Hvordan få miljøvennlig strøm fra fornybare energikilder

Visste du at mange av de mest populære strømleverandørene leverer under 10% fornybar strøm? Slik sørger du får miljøvennlig strøm i huset ditt.

Les også: De 3 mest effektive måtene å kutte strømregningen på

Vet du egentlig hvor strømmen din kommer fra? Antar du at du strømleverandøren din gir deg 100 % ren vannkraft? Sannheten kan være en helt annen. Mange populære strømleverandører leverer nesten bare ikke-fornybar strøm. Under viser jeg hvordan du sjekker og hvordan sørge for miljøvennlig strøm fra fornybare energikilder i ditt hjem.

Bytt til en miljøvennlig strømleverandør

Vi har alltid fått høre at i Norge kommer strømmen stort sett fra vannkraft, men sannheten er at dette varierer veldig fra strømleverandør til strømleverandør. Slik sjekker og bytter du til en strømleverandør som leverer strøm fra fornybare energikilder. 

For å sjekke hvilke strømleverandører som gir deg miljøvennlig strøm, kan du gå inn på Elskling.no. Først fyller du ut info i filtrene for å få opp de ulike aktuelle strømleverandørene, her kan du også velge å kun se strømleverandører med fornybar energi ved å klikke på denne knappen når du filtrerer.

bare fornybar energi

Nå vil du få opp de ulike strømleverandørene og hvilke pris du kan forvente deg med ditt strømforbruk. Under hver strømleverandør kan du klikke på symbolet for opprinnelse (Evt. Vann for de som har ren vannenergi).

Det du raskt vil merke, og som overrasket meg, var at noen av de mest populære og rimeligste strømleverandørene er langt ifra miljøvennlig. Se bare på denne ikke-navngitte populære strømleverandøren:

hvor strømmen kommer fra

For min egen del, har jeg nå landet på Fjordkraft som både var billig for mitt strømforbruk og leverer 100% vannkraft!

Produsere egen strøm med solceller på taket

Hva er vel bedre enn å produsere egen kortreist fornybar energi? Aldri før har solceller vært billigere og mer tilgjengelig. Visste du forøvrig at du kan få opp til 28 750 kr i støtte fra Enova for å investere i solceller på taket, både hjemme og på hytta?

Les mer her: Så enkelt får du solcellepanel til huset ditt

Solceller på taket har lenge vært ansett som noe for spesielt interesserte. Det har vært dyrt og lite effektivt, men stadig bedre solcelle-teknologi har gjort at dette nå endelig lønner seg, selv i solfattige Norge. Les mer i lenken over for å se om solceller på taket kan være en god investering for deg.

Du trenger forøvrig ikke å være redd for å miste strømmen de dagene solen ikke skinner. Strømmen fra solcellepanelene fungerer dynamisk sammen med strømnettet ditt, slik at du bruker strøm fra solceller de dagene solen skinner og sper på med strøm fra nettet andre dager. Får du overskudd av strøm så selges denne til nettet og du tjener penger på strømmen du produserer.

*Lenkene til Fjordkraft og elskling.no er affiliate-lenker, men likefullt tjenester jeg anbefaler og bruker selv. Jeg bruker selv Fjordkraft som strømleverandør i dag.