4 Comments

Hvordan jeg tar i bruk aksjesparekonto og IPS

Aksjesparekonto og IPS er hete temaer om dagen. Her er hvordan jeg velger å ta i bruk de nye kontoene i min økonomi.

I det minste er det hete nyheter for oss økonominerder som synes aksje- og langsiktig pensjonssparing er veldig spennende!

Om du tilfeldigvis har bodd under en stein i det siste og ikke fått med deg disse to sparenyhetene så har jeg skrevet helt kort om hva aksjesparekonto og IPS er her:

Ellers kan du også lese mer om Aksjesparekonto på Nordnetbloggen. Men jeg regner med du har fått med deg det meste som er å få med seg om ASK og IPS i og med at media har blitt tapetsert av disse nyhetene den siste tiden.

Isteden vil jeg fokusere på hvordan jeg tar i bruk disse nyhetene i min egen økonomi, det har tross alt media valgt å ikke skrive noe om.

Aksjesparekonto

Endelig en egen aksjesparekonto! Selv om den fortsatt ikke er helt optimal med blant annet løpende skatt på utbytter og begrenset med aksjer innenfor EØS, så er det fortsatt en konto jeg ønsker velkommen!

Jeg har allerede flyttet over til aksjesparekonto, eller aksjesparekontoer i flertall. En konto for aksjetrading, en konto for langsiktig sparing i indeksfond og en konto for sparing til nieser (Indeksfond her også så klart).

Det er diskutabelt om hva som er best av ASK og Investeringskonto, du kan lese mer om det i dette innlegget fra Nordnetbloggen: Investeringskonto vs. Aksjesparekonto

For meg personlig er de største fordelene med ASK (I forhold til en vanlig aksjekonto):

 1. Slipper løpende skatt av gevinst
 2. Forenklingen av skattemeldingen
 3. Kan ta ut opprinnelig innskudd uten å skatte

Særlig det siste punktet ser jeg på som en stor fordel den dagen jeg skal begynne å ta ut penger av kontoen, da kan jeg i lang tid ta ut innskudd uten å skatte (Skatten slår først inn når jeg tar ut gevinsten.

IPS

Dette er en fantastisk nyhet for pensjonssparingen! Jeg frydes og klør i fingrene etter å overføre penger, men kommer likevel ikke til å gjøre det, med det første.

Det er her jeg innser hvor stor økonominerden i meg er. Her klør jeg i fingrene etter å spare til pensjon isteden for å bruke pengene nå, mens mange andre gjerne klør etter det stikk motsatte.

Men jeg har vært usikker på om jeg skal begynne med IPS-sparing med en gang. Det er store fordeler, spesielt for de som begynner tidlig å spare, men samtidig så låses pengene helt til pensjonsalderen og betaler ut over minst 10 år.

Enn så lenge har jeg kommet fra til at jeg avventer IPS-sparingen fram til andre mer prioriterte ting er på plass (Som kjøp av bolig). Jeg ser for meg at når BSU-sparingen opphører pga. alderdom, at jeg endrer til å spare i IPS isteden.


 

4 Comments

 1. Hei,
  Liker å lese innleggene dine veldig godt!
  Hvorfor har du hver sin ASK konto for aksjetrading og indeksfond?

 2. Hei Reidar,

  Takk! Det setter jeg pris på høre 🙂

  Dette er rett og slett fordi jeg enkelt ønsker å kunne se utviklingen av aksjetradingen og indeksfond hver for seg. Jeg måler på sett og vis utviklingen av aksjetradingen opp mot indeksfond.

 3. Husker jeg i fjor klødde veldig i fingrene for å komme igang med IPS, men etter å ha grublet en del på det har jeg enda ikke kommet igang grunnet den “teite” regelen om at pengene må betales ut over minimum 10 år. Hadde de gjort det slik at man kunne fått tilgang til pengene sine uten noe om og men fra 62 år hadde jeg fyllt opp maks hvert år. Men pr i dag velger jeg heller å sette inn på ASK samt betale ned mer gjeld på utleiebolig, så kan jeg begynne å bidra litt i IPS når jeg er ferdig med full BSU om noen få år.

  Og jeg håper virkelig de endrer ASK til å ikke måtte skatte løpende av utbytte, men kun uttak fra konto etter innskutt beløp er tatt helt ut

 4. Er helt enig med deg på alle punkter! Tenker mye av det samme som deg her. Avventer IPS. Liker dårlig den låsningen til minimum 10 år.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *