Hvordan jeg følger aksjemarkedet i ferien

Foto: Chris Lawton on Unsplash

Selv om jeg tar meg en god ferie, reiser langt bort og nyter paraplydrinker på stranden, så tar ikke aksjemarkedet ferie. Så hvordan følger jeg med i aksjemarkedet i ferien?

Ferien er like rundt hjørnet, noe som for min del i år byr på nye reiseopplevelser, god mat og drikke og en hel del avslapping. Men det byr også på noen utfordringer når det kommer til aksjetradingen. For aksjemarkedet tar ikke sommerferie.

Les også: Hvordan spare penger på reisen

For de kortsiktige aksjetradene krever ferien noen forberedelser. Noen ganger går jeg drastisk til verks og tømmer hele den kortsiktige porteføljen og nyter ferien helt uten å følge med på aksjer. Andre ganger har jeg pågående trades som jeg ønsker å ha videre. Dette er tilfelle for denne sommeren. Så her er grepene jeg gjør for å følge aksjemarkedet gjennom ferien, uten at det tar for mye tid og fokus.

1. Selger ut kortsiktige og mest risikofylt trades

Det første jeg gjør er å kaste ut de aller mest kortsiktige, volatile og risikofyllte aksjene fra porteføljen. I praksis vil det heller si at jeg i en periode før ferien ikke går inn i de mest kortsiktige casene. Når jeg har ferie ønsker jeg ikke å ha aksjer som kan finne på store sprell mens jeg står på en fjelltopp uten internett.

2. Setter opp kursalarmer

Dette gjør jeg uansett for manuelle stop-loss nivåer, men i tillegg til disse setter jeg gjerne også opp noen ekstra kursalarmer for ferien. På denne måten får jeg med meg om noen av aksjene i porteføljen har nådd et kritisk nivå. Får jeg en melding tar jeg en titt ved første passende anledning for å ta en vurdering på om jeg må gjøre noe, eller om jeg bare skal følge litt ekstra med. I noen tilfeller kan jeg også ta opp automatiske stop-loss, slik at jeg ikke trenger å tenke på det overhode.

3. Oppdaterer meg på slutten av dagen, ellers ikke…

I det store og hele tillater strategien min at det holder at jeg får med meg hvor aksjen slutter for dagen. Dette tar ca 5 sekunder å sjekke via aksjeliste på mobilen over porteføljen min. I tillegg vil jeg få beskjed fra kursalarmer om noe spesielt skulle skje som gjør at jeg bør ta en ekstra titt. Men i det store og hele holder det å ta en rask titt på slutten av dagen og ellers ta ferie fra markedet.

4. Ingen påstigning, aksjer ut, men ingen inn

Skulle en aksje utløse et salgssignal så kan jeg enkelt logge inn på mobilen og selge aksjen ut av porteføljen uansett hvor jeg måtte befinne meg i verden, så lenge jeg har internett. Så jeg kan fint miste noen aksjer ut av porteføljen i løpet av ferien. Men jeg følger ikke med andre aksjer enn de jeg selv har i porteføljen og tar dermed ikke inn nye aksjer.

5. Det er bare aksjer, de går opp og de går ned.

Alt i alt skal jeg ha lav nok risiko i porteføljen til at jeg uansett skal kunne feriere godt, også uten internett i lengre perioder uten at det gjør noe. Hvis jeg kjenner at jeg blir urolig for en aksje underveis i ferien så er det bare å selge den ut og slappe av videre.

God sommerferie! 🙂