Hvordan jeg sikrer meg mot store børsfall

I disse dager er det nok mange aksjestrategier som blir satt på prøve. Er din strategi bygget for å tåle store kursfall, korreksjoner og krakk? Dette er hvordan min aksjestrategi hindrer meg i å bli med ned i det store dragsuget

Når aksjemarkedene raser nedover, er det mange måter å takle dette på. Du kan jage etter fallende aksjer i håp om de store rekylene, du kan selge deg ut, ta deg ferie og vente på bedre tider eller du kan sitte rolig og vente til det hele er over. Aller helst bør du ha en strategi som passer deg og din risikoprofil, som tar høyde for at store korreksjoner vil skje fra tid til en annen og som sikrer deg fra store tap i det lange bildet.

Les også: Hvordan unngå frykt og usikkerhet i et fryktelig usikkert marked

Selv har jeg en aksjestrategi som automatisk trekker meg ut av aksjer og inn i kontanter (og i noen tilfeller short) ved store børsfall. Dermed trenger jeg verken å svette, blød eller gråte meg gjennom søvnløse netter. Pengene mine er trygge frem til børsene har rast fra seg og jeg igjen finner gode kjøpsmuligheter. Det er to veldig enkle aspekter ved mine aksjestrategi som gjør at jeg tvinges ut i kontanter:

1. Tapene kuttes raskt

Skal du bare ha en eneste regel i aksjestrategien din, så må det være denne. Å kutte tapene tidlig når de går imot deg er veldig viktig, ikke bare for å sørge for at tapene når du tar feil blir mindre enn gevinsten når du har rett, men også rett og slett for å hindre deg selv fra å jage etter en fallende aksje og påføre deg store tap (som jo er en typisk for nybegynnere). ALDRI kjøp mer i en aksje som faller (med mindre du er en langsiktig fundamental investor, da investerer du etter en helt annen strategi).

For min del har stop-loss vært gull verdt. Det gjør at når de store bjørnene virkelig kommer, så stoppes jeg ut av aksjene og slipper unna med et lite tap, mens jeg venter på nye kjøpsmuligheter.

The only thing to do when a person is wrong is to be right, by ceasing to be wrong. Cut your losses quickly, without hesitation. Don’t waste time. When a stock moves below a mental-stop, sell it immediately. – Jesse Livermore

2. Finner ikke nye kjøpskandidater

Når tapene kuttes med stop-loss, hjelper det ikke om man hopper inn i nye aksjer på veien nedover som hele tiden stoppes ut. Da er det bedre å ha en aksjestrategi som får en til å sitte på gjerdet og vente tålmodig på nye gode kjøpskandidater dukker opp. Og det som er så flott med dette, er at når den store nedturen kommer så vil det naturlig dukke opp stadig færre kjøpskandidater (ihvertfall i min strategi) og man blir sittende med store deler i kontanter. Skånet for den største delen av fallet og klar for nye kjøpskandidater når de dukker opp.

Husk – Aldri prøv å fange fallende kniver i håp om å fange rekyler på veien nei. Det kan blir blodig for deg, veldig veldig blodig. Aldri gå mot trenden!


Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *