17 Comments

Hvordan unngå frykt og usikkerhet i et fryktelig usikkert aksjemarket

Når avisene er tapetsert med blodrøde kriseoverskrifter og aksjekursene står lodrett, ja da kan det være vanskelig å holde hodet kaldt og å opptre rasjonelt. Følelsene , frykt, sjokk, bekymring, usikkerhet, passivitet, de prøver alle så godt de kan å ta over styringen. Her er noen gode råd til hvordan du unngår å løpe rundt som en hodeløs og følelsesladet kylling når det raser som verst i aksjemarkedet.

Er nervene tynslitte? Sjekker du aksjekursene litt oftere enn vanlig? Er du usikker på hva du skal gjøre med aksjene dine? Da er du helt normal. Faktisk kanskje litt for normal. For skal du komme deg helskinnet fra et rasende aksjemarkedet bør du gjøre det som er unormalt, nemlig å tenke rasjonelt og gjøre dine egne vurderinger. Det er helt normalt å forsøke å løpe etter flokken og kanskje føles det også tryggere å være i en flokk, men da skal du vite at flokken aner faktisk ikke i hvilken retningen den løper.

Så hvordan unngår du å bli grepet av frykten og usikkerheten i aksjemarkedet? Her er noen gode råd:

 1. Forvent å bli sjokkert. Mange bruker ordet sjokk når de skal beskrive kursraset. Men er det en ting en bør ha lært til nå om aksjemarkedet så er det at ingenting er sjokkerende med aksjemarkedet. Alt kan skje og det kan skje når som helst. Hvis du ikke kan leve med at aksjene dine potensielt kan bli 10-15 % mindre verdt over natten så er kanskje ikke aksjemarkedet stedet å være for deg.
 2. Ha en strategiplan og følg den! Du bør alltid ha en strategi for dine investeringer/trades. Nettopp for å unngå at handler baseres på følelser i øyeblikket. Har du en stop-loss på – 10 % så selger du når det havner under 10 %. En strategi frigjør investeringene fra din egen irrasjonalitet (Med mindre du har skrevet en meget irrasjonell aksjestrategi) og dine følelser.
 3. Ta tapet og gå videre. Hvis du har et stort urealisert tap som ligger å gnager i tankene dine. Så ta tapet og bli ferdig med det. Du glemmer det fortere enn du aner. Er du usikker på om du bør selge eller ikke så spør deg selv, ville du kjøpt aksjen i dag på den kursen med den usikkerheten? Hvis svaret er nei, så selger du.
 4. Ikke prøv å vinne tilbake. For mange er det en naturlig reaksjon å forsøke å vinne tilbake det tapte og det fort. Så da pøser de likegjerne inn mer penger, gjerne i de aksjene de allerede har i håp om vinne tilbake det tapte. Dette er samme metode som spilleavhengige bruker og det som oftest uten hell.
 5. Ikke jakt etter rekyler. Når kursene raser er det lett for at frykten for kursras erstattes med frykten for å gå glipp av en rekyl. Dermed blir en sittende med aksjene som akkumulerer større og større tap, mens en venter på rekylen. Og når rekylen først kommer da er du som oftest heldig hvis kursen i det hele tatt kommer opp til det nivået du burde ha solgt på.
 6. Gjør dine egne vurderinger. Det er naturlig for mennesket å spørre de rundt seg når en blir usikker, det er intet unntak i aksjemarkdet. Jeg har fått flere e-poster de siste dagene fra bekymrede lesere som lurer på hva de skal gjøre både generelt og for spesifikke aksjer. Svaret de får av meg er som følger: “Hvis du er så usikker på aksjene du har at du må spørre en annen relativt nyebgynner om råd, så har du ikke tro nok på aksjene du har til at det er hensiktmessig å eie dem“. Hvis du ikke har tro på din egne investeringer i utganspunktet, så hjelper det uansett ikke hva jeg eller noen andre har å si. Usikre mennesker føler seg tryggere med bekreftelse fra andre mennesker, men det forandrer ikke investeringene deres, de forblir de samme. Det kan også føles som en lettelse å kunne skyve ansvaret for de vanskelige valgene over på noen andre, da har en jo også noe annet enn seg selv å skylde på hvis det skulle gå galt.
 7. Hva er det egentlig du frykter? Se objektivt på frykten du opplever (hvis du opplever det), hva er det du egentlig frykter? Hvis aksjene ikke er en vesentlig del av umiddelbare økonomien din, noe den heller ikke bør være, så vil ikke et fall i aksjekursene ha noe å si for hverdagen eller livet ditt. Det er simpelthen ikke noe annet som skjer enn at et tall på en konto forandrer seg.
 8. Ta deg en pause fra aksjemarkedet. Du trenger ikke å alltid være i aksjemarkedet. Å ta seg en pause fra aksjemarkedet kan i mange tilfeller være lurt. Det er lettere å være rasjonell når en står på sidelinjen og observerer, enn når en er inne i aksjemarkedet selv. Bruk tiden på å analysere tidligere handler du har gjort og på å bygge opp strategien din, eller bare ta deg en ferie.
 9. Ikke la deg distrahere. Det er alltid noen som vil prøve å spå fremtiden, særlig gjelder dette i usikre tider når alle søker etter retning. Alle ser til alle andre, og det er nok av dem som skriker ut om hvilke retning dette er på vei. Hvis mulig unngå å bli ekponert for for mange blodige overskrifter. Les heller de nøytrale pressemeldingene fra børsen og gjør opp din egen vurdering. For som sagt, ingen vet hvor flokken vil løpe, uansett hvor høyt de skriker.
Likte du det du leste? Følg Aksjebloggen på:

17 Comments

 1. Takk. Nei, det er jo akkurat det som ikke er så godt å si 😉 Men gjeldskrisene vil nok sørge for urolige markeder i årevis fremover. Kjøp jevnt og trutt så slipper du å time.

 2. Skjønner 🙂 Ja, det er jo et godt spørsmål. Jeg ville nok ha ventet litt til og sett an situasjonen. Kjøper du nå og det tar noen dager å gjennomføre kjøpet så kan du fint risikere å havne på toppen av en liten eventuell lettelsesrekyl før det ramler utfor igjen, noe som jo ikke er uvanlig. Men så blir jo dette også spekulering med aksjefond :p

 3. Sparer man hver måned i aksjefond, kan det være smart å kjøpe for litt ekstra de månedene børsen har falt i verdi. Sparer man for eksempel fast kr 1000 per måned, og kjøper for kr 2000 de månedene børsen har falt, kan dette gi en pen ekstraavkastning på lang sikt.

  For øvrig nervøse og spennende tider børsen er inne i nå. Men all historikk viser at det alltid kommer oppgangstider etter nedgangstider, så det er bare så smøre seg med litt tålmodighet.

 4. Så sant så sant Vidde 🙂

  Hadde ikke forresten du et innlegg om nettopp dette? Synes å huske at jeg har lest om dette på bloggen din?

 5. Stemmer det 🙂

  Lurer på hvorfor ingen aksjefond tilbyr litt mer avanserte spareavtaler. En stor fordel ved spareavtaler er jo at sparingen blir automtisert. Strategi 3 i mitt innlegg vil kreve litt manuelt arbeid hver måned, noe som reduserer sannsynligheten for at man orker å holde fram med strategien over tid. Hadde derimot aksjefondene tilbudt denne strategien som et valg når man tegner en spareavtale, hadde denne typen meravkastning vært tilgjengelig for mange flere.

  Hmmm…kanskje jeg skal etablere et aksjefond med slike muligheter… 😉

 6. Hehe, ja synes du skal slå til og etablere et slikt aksjefond 😉

  De er nok sikkert litt for old-school til det kan jeg tenke meg. Markedseffisiensen står nok enda sterkt blant fondsforvalterne, da ville et forsøk på timing med kjøp av aksjefond være noe tull i deres øyne.

  Det er jo ikke all verdens med innsats som kreves for å gjøre dette manuelt, men likevel nok til at de aller fleste ikke hadde orket det.

 7. Formuebygging: Jeg tror faktisk det å kjøpe andeler oftere vil virke mot sin hensikt, men er litt på tynn is her, så vil gjerne ha ytringer fra flere. Grunnen til dette er følgende: Ved en spareavtale utnytter man svingningene i markedet. Man kjøper flere andeler når de er billige enn når de er dyre, og man får da en lavere gjennomsnittspris enn dersom man kjøper et gitt antall andeler hver gang. Jo sterker svingninger det er i prisen, desto bedre vil denne effekten bli. Kjøper man andeler oftere, vil svingnigene mellom hver gang man kjøper i gjennomsnitt bli mindre, og jeg vil derfor tro at effekten også blir mindre. Aksjebloggeren – du er vel student og kan kanskje bekrefte eller avkrefte min hypotese? 😉

  Aksjebloggeren: Jeg skiller mellom det å time markedet og det å utnytte svingningene i markedet. Å time markedet tolker jeg som å kjøpe på bakgrunn av at indikator ditt og datt sier at markedet nå er lavt priset og at trenden snart vil snu. Mange prøver seg på slik timing, men få lykkes. Å utnytte svingningene i markedet derimot, er en enklere sak. Da forutsetter man bare at den langsiktige trenden i markedet er stigende (noe den alltid har vært hvis lang sikt her betyr mange år), og at det er gunstigere å kjøpe aksjer når markedet har falt enn når det har steget.

 8. Den forklaringen der tror jeg nok skulle stemme ganske bra ja. Men jeg tror kanskje ikke Formuebygging siktet til din strategi ved å utnytte svingningene da han foreslo kortere intervall mellom kjøp av aksjefond?

  Ja, skjønner dette her 🙂 Jeg ser på timing av markedet som alt som faller inn under det å kjøpe basert på hvordan det går og har gått i markedet. Men skjønner hvordan det å utnytte svingningene kan tolkes litt annerledes. Men er helt enig med deg i at det er en lur strategi du foreslår, ihvertfall mye lurere enn å kjøpe ved faste intervall helt uavhengig av hvordan det går i markedet. Men det bør vel være forbeholdt de som har tid og ønske om å følge litt med i aksjemarkedet. Hadde jo egentlig være ganske så interessant å se hvordan det hadde gått med et automatisk system som opererte med denne strategien over tid.

 9. Shorting, shortsalg eller aksjelån der man proffitterer på at en aksje FALLER i kurs, er fullt mulig å gjøre. Man eier ikke aksjene selv, men låner dem av megler og kjøper tilbake aksjene i markedet til en lavere kurs

  Hvis aksjen skulle falle tjener man penger på den. Hvis aksjen stiger taper man penger, og er nødt til å kjøpe tilbake aksjene til høyere kurs og innfri lånet.

  Men når aksjer har en trend som er negativ. Eksempel er FRO kurs jun 2010: 220kroner kurs aug 2011: 40 kr

  Her kunne du tjent deg søkkrik, og når bunnen er nådd, handler du aksjer på normal måte og er med på den positive trenden opp. FRO kurs 2003: 25 kr , kurs 2005 400 kr. NÅ er du blitt multimillionær

 10. Ja, shorting er jo også en mulighen og det skal jo sies at flere av de store traderne gjennom tidene tjente sine formuer gjennom shorting. Men i tilegg til å ha nerver av stål bør en virkelige vite hva en driver med om en skal begynne å shorte i dette svingete markedet.

  Shorter du selv? Er du blitt søkkrik nå da? 😉

 11. Det er helt sant, man skal ikke forsøke å fange en fallende kniv, det blir fort blodig. Har nok gjort dette et par ganger selv. Problemet er nok at etter et så bratt fall vil en rekyl ofte komme så raskt at en ikke rekker å hoppe på toget.

  Har ikke vært borti dette aksjetermometeret. Får se på det. Takk for tips 🙂

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *