9 Comments

Hvordan få automatisk oppdaterte aksjekurser i Excel-arkene dine [Guide]

Du bruker kanskje excel for å holde oversikt over dine aksjehandler og beholdning eller til fundamental analyse av aksjer. Oppdaterer du aksjekursene manuelt? Her er en guide til hvordan du kan få automatisk oppdaterte aksjekurser i excel

Jeg har alltid brukt excel for å holde oversikt over mine aksjehandler, beholdning, analyse m.m. Før oppdaterte jeg aksjekursene manuelt i dette excelarket, men med framgangsmåten som vist i denne guiden fikk jeg oppdaterte akskekurser rett inn i excel. Se også Excelninja.no for mer hjelp til excel.

I denne guiden bruker jeg “Query” funksjonen i Excel (2016). I tidligere versjoner het denne “Power Query” (Og må aktiveres som add-in under innstillinger.

1. Velg datakilde fra nett

Under tabben “Data” finner du “New Query”, her velger du “From Web” som kilde.

(Norsk versjon: Data – Ny spørring – Fra andre kilder – Fra internett)

1.NewQueryfromweb

2. Skriv inn URL for en tabell på nett

Nå får du opp et URL felt, her kan du skrive inn en URL adresse til en nettside du vet inneholder en tabell. Jeg bruker her kurstabellene til Netfonds. For norsk kursliste kan du bruke denne URL:

https://www.netfonds.no/quotes/kurs.php?exchange=OSE

2.Webadress

3. Navigator – Sjekk at tabellen er riktig

Når du har skrevet inn URL og klikket “OK” vil Excel lete etter tabeller i den aktuelle nettadressen og liste de opp i “Navigatoren”. I vårt tilfelle dukket kurslisten opp som en tabell med navnet “Table 0”. Neste steg er å redigere og formatere denne tabellen slik at den blir litt mer brukervennlig. Klikk “Edit”.

3.Navigator

 

4. Rediger og formater tabellen

Når du klikker inn i “Edit” kommer du inn i et helt nytt vindu, hvor du kan behandle tabellen og gjøre den klar. Dette er en jobb du kun trenger å gjøre én gang (Excel gjør denne jobben automatisk neste gang du henter/refresher tabellen).

4.Edittable

4.1 Fjerne unødvendige kolonner

Det første jeg pleier å gjøre er å fjerne kolonner jeg ikke trenger. I dette tilfellet er jeg mest interessert i siste kurs, volum, prosent endring, høy og lav kurs. Resten fjerner jeg.

Fjerne kolonner

4.2 Erstatte verdier

Noen tegn og verdier gjør tallene “uleselige” for excel. I dette tilfellet brukes punktum som desimaltegn, Bindestrek i felt uten verdi og mellomrom i tallene i “Volum”. Her bruker jeg “Replace value” for å endre dette:

 • “.” erstattes med “,”
 • “-” erstattes med “”
 • ” ” erstattes med “”
 • “%” erstattes med “”

4.2 fjerne bindestrek

4.3 Formatere kolonnene

Nå som verdiene er mer leselig for excel kan du formatere kolonnene til riktig data type. Her desimaltall for alle, evt heltall for volum. I tilegg flytter jeg kolonnen “Ticker” til første kolonne, da jeg vil bruke denne som en nøkkelkolonne senere for å lete opp verdier.

4.3 Tallformat

4.4 Lagre og fullfør

Når tabellen er klar, kan du lagre og stenge ned vinduet.

5. Close and load

Da lastes den ferdige tabellen inn i excel. Her kan du oppdatere tabellen med ferske data fra nettet ved å klikke “Refresh” (Evt sette opp automatisk refresh)

6.ferdigtabll
Nå har du en oppdaterte aksjekurser i excel. Du har kanskje lyst å bruke disse tallene i dine egne tabeller og oversikter. F. eks hente inn siste aksjekurs for en aksje du har i beholdningen din. Til dette kan du bruke en såkalt VLOOKUP formel.

Hvordan hente inn aksjekursen for en gitt ticker med VLOOKUP

Om du er kjent med VLOOKUP-formler så er nok dette en barnelek for deg. Hvis VLOOKUP er nytt for deg så ikke var redd, det er egentlig en veldig enkel formel som åpner opp en ny verden i excel.

VLOOKUP er en formel som brukes for å lete opp en verdi i en tabell basert på en verdi du har. I vårt tilfelle er vi interessert i å hente “Selskapsnavn” og “Siste kurs” fra den oppdaterte tabellen basert på en gitt “ticker” – Slik gjør du det:

Som eksempel setter jeg opp følgende. Hvor “Ticker” er gitt i kolonne B og “Selskap”, “Siste” og “Volum” skal hentes fra den oppdaterte tabellen.

eksempel

 

Setter opp en VLOOKUP-formel

Det første du må gjøre er å klikke deg inn i den første cellen hvor verdi skal hentes fra tabellen. Her blir det i celle C4 (Under Selskap).

VLOOKUP-formelen ser slik ut:

=VLOOKUP(B4;Osebx!A:G;2;FALSE)

Den ser kanskje stygg ut med første blikk, men er faktisk ganske enkel. Formelen inneholder 4 verdier, la oss ta hver av disse steg for steg:

(Norsk versjon – Her bruker du funksjonen =FINN.RAD()… ellers alt likt)

1. Referansecelle – “Søkeordet” ditt i tabellen

Det første feltet er rett og slett hvilken verdi du skal bruke på å søke i tabellen. Her ønsker vi å søke etter “Tickeren” gitt i kolonne B4. Deretter skriver du semikolon “;” for å gå til neste steg i formelen.

7.Vlookup

 

2. Tabellen – Hvor du skal søke og hente verdi fra

Nå skal du merke tabellen du ønsker å søke opp i og hente verdier, her er det noen viktige ting å huske!

Når du fortsatt står i formelen du holder på å skrive, gå til arket hvor tabellen ligger. Her skal du merke hele tabellen du skal søke og hente verdier fra. Her er det et par ting som er viktige å huske:

 1. Kolonnen du skal søke i må alltid være første kolonne i tabellen du merker, i dette tilfellet er det “Ticker”
 2. Tabellen du merker må alltid inneholde kolonnene du ønsker å hente verdier fra.

Når du har merket tabellen, skriv inn semikolon ; for å komme til neste trinn.

8.Vlookuprange

3. Kolonne – Hvilken kolonne den skal hente verdi fra

Når du har merket tabellen er neste steg å si til excel hvilken kolonne den skal hente verdien fra.

VLOOKUP fungerer slik at den søker etter referanseordet i kolonne 1 i tabellen. Basert på denne kan du velge hvor i denne raden den skal hente verdi fra, altså hvilken kolonne.

Her skriver du inn et tall for den kolonnen i tabellen du merket. Første kolonne i tabellen du merker får alltid kolonne = 1. I vårt tilfelle ønsker vi å hente “Selskap” så vi velger kolonne = 2. Og som vanlig, når du er ferdig skriver du semikolon for neste steg.

9.columnno

4. Eksakt match – Denne er viktig!

I det siste trinnet i formelen forteller du excel at den MÅ finne eksakt match i tabellen.

Dette gjør du rett og slett ved å skrive “FALSE“. Gjør dette ALLTID! Dette er viktig for å sikre at excel kun henter verdi om den finner nøyaktig riktig “Ticker”. Sleng på en parantes på slutten og klikk på enter så vipps så er du…

Ferdig!

Hvis du har gjort alt riktig så vil du nå se “Selskapsnavnet” i kolonne C4 basert på tickeren i B4. For “Siste” og “Volum” kopierer du bare formelen du laget i C4, limer inn og bytter ut “Kolonne” nr med riktig nr i kolonnen.

Når du er ferdig vil det se slik ut. Her kan du skrive i andre ticker som du vil, så vil du se at den hele tiden henter verdiene for den aktuelle tickeren.

10.ferdig

 

 

9 Comments

 1. Veldig bra artikkel, men jeg sliter litt med å holde styr på når kursen er fra.
  Har du et forslag til hvordan vi kan få inn dato og kl. kursen gjelder fra?

 2. Hei!
  Takk for fin artikkel. Slenger meg på Sigmund. Finnes det en måte å få en “timestamp” på forrige gang man oppdaterte?

  Vennlig hilsen,
  Erik

 3. Hei,
  Har savnet dette selv. Har letet etter en tabell som også har “Sist oppdatert” timestamp. Både E24 og DN har dette, men disse tabellene klarer ikke excel å plukke opp. Skal se litt mer på det og se om jeg finner noen løsning her.

 4. Hei! Jeg har brukt denne fremgangsmåten med stort hell! …frem til i dag, da Netfonds sine kurser ikke lenger er tilgjengelig. 🙁

  Har du et alternativ her? Nordnet sine sider er ikke helt optimale til denne bruken…

 5. Du er ikke alene om dette 🙁 Har ikke funnet et godt alternativ enda, de fleste kurslistene bruker et format som fungerer dårlig her. Skal se litt mer rundt og gi en lyd om jeg finner noe som fungerer bra.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *