjip, sær og nerdete hobbyøkonom som ikke ser det helt store med å ha bil?

Jobber 3,5 måneder i året bare for å ha bil

Et av de spørsmålene jeg gjerne stiller meg når jeg vurderer å kjøpe bil, er rett og slett hvor mye må jeg jobbe bare for å ha bilen?

I eksempelet under har jeg tatt utgangspunkt i en relativt vanlig økonomi for en kar på min alder. Smeller jeg sammen disse tallene på en kalkulator og trykker på “=”, så får jeg bakoversveis, sånn ca hver gang. 3,5 måned måtte jeg ha jobbet i dette tilfellet, hvert år, bare for å ha bilen (Etter skatt, bo og mat). 3,5 måned!!! Nesten hvert fjerde arbeidsår brukes kun for å ha bil! Transport i dag? Vel, busskortet mitt koster meg ca 9 arbeidsDAGER i løpet av året.

 • 500 000 kroner i årslønn før skatt
 • 12 000 kroner i bo og mat
 • 31 % skatt
 • 28 800 kroner utbetalt vanlig måned
 • 16 800 kroner igjen hver måned etter bolig og mat
Uten bil Med bil
Årlig kostnad* 7 800 kr 60 000 kr
Månedlig kostnad 650 kr 5 000 kr
 Arbeidstid for å dekke transport 5,5 dager 2 måneder
 Arbeidstid for å dekke transport (Etter bolig/mat) 9 dager 3,5 måneder

Fun fact: I løpet av et helt arbeidsliv (25-70 år) vil du med denne småbilen ha brukt rundt 13 år i jobben kun for å ha bilen.

* Basert på blant annet denne artikkelen (DinSide) og denne artikkelen (VG)

Hva om jeg investerer differansen?

Okei, lets face it, jeg kommer jo til å jobbe de 3,5 månedene uansett, så hva om jeg heller investerer det en bil ville kostet meg?

Det er nå det begynner å bli gøy å trykke på kalkulatoren. La oss leke litt til med disse tallene. La oss si at merkostnaden for meg med å ha bil i forhold til offentlig transport er 50 000 kr i året, og la oss si at jeg velger å investere disse i aksjemarkedet istedet.

Resultatet av denne talleken ser du under, så da kan jeg spørre meg selv. Kjøpe bil nå? Eller få 1 million kroner for å vente rundt 5 år til behovet virkelig melder seg (barn?). For meg blir svaret her veeeeldig enkelt.

 • Årlig investering 50 000 kroner
 • Anslår 8 % årlig avkastning
 • Lar pengen være investert etter bilkjøp
3 år  5 år  10 år  20 år
3 år uten bil  175 000 kr  204 000 kr  300 000 kr  648 000 kr
5 år uten bil  317 000 kr  466 000 kr  1 million kr
10 år uten bil  –  782 000 kr  1,7 millioner kr

Fun fact: Går du virkelig til det ekstreme og lever uten bil gjennom hele arbeidslivet (25-70 år) vil du ende opp med 20,5 millioner kroner (før skatt av avkastning)

Det er ikke bare økonomien som avgjør

Og joda, jeg skjønner jo at det er flere aspekter enn bare det økonomiske som må taes med i regnestykket mitt, både som minus og pluss.

Det er jo for eksempel veldig komfortabelt å bare kunne sette seg inn i en bil og kjøre avgårde når det måtte passe meg. Bosted, arbeidssted og tid, kollektivtilbud osv teller alle med i regnestykket, men enn så lenge: “calculator says no….”

Og ja, det å transportere seg rundt i en stor metallkloss må jo sies å være både lite miljøvennlig og ikke minst til tider også ganske så upraktisk (“Vin til maten?” “Nei, jeg kjører nok i dag”).

When you use a 3500-pound car to transport your 150-pound self around, 96 percent of the weight of that clump of matter is the car. You’re moving 25 times more junk around than you need to, and thus using 25 times more energy to do it.
– Mr. Money Mustache – “Curing your Clown-like Car Habit

Alt i alt så er nok minusene betydelig større enn plussene i mitt regnestykke, så da fortsetter jeg som før og investerer det en bil ville kostet meg i året, pluss litt til….


1. http://www.vg.no/forbruker/bil-baat-og-motor/bil-og-trafikk/saa-mye-koster-bilen-deg/a/10111905/
2. https://www.ssb.no/arbeid-og-lonn/statistikker/lonnansatt/aar/2015-03-20
3. http://www.mrmoneymustache.com/2013/04/22/curing-your-clown-like-car-habit/

Kom enkelt i gang med aksjetrading med disse bøkene:

Aksjer_og_aksjehandel_large Aksjekjøp og day oms 2016-blå.indd trading123 tradeyourway

Skjermbilde 2017-09-19 kl. 20.31.43*Affiliatelenker via Tanum.no

9 Comments

 1. Denne artikkelen passet meg veldig godt akkurat nå. Takk 🙂

  Selv har jeg bil som er ferdig betalt for flere år siden og som er billig i drift. Med tre barn og familie på begge sider som bor langt unna trøndelag er det veldig praktisk / komfortabelt med bil.

  Utover det er jeg enig i dine konklusjoner, det er jo ganske vanskelig å være uenig. Det er vanskelig å argumentere mot tallene. 😉

  Liker Thumb up 1

 2. Tilbaketråkk: Pengevett
 3. I tillegg til alle de gode grunnene du har nevnt overfor for å vente lengst mulig med å kjøpe bil så slår det også ut på hvor mye boliglån du kan få.
  Vi har for moro skyld sett på ulike låne kalkulatorer fra forskjellige banker. Da fikk vi oss en liten overaske med 1 bil kunne vi få låne 300 000 kr mer enn med 2 biler. Har du i tillegg billån så får du låne 300 000 kr mindre. Siden vi har 2 biler og 1 billån får vi totalt lånt 600 000 kr mindre, enn hvis vi bare hadde hatt 1 bil uten lån.

  Liker Thumb up 1

 4. Bil er altfor dyrt i Norge, det er på tide at det norske folk stemmer på partier som er villige til arbeide for å senke bil- og drivstoffavgiftene.

  Liker Thumb up 0

 5. Arti å se at du refererer til Mr MoneyMoustache oppe i artikkelen. Det er en kar jeg har sansen for og har lest mye av. Da tenker vi nok mye av de samme tankene. Solgte en av våre to biler forleden. Skal holde meg med en bil så lenge som mulig :). Gjorde et nøyaktig regnestykke på hva den hadde kostet. Det var en helt udramatisk Golf med bensinmotor som kjørte 30000km på 2,5 år. Det var en ny bil, ja , og det var leasing, men har les artikkler i DP tidligere som sier at brukte biler (så lenge du tvinger dem til å gå noen km) ikke er så mye billigere enn i norge. Den kostet hvertfall nesten 6kr pr km………………………Det er helt villt! :).

  Liker Thumb up 1

 6. Jeg er en av de som har bil som strengt tatt ikke trenger det. Jeg bruker den til butikken når jeg skal handle masse og 1-2 ganger i året på en langtur tvers over landet, når jeg skal på besøk, osv. Jeg kunne tatt buss, tog og evt lånt en bil for å besøke familie. Jeg liker riktignok følelsen av frihet som denne lille “konebilen” gir meg, og utgiftene er minimale ift mange andres bilutgifter. Bilen er arvet, med andre ord har jeg ikke betalt for den. Det er en eldre modell, derfor følger vi ikke noe dyrt serviceprogram. Det er en holdbar og grei bil, og de få gangene det er noe som må fikses litt på, så ordner mannen det så og si gratis fordi han er mekaniker. Bilen bruker lite bensin, jeg bruker ca 500 kr i mnd på bensin, (som jeg måtte brukt på buss / tog hvis jeg ikke hadde bil) jeg er svært sjelden igjennom noe bomring og jeg har veldig billig forsikring gjennom jernbanepersonalet. Så jeg hadde definitivt ikke spart like mye som i dine beregninger om jeg ikke hadde hatt bil. Men jeg tilhører nok unntaket. 🙂

  Liker Thumb up 0

 7. Hei Anonym. Nei den koster nok ikke like mye som min leasede Golf kostet,, men det koster alltid endel mer enn man tror. Bilen har en verdi uansett hvordan du vrir og vender på det. Den kan jo være 5000,- , og da er det ikke så mye å tape, eller alternativt å tjene på å selge den. Nå vet jeg ikke verdien på din, men husk uansett om du fikk den av noen har den en verdi. Ditt tap er den alternative avkastningen på summen som du evt ville fått den. Min far har en slik arvebil som ikke er verd all verden. Den kjører ikke all verden heller, men den er på reparasjon, eu kontroll osv hører jeg stadig om. Min erfaring av å prøve å regne på det er at du sjelden kommer noe særlig under 25000,- i året hvertfall. Da kan man evt ta frem kalkulatoren og se på hva det ville gitt med 8% avkastning eller noe sånnt alt etter hvor mye man tror man kunne fått.

  Liker Thumb up 2

Comments are closed.

Bloggurat Check Google Page Rank Finance bloggar Blogglisten Blopp.no Blogglistenhits

Aksjebloggen er drevet av: Henrik André Larsen Org. nr: 996 055 809