3 Comments

Hvordan jeg forholder meg til børskorreksjoner og store børsfall

Børsfall på alle verdens kanter. Kaster jeg kortene? Kjøper jeg mer? Eller litt av begge deler? Slik forholder jeg meg til det hele..

De siste dagene har vi sett store børsfall rundt om i verden som vi ikke har sett på flere år. Frykten har skutt i taket og omtrent alt faller overalt. Så hvordan forholder jeg meg til dette?

Les også: Hvordan unngå frykt og usikkerhet i et fryktelig usikkert aksjemarket

Hvordan jeg forholder meg til nedgang i aksjemarkedet

Nedgang i aksjemarkedet er helt vanlig, punktum.

Likevel så ser det altså ut til at de fleste glemmer dette når det har steget veldig mye over veldig lang tid. Mens det i noen perioder er helt vanlig med svingninger på flere prosent på en dag, begge veier. Så kalles det panikk og korreksjon andre ganger når børsen faller noen få prosent etter en nesten sammenhengende oppgang på flere hundre prosent. Er vi blitt bortkjemt på avkastning?

Se bare på denne grafen her, dette er inkludert dagen fra det dramatiske store børsfallet omtalt i bildet over. Den er knapt synlig på grafen der oppi høyre hjørnet:

Min generelle holdning til børsfall er altså at det er en del av spillet. Jeg tar det med knusende ro, men likevel vil noen av mine trendstrategier automatisk føre til visse handlinger. 

Kortsiktige trades stoppes ut

Det første som skjer helt naturlig ved slike fall er at stop-loss som regel blir utløst på de aktive tradene jeg har i enkeltaksjer, og dermed blir jeg solgt ut av stadig flere enkeltaksjer og kommer over i stadig mer kontanter, klare for nye oppdrag når trenden snur opp igjen og nye muligheter dukker opp.

Det er sikkert mange muligheter ved å prøve å plukke aksjer for en potensiell rekyl, men det er ikke en del av min strategi og for å være helt ærlig gir det meg ro i sjelen av å gli over i kontanter under veldig turbulente perioder på børsen.

Her vender jeg som regel på tydelige tegn på at enten den langsiktige oppadgående trenden er inntakt, eller en nedadgående trend snur opp igjen.

Kjøper gradvis mer indeksfond

Når det gjelder fondsbeholdningen så har jeg nærmest en motsatt strategi enn for enkeltaksjer. Her kjøper jeg på et fast tidspunkt hver måned, men beløpet jeg kjøper for varierer med hvordan børsen har gått sist måneden.

Hvis børsen faller mye en måned så øker jeg kjøpsbeløpet og motsatt hvis børsen stiger mye en måned. Tanken med dette er at ved en korreksjon skal kjøpe ekstra på lavere når børsen har falt og ved en nedadgående trend skal kjøpe opp stadig mer på lavere nivåer. Dette har jeg veldig lang horisont på, så her tenker jeg ikke på å måtte prøve å treffe noen bunn eller lignende.

Så ja, der har du det, slik forholder jeg meg til disse dramatiske overskriftene for noe så lite dramatisk som en nedgang i aksjemarkedet, det er tross alt bare penger…

3 Comments

 1. Hei
  Har flere ganger opplevd at jeg stoppes ut intradag selv om planen er å følge kurs ved close og ved bekreftet brudd. Har du noe tips til å sette korrekt stopp loss for å unngå dette?

  Et annet spørsmål: prøver å finne noe god info Ang å bruke logaritmisk graf eller vanlig for å få det beste bildet. Det ser ut som det brukes litt både og. Har du noe formening om det?

 2. Hei,

  Ja, du er neppe alene om det. Selvom det kanskje høres slik ut i innlegget, så bruker ikke jeg automatisk stop loss. Jeg stopper meg selv ut fra posisjonene mine hvis kursen etablerer seg under visse nivåer. Som regel selger jeg aksjer enten helt på slutten av dagen/eller begynnelsen dagen etter hvis det ser ut til at de holder seg under mitt “stop-loss”-nivå.

  Hm… Dette har jeg igrunn ikke tenkt så mye over. Men jeg bruker helt klart logaritmisk graf når jeg utfører teknisk analyse. Særlig på aksjer som har falt eller steget mye over tid gir dette et mer riktig bilde, da den gir et mer relativt bilde på kursutvikingen.

 3. Nyttig å høre hvordan du tenker rundt det som skjer på børsen nå! Jeg er heller ikke bekymret, men det er nok i stor grad fordi andelen penger jeg har i aksjer foreløpig er lav. Spent på hvordan jeg vil reagere ettersom andelen øker????

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *