5 Comments

Hvordan jeg tapte over 100% på en aksjeinvestering

Min første handel med utenlanske aksjer og mitt første møte med et bioteknologiselskap skulle ende i et sviende tap og en lærerik lekse i risikohåndtering. Og ja, det går visst an å tape mer enn 100 % på en investering. Ikke prøv dette hjemme!

Dette innlegget er en fortsettelse på artikkelserien “Mitt første år” i aksjemarkedet. Dette hendelsesforløpet tok plass i perioden januar-august år 2009 da jeg var helt ny i aksjemarkedet.

I forrige innlegg med den passende tittelen: I aksjemarkedet uten mål og mening skrev jeg om hvordan jeg oppdaget fordelen med å være litt mer langsiktig og å slutte å henge meg opp i de altfor kortsiktige og støyende svingningene. Etter dette bestemte jeg meg for å ta inn noen mer langsiktige investeringer i porteføljen, men jeg hadde fortsatt ingen anelse om hvilke aksjer jeg burde investere i.

For å lære litt mer om langsiktige investeringer og hvordan velge aksjer med dette formålet, ordnet jeg meg et møte med en i familien som trygt kunne kalles bevandret i aksjemarkedet og som per i dag er forvalter i et norsk fondsforvaltningsselskap. Han hadde, som vanlig, mye på hjertet når det gjaldt aksjer, jeg lyttet svært interessert og lærte svært mye den kvelden om aksjer og ikke minst om hva jeg burde sette meg mer inn i og lese om. Helt til slutt spurte jeg om råd til hvilke konkrete aksjer jeg burde investere i på lang sikt. Han var snar med å ramse opp gode solide norske og nordiske selskaper. Han hadde også en annen liten case på lur, nemlig et lite kanadaisk selskap innen bioteknologi, kalt BioMS. Selskapet var i gang med testing av et legemiddel for en relativt sjelden sykdom som vi er kjent med i familien, noe som gjorde dette selskapet ekstra spennende. Jeg kunne relatere meg til produktet deres og kjente godt til den aktuelle sykdommen. Han avsluttet selvsagt med å advare meg mot å investere i dette med en så liten portefølje som jeg hadde. Dette var, som med de fleste bioteknologiselskaper, svært høy risiko.

Les også: Du blir ikke rik av aksjetips (Nordnetbloggen)

Etter å ha kommet hjem den kvelden kunne jeg ikke annet enn å lese meg opp på dette spennende lille bioteknologiselskapet. Jeg hadde nærmest helt glemt de store solide (kjedelige) selskapene og hadde hengt meg helt opp i BioMS. Og jo mer jeg leste, jo mer likte jeg selskapet og det de drev med. Potensialet så ut til å være helt enormt hvis de lykkes med dette legemiddelet med en potensiell tripling og firedobling og kanskje til og med mer av selskapsverdien. Skulle de derimot ikke lykkes så hadde de ingen bred portefølje av legemidler å støtte seg på, noe som bare kunne bety kursras. Men jeg fokuserte på oppsidepotensialet, det var jo det som var spennende. Kanskje så jeg meg helt blind på dette enorme potensialet etter å ha lest selskapets egne beskrivelser av sitt eget legemiddel og hvilket underverker det ville kunne utføre?

Bare dager senere var BioMS Medical Corp kjøpt inn i porteføljen min til 3,65 kanadiske dollar per aksje. Siden porteføljen min på den tiden var så liten som den var, så utgjorde denne aksjen en betydelig del av porteføljen og tilførte dermed også en svært stor risiko til porteføljen. Men dette skulle være en langsiktig investering, en som bare skulle få vokse i bakgrunnen ute at jeg tenkte noe mer over det.

La oss spole 5 måneder frem i tid. Dette var fem måneder uten noen store begivenheter i selskapet. Litt positive nyheter, litt negative nyheter, men ikke noe nevneverdig. Kursen svingte riktignok ekstremt mye i løpet av tiden, men det anså jeg som naturlig for et slikt selskap.

Men så, en fin sensommerdag da jeg skulle sjekke aksjekursene, kom sjokket. Kursen til BioMS var RØD, blodig rød. Jeg skjønte det ikke helt først og trodde kanskje det kunne være en teknisk feil. BioMS lå på rundt 0,45 kanadiske dollar, ned over 88% den dagen. Jeg leste i pressenyheter og det som var for å prøve å finne ut hva som hadde skjedd. Jeg fant ut at det var legemiddelet deres som ikke hadde gitt tilfredsstillende resultater i andre testfase. Jeg forstod at det var høy risiko innvolvert i denne aksjen, men jeg hadde ikke forestilt meg på forhånd at aksjen kunne falle så mye, på så kort tid.

Den neste måneden ble jeg helt passiv til aksjen, jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Den ville ikke la tankene mine være i fred. Det verste var at hvis jeg ville selge det lille som var igjen så ville jeg få igjen mindre enn det jeg måtte betale i kurtasje for å selge den. Ja, det var faktisk så lite verdier igjen og dette var noe som gjorde at jeg også holdt igjen på salgknappen. Aksjen falt videre og jeg bestemte meg til slutt for å bare selge den, få den ut av synet, lære av feilene, glemme den og gi meg selv en ny start. Jeg solgte aksjen for 0,26 kanadiske dollar. Altså et fall på 93%. Men vent, det er mer. Med kurtasjekostnadene som jo var relative høye for å handle på den kanadiske børsen, så hadde jeg faktisk et tap på, ikke 100 %, men 102 %! Du kan trygt si at dette var en dårlig investering.

Så hva lærte jeg av dette? Veldig mye faktisk. Det er nesten litt rart å si det, men i ettertid er jeg nesten litt glad for denne handelen og at den gikk som den gikk. De pengene som ble tapt her anser jeg som vel anvendte penger. Aksjemarkedets skolepenger om jeg kan kalle det det. Hadde aksjen faktisk steget med det potensialet jeg så for meg (3-4 gangeren), så hadde jeg nok fort blitt høy på pæren og ikke lært noe som helst. Men det faktum at den falt så mye som den gjorde mens jeg enda hadde en liten portefølje, kan kanskje ha spart meg for mange andre tabber i fremtiden med betydelig større beløp på spill.

Her er leksene jeg fikk for skolepengene:

 • En real lekse i risiko både for enkeltselskap og i porteføljesammenheng
 • Å ikke høre på tips, uansett hvor mye kunnskap og erfaring vedkommende måtte ha, de har uansett en annen forutsetning og fremgangsmåte enn meg. (Les mer)
 • Ikke se meg blind på den potensielle oppsiden. Nedsiden er like viktig, om ikke viktigere å analysere. Tenk alltid Risk/reward.
 • Ikke bare les om hva selskapet skriver om seg selv, søk etter objektiv informasjon fra flere kilder.
 • Holde meg unna markeder med høy kurtasje
 • Kvitte meg med feilinvesteringer; lær, glem og få en ny start
 • Ikke forelske meg i en aksje!

I dag er selskapet blitt til Medwell Capital Corp. Fremtiden til selskapet er fortsatt høyst usikker.

[Del 4] [Oversikt] [Del 6]

5 Comments

 1. Flere gode tips der.

  Den beste kilden for informasjon om et selskap er kanskje fra selskapet selv.
  Et dansk forsikringsselskap tilbyr de ansatte aksjer i selskapet – mot at de går med på et lønnskutt på inntil 10 prosent. Det positive med dette er å bli deleier i den bedriften man jobber for og gjøre en innsats som kan gi resultater. Fallgruben er hvis det går dårlig og du må ta med deg både lønnskutt og aksjefall…

 2. Hvis jeg har forstått det riktig så hadde du faktisk spart penger på å ikke selge aksjene?
  (dvs sluppet kurtasjekostnader)
  I tillegg så har det jo vært en teoretisk sjangse for at aksjen kunne ha økt .. ?

 3. Da har du forstått riktig 😉 At det er en teoretisk mulighet for at aksjen kunne ha økt i ettertid ser jeg på som uvesentlig, for meg var det viktigere å få den ut av verden, gå videre og finne nye muligheter. Jeg pleier å spørre meg, ville jeg kjøpt denne aksjen i dag? Hvis ikke bør den selges, det var tilfelle med denne investeringen.

 4. Kan jeg få legge til ett poeng? Ja? 🙂

  Jeg har lært på omtrent samme harde måten. Dette er også et klassisk eksempel på at man ikke har helt oversikt over potensielle triggere som ligger framover. Jeg hadde samme blemme med Questerre som jo er et langt mer solid selskap enn dette. De borret i en brønn av vann og det er jo dumt for et oljeselskap.

  Uansett så hadde jeg ikke oversikt over eventuelle rapporter og resultater som kunne komme og handlet nærmest kun på tekniske signaler. Det kostet meg 40% av posten.

  Altså: gjør en oversikt over tenkelige triggere framover, gjerne både makro og mikro. Altså i storøkonomien og selskapsspesifikt. Triggere kan være alt fra viktige kvartalstall til selvsagt testresultater. Etter min erfaring er oljemygger og medisinselskaper de mest risikofylte.

  Litt langt, men kanskje nyttig?

 5. @Aksjehandleren: Alltid nyttig å lese om erfaringer på godt og vondt fra aksjemarkedet, ikke minst om en tar lærdom av dem.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *