Hvordan du kan investere i forbrukslån

Det er nesten gratis å penger, likevel tyr nordmenn til kredittkort og forbrukslån som aldri før. Er dette tiden for å investere i forbrukslån?

Det har aldri vært så billig å låne penger i historien. Du får nærmest kastet penger etter deg til en rente som knapt holder tritt med inflasjonen, likevel har vi aldri lånt mer av de dyre pengene nemlig kredittkort og forbrukslån og stadig mer av dette går til inkasso.

Med en innskuddsrente på null komma niks, kan det være fristende å se hvordan noen får betalt så høye renter på pengene de låner ut. Heldigvis er dette noe som er tilgjengelig for alle, da det er flere aksjeselskaper notert på Oslo Børs som er eksponert mot denne type lån og den store oppgangen i forbrukslån ser absolutt ut til å gjenspeiles i aksjekursene på disse (Se noen eksempler under).

Jeg kan på ingen måte anbefale noen å ta opp forbrukslån, selvom det er en lovlig tjeneste. Skal du ha noe som helst med forbrukslån å gjøre, så er det ingen tvil om det er best å holde seg på den riktige siden av forbrukslånet, nemlig de som får betalt for å låne bort pengene, under finner du noen selskaper hvor du kan få denne eksponeringen.

Aksjeselskaper med eksponering mot forbrukslån

Her finner du tre aksjeselskaper som er mulige investeringscase for deg som vil investere i forbrukslån. Disse tre selskapene har alle litt forskjellig fokus på forbrukslån, fra utsteder til inndrivere av forbruksgjeld. Du kan se en oversikt over andre aktører som tilbyr lån uten sikkerhet på forbrukslån.no

Skandiabanken

Skandiabanken er en vanlig internettbasert bank som den siste tiden har dreid fokuset noe mer mot forbrukslånmarkedet hvor de mener at de kan tilby en betraktelig lavere rente enn resten av aktørene.
skandiabanken2

Norwegian Finans Holding

Norwegian Finans Holding er et aksjeselskap som eier 100% av aksjene i Bank Norwegian som har et hovedfokus på kredittkort og forbrukslån. Bank Norwegian har blitt omtalt som Bjørn Kjos sin andre pengemaskin (Etter flyselskapet vet du).
norwegianfinans

Axactor

Er et av selskapene i porteføljen til bjellesauen Spetalen. Selskapet vridde sin virksomhet inn mot administrasjon av gjeldsporteføljer, det vil si virksomheter som et innkassoselskap. og er direkte konkurrent med Lindorf.

axactor2

Investere i at andre tar opp dyre lån?

Men ja, vi må vel kanskje snakke om elefaten i rommet også. For hvis du er som meg så tenker du gjerne noe i samme baner. Er det egentlig riktig å tjene penger på at andre tar opp dyre lån?

For det er lett å se for seg blant annet deltagere fra Luksusfellen som tar opp dyre kreditt og forbrukslån uten å egentlig helt skjønne konsekvensene av avtalen de inngår. Da kan det være du, som meg får en liten klump i magen med tanken på å være på andre siden av disse lånene.

Men sannheten er at om du eier aksjer i et selskap som tilbyr forbrukslån (for eksempel Skandiabanken over her) så gjør det absolutt ingen forskjell hverken for de som velger å ta opp denne type lån eller noen andre. Det vil alltid være noen som eier disse selskapene. Uansett om det er deg eller noen andre, så vil noen tjene penger på å tilby denne lovlige tjenesten.

Enn så lenge dette er lovlig og vi har fritt valg med hvordan man selv styrer sin egen økonomi så kan man velge å ta opp forbrukslån og man kan velge å investere i selskaper som tilbyr dette, og man kan selvsagt velge å holde seg helt unna alt som har med disse lånene å gjøre.