4 Comments

Hvordan tape penger i aksjemarkedet

Foto: © Stogafy | Dreamstime.com

Takk til Aksjebloggen for at jeg får lov publisere ett gjesteinnlegg. Hans bidrag til den Norske finansblogosfæren har vært uvurderlig. Kvaliteten og variasjonen på denne bloggen har vært knakende god.

Forrige uke lanserte jeg boken “Hvordan Tape Penger I Aksjemarkedet“. Reaksjonene har spunnet fra ros til spørsmål som “Kva ska oss proffe analytikarar få i utbytte av boken din?”. Jeg håper alle skal få utbytte av den, både fordi den er lettlest og straight to the point, men også fordi den tør å gå i mot tradisjonelle myter i aksjemarkedet. Til de som fortsatt er usikre på hva boken inneholder, og hvorfor de egentlig skal ta seg bryet med å lese den, kan jeg si følgende: I boken tar tar jeg opp både tradingtekniske og psykologiske aspekter, men også skjevheter i finansbransjen som gjør at det blir vanskeligere for menigmann å tjene penger. Klarer man å styre unna de mest åpenbare feilene, vil oddsene dine i aksjemarkedet øke betraktelig. Problemet er at mange ikke er klar over hvilke krefter som jobber mot dem.

 

Visste du forresten at kroppen er programmert til å satse feil?

Innerst inne vet alle at det å snitte ned tapsbærende posisjoner, er feil. Og hvorfor er det slik at man ofte selger aksjer på vei opp, slik at man har minst eksponering når aksje oppfører seg best? Jo, det ligger nemlig i menneskets natur, noe det finnes forskningsmateriale på.

Det ble gjort en undersøkelse på mennesker, mat og avstand. Forsøket var som følger: En gruppe fikk valget mellom å gå 1 km, og få én enhet mat, eller gå 2 km og ha en 50% sjanse for å få to enheter mat. Altså kunne man velge den sikre enheten ved å gå 1 km, eller gamble og gå 2 km for å kanskje få flere enheter. De fleste valgte i dette tilfellet å gå 1 km og mottok dermed den garanterte enheten med mat. Egentlig en logisk beslutning. En annen gruppe fikk utdelt mat på startstreken. De hadde altså maten før de måtte ta et valg. Valget var å gå 1 km, men da måtte de gi fra seg halvparten, eller gå 2 km da få en 50% sjanse til å beholde all maten. Her valgte nesten all å gamble ved å gå 2 km. Hvorfor? Jo, fordi de var i en presset situasjon, og tok derfor høyere risiko. De følte de hadde noe å tape.

Overført til aksjemarkedet, så tar man ofte større risiko når man er presset, eller ligger i tap, mens man sikrer gevinster når man egentlig ikke har noe å tape.

Er aksjen din opp 10%, hvorfor skal man egentlig selge? Den kan falle 9% før du taper på din initielle investering, ergo bør du ikke føle at du er i en presset situasjon. Hvorfor ikke kjøpe mer når marginen er på din side? Dessverre er kroppen programmert til å tenke annerledes, og et tap fører ofte til at man tar høyere risiko, selv om det burde være omvendt.

Hvis dette hørtes interessant ut, bør du sjekke ut boken min på stoploss.no

 

Richard Paulsen

 


4 Comments

  1. Bra bok. Stort sett veldig lettlest. Selv en “nybegynner” i aksjemarkedet forstår det som står! Anbefales!

  2. Denne boken skulle jeg hatt før jeg handlet min første aksje! Hvert kapittel tar for seg et hovedtema, feil eller fallgruve, og mye av det Richard tar opp har jeg lært “the hard way”, enten av andre eller selv, og da spesielt feila jeg har gjort. Dette er en veldig bra bok for nybegynnere, men også for de som har vært i markedet en stund, noe som ikke nødvendigvis trenger å være et fortrinn…. Det kommer helt ann på i hvilken grad man er bevisst på sine handlinger og hvorfor man gjør de, noe som er hele poenget med boken 🙂

    Særlig det psykologiske aspektet, det at man tar større risiko i ukomfortable situasjoner og mindre risiko i komfortable situasjoner, fører til tap og små gevinster. Det er viktig å holde styr på følelsene og tidlig gevinstsikring og sitte for lenge med tap/ikke passe på nedsiden er gjengangerere for min del. Andre feil jeg har gjort er å snitte ned (uten å tenke så altfor mye på hvorfor aksjen har falt og hvorfor nedturen mest sannsynlig fortsetter) , investere i luftslott, høre for mye på andre, ukritisk bruk av belåning/intradagskreditt osv. 🙂

    Richard har 12 års erfaring fra kapitalmarkedet (både med institusjonelle og private kunder) og jeg var derfor litt redd for at boken kom til å være standard “aksjemeglerpropaganda”, men det er det altså ikke. Tvert i mot! Alt i alt en bra bok, lettlest og underholdende. Anbefales.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *