10 Comments

Hvordan jeg finner potensielle kjøpskandidater

Å finne potensielle kjøpskandidater blant de utallige aksjene en har tilgjengelig kan være litt av en utfordring. Selv det å finne frem blant de “få” aksjene på Oslo Børs kan være vanskelig nok. Her er litt om metodene jeg bruker for å lete etter potensielle kjøpskandidater.

For snart to år siden var jeg klar til å kjøpe mine første aksjer, men jeg ante ikke noe om hvilke aksjer jeg burde kjøpe eller i det hele tatt hvor jeg skulle begynne å lete eller hva jeg skulle lete etter. Det endte opp med at jeg kjøpte aksjer utelukkende basert på aksjetips i finansavisene. Ikke akkurat den beste strategien og det har jeg også skrevet om i et innlegg på Nordnetbloggen.

Jeg har nok kommet en del lenger siden den gang og jeg har tilegnet meg både mer kunnskap og erfaring. I dag har jeg en fast prosedyre jeg går gjennom i letingen etter potensielle kjøpskandidater og tenkte jeg skulle dele denne med deg. Denne prosedyren har strengt tatt blitt til over tid uten at jeg egentlig har tenkt så mye over det og den er nok sikkert lagt ifra optimal, så nå som jeg har litt mer fokus på det så kanskje jeg kan utvikle den litt videre. Så kom gjerne med innspill på hvordan dette kan gjøres eller hvordan du selv finner frem til potensielle kjøpskandidater.

Fra A til Å

Dette er nok den prosedyren jeg har hatt lengst og den er så enkel som den høres ut. Jeg går nemlig gjennom alle aksjene på Oslo Børs på DN sine lister over aksjekurser, og gjør jeg omtrent hver uke. Her bruker jeg elimineringsmetoden, og når en følger med fra uke til uke så får en viss oversikt over hvilke aksjer som raskt kan lukes ut enten det er pga ekstrem lav likviditet i aksjen eller at aksjen ikke er interessant av andre grunner. Jeg sjekker så aksjene raskt for nyheter, interessante kursbevegelser, tekniske formasjoner, innsidekjøp etc. De aksjene som ved første øyekast ser interessante ut tar jeg videre til en ny og litt grundigere undersøkelse hvor jeg ser litt nærmere på de eventuelle nyhetene, utfører en liten teknisk analyse og eventuelt en liten fundamental analyse om jeg vurderer å ta den inn i den langsiktige porteføljen. De aksjene som fortsatt er interessante etter dette tar jeg med inn i lister i Nordnet hvor jeg kan overvåke dem videre. Fra den tekniske analysen har jeg gjerne markert interessante kursnivåer som jeg så setter opp kursalarmer på som innebærer at Nordnet sender meg en mail når aksjen når det aktuelle nivået. Jeg har egne lister for om aksjen er interessant pga nyheter, innsidekjøp, fundamentalt eller ulike tekniske formasjoner. Hver uke går jeg også gjennom de aksjene som allerede er på listen og kaster ut aksjer som ikke lenger oppfyller mine krav til å være en kjøpskandidat.

Nyheter og innsidekjøp

Enkelte ganger oppdager jeg interessante nyheter og innsidekjøp før den ukentlige gjennomgangen av aksjene, disse aksjene går da selvsagt gjennom de samme prosedyrene med nærmere undersøkelser og eventuelt inn i lister i Nordnet om de er interessante. Hva jeg kategoriserer som interessante nyheter varierer veldig fra selskap til selskap. Men dette kan for eksempel være nye store kontrakter eller lignende.

Hva gjør fondene?

Hver måned går jeg også gjennom porteføljene til noen utvalgte aksjefond. Her sammenligner jeg porteføljene med måneden før for å finne ut hva de har kjøpt og solgt. I rapportene deres får du gjerne kun oppgitt hva de har kjøpt som er helt nytt i porteføljen eller som de har solgt helt ut. Mens ved å sammenligne porteføljene får jeg mer innsikt i hva de selger seg ned i og hva de kjøper seg opp i, særlig er jeg interessert i hvilke bransjer de satser på for tiden. Ofte øker aksjefondene beholdningen av selskaper i samme bransje. Da finner jeg det naturlig å undersøke litt nærmere disse selskapene. Dette har jeg egentlig gjort mer av nyskjerrighet, men det har også resultert i en del kjøpskandidater og kjøp.

Aksjetips og analyser

Som sagt er jeg ikke veldig begeistret for rene aksjetips, men av og til kommer jeg over litt mer begrunnede analyser av selskaper som andre har foretatt seg. Hvis det ser veldig lovende ut, så gjør jeg gjerne mine egne undersøkelser av selskapet før jeg eventuelt legger dem i listen over potensielle kjøpskandidater.

Disiplin og veien fra kjøpskandidat til kjøp

Å ha en slik prosedyre kan virke veldig tidskrevende, og det er nok noe sannhet i det. I tilegg til å være tidskrevende, kreves det disiplin, noe som ikke alltid er på topp hos meg ihvertfall. Men ved å gjøre dette til en vane blir det lettere å lettere å utføre denne prosedyren på stadig kortere tid. Erfaring og kunnskap gjør det også lettere å oppdage aksjer som kan være potensielle kjøpskandidater. Veien fra å være kjøpskandidat til å bli et kjøp blir avgjort av strategien min som i tradingporteføljen ofte innebærer visse kursbevegelser eller tekniske signaler. Mens for den langsiktige porteføljen går veien til kjøp via en litt mer grundig fundamental analyse.

Som sagt er disse prosedyrene eller vanene noe som har blitt til ved tilfeldighet og jeg vil gjerne kunne effektivisere dette slik at jeg etterhvert kan vende nesen mot nye markedet, da i første omgang det nordiske markedet, for å kunne finne enda flere alternative kjøpskandidater.

Hvordan går du frem for å lete etter aksjer du vil se nærmere på? og har du egne vaner eller prosedyrer for dette eller blir det litt tilfeldig hvilke aksjer fanger oppmerksomheten din?

10 Comments

 1. Interessant tilnærming. Kjenner igjen enkelte av elementene fra CAN SLIM 🙂

  Jeg bruker primært trendfølging for å finne gode aksjer. Hiver meg på aksjer som er på vei oppover og hopper av når trenden snur 🙂

  Selvsagt høres dette mye enklere ut enn det faktisk er. Å kjøpe er den enkle delen, utfordringen ligger i å vite når man skal selge. Selv bruker jeg tre typer stops for å bestemme når jeg skal selge:

  * Stop loss: brukes for å selge aksjer som faller under kjøpskurs
  * Trailing stop: brukes for å sikre gevinst når en trend ser ut til å ha snudd
  * Time stop: brukes for å ikke binde kapital i aksjer som beveger seg lite

 2. Ja, du vet jo at jeg liker CAN SLIM så jeg jobber jo for å få inn litt elementer derfra 😉

  Hvordan avgjør du egentlig at en aksje er inne i en trend og hvordan finner du frem til disse aksjene?

  Ja, kjøp er jo bare halve aksjehandelen. Og jeg må nok innrømme her at strategien min ikke er like fullstendig på salgsdelen. Men jeg bruker stop-loss gjerne 5-10% under kjøpskurs (Helst under et støttenivå). Så flytter jeg stop-lossen manuelt etterhvert som aksjen beveger seg oppover. Har ikke forsøkt noe automatisert trailing-stop før. Forøvrig synes seg time-stop var litt interessant her. Har opplevd en del ganger at jeg blir sittende i en aksje i vente på at noe skal skje, noe som gjerne uteblir. Hopper jo ut til slutt, men innser jo at jeg kanskje burde ha en strategi for dette også. Så da kan jeg vel på en måte si takk for tipset her da 😉

 3. Ville bare si at du har en kjempefin blogg 🙂 Jeg studerer økonomi, så dette er jo ganske aktuelt for meg. Leser mye her inne som er aktuelt for studiene mine!
  Når annonseres vinneren av konkurransen forresten? Venter i spenning 🙂

 4. Takk for det Camilla, det er veldig kjekt å høre 🙂 Og ikke minst er det kjekt å vite at det også er jenter innom å leser på Aksjebloggen.

  Vinneren blir nok annonsert i løpet av helgen (søn vil jeg tro). Men jeg kan avsløre såpass at det kun er 20 stk som har svart riktig, og du er en av dem. Så her er nok sjansene veldig gode. Lykke til i trekningen 🙂

 5. Jeg bruker en veldig enkel metode for å finne fram til aksjer som er inne i en positiv trend. Har en aksje hatt positiv avkastning siste år, måned og uke (denne informasjonen finnes blant annet på dn.no) er den inne i en positiv trend. I tillegg har jeg noen andre regler: jeg kjøper kun dersom totalmarkedet er inne i en positiv trend (likt M-en i CAN SLIM), jeg unngår veldig billige aksjer (for volatile) og holder meg til likvide aksjer.

  Time stops er veldig nyttig i trendfølgingssystemer. Aksjer trender jo bare i perioder. Resten av tiden beveger de seg sideveis.

 6. Var veldig interessant dette her. Men bruker selv verden og hendelser jeg. Stygt og kynisk kanske men det funker. Men burde kanske bruke noe av denne planen. Men har ikke så mye peil. Hadde flaks på første kjøp.men trenger mere kunnskap

 7. Det viktigste er vel at du finner noe som fungerer for deg og det tar nok litt tid, kunnskap og viktigst av alt erfaring for å finne nettopp dette 🙂 Jeg vil anbefale deg boken: “Trade your way to financial freedom” for å bygge opp en strategi som passer deg uansett om du går for makroøkonomiske hendelser, teknisk analyse eller grundige selskapsanalyser. 🙂 Lykke til videre!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *